Bröllop – brudparets tal till varandra, när?

av Etikettdoktorn den 25 juli, 2014

Fråga:
När i ordningen ska bruden respektive brudgummen tala?

Ska vara toastmaster och har fått anmälan från båda. Brudgummen ska framföra en sång vilket jag tycker passar senare i programmet, bruden vill tala tidigt.
Finns det rätt och fel?

Svar:
Formellt så håller de inga tal, det är mest rätt, men idag kan de brudpar som vill hålla ett tal till varandra. Det är således inte tradition i Sverige att brudparet håller tal till varandra

Skälet till att vi saknar traditionen med detta tal är att brudparet är så upptagna av varandra och bröllopet att de inte kan få fram ett enda ord. Därför finns de inte med på talordningen.

Börja med att fråga brudgummen om han, precis som i Norge och Danmark, avser tacka föräldrarna för bröllopet. I så fall kommer hans tal lite senare.

Mitt tips är att du låter föräldrarnas tal genomföras, sedan kanske en sång kan lätta upp stämningen, så varför inte då. Därefter kan bruden få ordet.

Klicka här för att läsa om talordning på bröllop >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Etikettdoktorn
Har du en fråga om bemötande?

Borgerlig begravning – vad innebär ljus klädsel?

av Etikettdoktorn den 25 juli, 2014

Fråga:
Jag ska på en borgerlig begravning (ej släkting) där klädseln är ljus och jag har bara olika varianter av svarta kostymer.

Vad ska jag ha på mig? Funkar beigea chinos, svart kavaj med vit skjorta och en slips, eller är det helt fel?

Svar:
Här ser vi problemet med klädangivelsen ”ljus klädsel”. Jag är personligen förespråkare för begreppet ”valfri klädsel” i annonsen vid dödsfall och begravning. D hade ditt problem aldrig uppstått.

Men nu är det som det är och har du ett par snygga chinos så tycker jag att du hittat en bra kombination för detta tillfälle.

Klicka här för att läsa mer om borgerlig begravning >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }Fråga:
Sonen ska gifta sig i Florida i maj med sin amerikanska flickvän. ”Over there” har redan planeringen startat.

Vad förväntas jag som brudgummens mor att göra och ta ansvar för? Pinsamt att fråga dem om vi förväntas betala halva bröllopet, vad gäller?

De har uttryckt att det vore roligt om jag deltog i planeringen , men vad förväntas av mig att ta ansvar för – jag hade aldrig velat att min svärmor skulle planera mitt bröllop och då jag inte vet vilken budget som gäller är det svårt att ens ha några åsikter.

Hur ser ett typiskt amerikanskt bröllop ut ?Hur fungerar det med presenter, förväntas jag hålla ett tal, och vad bör man ha för klänning på sig? Diskret eller vilken grad av festklänning för att varken vara ”under- eller överklädd”?

Svar:
Det första du ska göra är att prata med din son, beskriv ditt dilemma och be honom om råd. Det är ju han som ska gifta sig och därmed har han garanterat kunskap om upplägget.

Vad det gäller din delaktighet i planeringen är det omöjligt för mig att besvara, då jag saknar kunskaper om hur de planerat dagen, det skiljer sig åt lika mycket som det gör i Sverige.

Mitt råd är att du ska ta kontakt och fråga brudens föräldrar vad de vill att du ska hjälpa till med. Be dem berätta om planerna, då har du bilden klar. De inser ju att avståndet ställer till rent logistiska bekymmer. Är du orolig för eventuella kostnader, så måste du säga det.

Tal – nu vet jag inte om brudgummens och din sons, far kommer att närvara. Det framgår inte. Men om han är där, så förväntas han hålla ett tal till brudparet. Annars kan du göra det, eller om ni vill, tillsammans.

Upplägget beror givetvis på hur stort och omfattande bröllopet blir, men du kanske får uppleva en ”rehearsal dinner” där man träffas, går igenom bröllopet och ibland tackar brudparet de som hjälpt till att planera.

Vid bröllopet är det mest att följa med i festen, utöver talet. Du kommer förväntas dansa med brudens far efter brudvalsen.

Presenter finns det säkert önskemål om, även det ska du förhöra dig om i förväg.

Klädkoden kommer anges på inbjudan, deltar du i planeringen får du veta den i förväg, det är först när jag har den som jag kan svara på hur bör klä dig.

För att få mer information tycker jag den här sidan på ett enkelt och lättläst sätt beskriver ett amerikanskt bröllop, American Wedding

Klicka här för att läsa mer om bröllop >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bröllop – kan jag bära sandaler i kyrkan?

av Etikettdoktorn den 24 juli, 2014

Fråga:
Ska på ett bröllop i början på augusti och ska bara gå till kyrkan. Är det ok att ha remsandaler till kyrkan? Jag kan ej gå i högklackat.

Svar:
Kyrkan är till för alla och även om man inte är bjuden på ett bröllop kan man närvara och följa vigseln. Då kan du vara klädd som du önskar.

Detsamma gäller om du endast besöker vigseln, det krävs ingen klädkod. Den gäller mer till festen, men vill du undvika att skilja dig från övriga gäster följer du en önskade klädangivelsen.

