Present – vad ska jag ge i bröllopspresent?

av Etikettdoktorn den 25 oktober, 2014

Fråga:
Bröllopsgåva? Min killes syster skall gifta sig, ska jag ge en egen gåva eller