Därmed har du mitt svar, det är inga bekymmer om du väljer sandaler. Men om du har och vill kan du välja ett par eleganta sandaler.

Klicka här för att läsa mer om vett och etikett vid skor >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Om jag är bjuden på bröllop och inte har möjlighet att gå på festen utan bara i kyrkan,måste jag ha mörk kostym då vilket klädkoden är?

Svar:
Alla är välkomna till Svenska kyrkan, oavsett gäst på bröllop eller inte. Det betyder att en besökare kan komma klädd precis som personen önskar och utan att följa en klädkod.

Så svaret är att det krävs inte mörk kostym för att besöka kyrkan, men om du inte vill vara avvikande från övriga gäster så bär du en sådan ändå.

Klicka här för att läsa om klädsel på bröllop >> 

 

{ 0 kommentarer }

Begravning – hur klär jag mig vid valfri klädsel?

av Etikettdoktorn den 23 juli, 2014

Fråga:
Vilka färger är acceptabla vid begravning för både man och kvinna (ej släkting) där det anges valfri klädsel?

Är det acceptabelt med bara armar och ben när det är sommar eller krävs långärmade plagg samt strumpor?

Vad rekommenderas att säga till nära anhöriga för att inte såra vid samtal utanför begravningen? Tacksam för råd gällande dessa frågor.

Svar:
Är det valfritt, så är det precis det som gäller. Men det kan rekommenderas att du klär dig diskret, både som kvinna och man. Det innebär att du undviker starka färger, utmanande klädsel, superkorta kjolar etc.

Strumpor är inget krav, men på en man ser det mer välklätt ut med ett par strumpor i skorna. För kvinnan mer fritt. Kort eller lång ärm är också en fråga om smak, men har du en ljus skjorta med kort ärm till en kavaj utan slips är det helt ok.

Vad du säger för att inte såra? Ja, det finns väl ingen anledning att uttrycka oförskämdheter, det skulle vara det du ska undvika. Men all annan mänsklig värme är välkommen, vilket kan innebära allt från tröstande ord till enbart en kram. Tänk på hur du själv skulle vilje bli bemött.

Klicka här för att läsa om att vara gäst på begravning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Vid mörk kostym, vad menas när du säger att kritstreck är lägsta nivån?

Hur går skalan du använder dig av?

Jag förstår helt enkelt inte. Ska man aldrig använda en kritstrecksrandig kostym?

Svar:
Låt mig göra det enkelt. Om du tar en mörk kostym kan du bära mörkt blå, mörkt grå, svart eller kritstreck.

Finast är den blå, sedan den grå och så en svart därefter. Bär du kritstreck vid mörk kostym är då alltså korrekt klädd, men den kunnige ser att du inte har så många kostymer att välja på.

Klicka här för att läsa mer om mörk kostym >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Dop – vad skriver jag på dopkortet?

av Etikettdoktorn den 22 juli, 2014

Fråga:
Hur skriver jag under kortet till mitt barnbarns dop?

Min f d man, vår dotter, jag och min nuvarande man har lagt ihop till en doppresent.

Hur skriver jag på kortet vem presenten kommer från? Från morfar (+ ev namnet), moster (namn?) mormor (+ ev mitt namn) och Henrik (min nuvarande man). I vilken ordning ska namnen/givarna skrivas?

Svar:
Eftersom ni är mormor och morfar är det det ni ska skriva, jag ser knappast något alternativ till det. Sedan skriver du din mans namn och din dotters.

Ordningen på hur du skriver detta har knappast någon betydelse, men rimligt är väl morfar först och mormor samt Henrik och så dottern.  Då får du en viss gruppering.

Klicka här för att läsa min artikel om dop >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bröllop – vad betyder ”sommarkavaj”?

av Etikettdoktorn den 21 juli, 2014

Fråga:
Vär bjudna på kyrkbröllop i sommar med efterföljande gardenparty på sommarstället. Klädsel är sommarkavaj.

Vilken typ av klänning rekommenderas till kvinnan och hur bör mannen klä sig?

Jag undrar dessutom vilken typ av material som rekommenderas på klänningen?

Svar:
Tyvärr finns inget svar på frågan, då  klädkoden är påhittad. Det är som alltid ett problem när värdfolket är påhittiga och i sin iver lyckas krångla till det istället för att förenkla. Det finns två saker att göra, den första är att gissa och den andra är att ringa och fråga. Det är inte oartigt när inbjudan är otydlig.

Men eftersom det är bröllop och ordet kavaj finns med är det tydligt att det blir formellt och enbart att det finns en klädkod pekar på detta. Min gissning blir då i ljusa färger.

För din del en klänning i ljusa färger, finare material som siden, sammet eller liknande. Längd under ditt knä.

För hans del en kostym, men färgen får väl anses vara fri. Jag hade valt en ljusgrå.

Klicka här för att läsa mer under klädkod mörk kostym, både för honom och henne >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Klädkoder – kritstrecksrandig kostym, när?

av Etikettdoktorn den 21 juli, 2014

Fråga:
Vill börja att tacka för en bra sida.

När passar det är bära en kritstrecksrandig kostym? Vid vilka tillställningar samt till vilka klädkoder?

Svar:
Den kritstrecksrandiga kostymen anses vara den fjärde nivån på mörk kostym. Finast är en mörkblå, därefter en mörkt grå, sedan svart och sist kritstrecksrandig.

De fungerar även med en färgad skjorta och blir därmed mer av den mindre formella formen av kavaj.

I affärssammanhang fungerar den alltid.

Klicka här för att läsa mer om mörk kostym >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bröllop – med Smoking, min man vägrar gördel?

juli 20, 2014

Fråga: Jag undrar om brudgummen kan bära smoking med fluga och hängslen? Min blivande man vägrar ha gördel. Sen undrar jag om gästerna måste ha smoking när brudgumen har det? Vi hade tänkt mörk kostym som klädkod. Svar: Om u hade tittat i artiklarna om vett och etikett, se länken sist, hade du upptäckt att [...]

Läs hela artikeln →

Klädkoder – måste jag ha väst till frack?

juli 20, 2014

Fråga: Kan man bära frack utan väst och vilken färg ska man ha på flugan? Svar: Frack bärs alltid med väst, utan den ser en frackskjorta inte särskilt snygg ut och kavajen knäpper du aldrig. Så det fungerar inte så bra. På engelska heter frack ”White Tie”, det namnet säger allt. Det är endast vit [...]

Läs hela artikeln →

Artighet – fanor på begravning och vid tal?

juli 19, 2014

Fråga: Hur är det med uppvaktning med på begravning, under själva välsignelsen i kapellet? Var skall nationalfanan stå, och hur är det med föreningsfanor som önskar närvara? Måste nationalfanan närvara ifall andra fanor närvarar, eller kan de närvara enskilt? Hur blir det på själva jordfästningen; hälsar alla fanor då jordfästningen sker eller endast föreningsfanorna? Hur [...]

Läs hela artikeln →

Lite skrivtips till dig som frågar

juli 19, 2014

Det är jättekul att det kommer så många frågor, underbart roligt. Men tyvärr förlängs svarstiderna på grund av korrekturläsning och redigering. Här får du gärna hjälpa mig. Men det lönar sig inte med fem utropstecken efter varandra!!!!! VERSALER – samma sak. Det redigeras bort och snarare försämrar svarstiden. Lika med er som skriver ”alltienendamening ochstruntari [...]

Läs hela artikeln →

Bröllop – röd färg på klänning?

juli 19, 2014

Fråga: Är det ok att brudgummens mor bär en röd klänning med sileverschal på bröllop? Svar: Det är helt i sin ordning, att den röda färgen skulle symbolisera synd är en skröna och rent trams. Klicka här för att läsa om klädsel på bröllop >> Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Läs hela artikeln →

Mellan människor – hur ska jag vara när min kompis bjuder på fika?

juli 18, 2014

Fråga: Min bäste vän har flyttat från stan där jag bor och det var ett tag sedan vi sågs. Nu ska han flytta ihop med en tjej jag aldrig träffat. Till saken hör att när vi växte upp var det mest häng vid korvkiosken.  Jag bor kvar och arbetar på ett företag, min kompis har [...]

Läs hela artikeln →

Artighet – på vilken sida möts man på en trottoar?

juli 18, 2014

Fråga: Jag undrar vilken sida ska jag som gående ta vid möte på trottoaren eller gångväg, när det gäller att gå på landsväg går man ju på vänster för att möta biltrafiken? Brukar hålla mig till höger som vid möte på vägen med bil. Men vissa verkar hålla på att möte ska ske på vänster, [...]

Läs hela artikeln →

Inbjudan – ska jag svara på ett ”Save the date”?

juli 18, 2014

Fråga: Jag har fått ett sms med ”save the date” beträffande en 40 årsfest. Dessvärre har jag inte möjlighet att gå, skall jag då svara det på vändande sms eller ska jag inte meddela något alls förrän inbjudan kommer? Svar: Du behöver inte svara redan nu. Om du är tveksam och kanske kan ändra dig, [...]

Läs hela artikeln →

Bjudning – behaga föra kort – en gammal sed, eller?

juli 18, 2014

Fråga: Vi ska ha en större middag. Har ni någon bra ide att tillverka placerings- och behagade föra kort. Vi har namnen på gästerna i Excel. Svar: Placeringskorten är enkla att göra. Ta vanligt vitt, lite hårdare papper och skriv med svart, textad stil på dem. Undvik alla ”krusiduller”, enkelt och lättläst. Behaga-föra kort, en [...]

Läs hela artikeln →

Klädkoder – svarta byxor och annan färg på kavaj?

juli 18, 2014

Fråga: Kan jag ha svarta byxor, med en annan färg på kavajen vid klädkod Kavaj? Isåfall vilken färg på skjortan? Svar: Det beror på sammanhanget. Är det en mycket formell tillställning, som fin middag eller bröllop, då betyder klädkoden Kavaj att du ska ha en mörk kostym. Då är det mörk kostym med vit skjorta [...]

Läs hela artikeln →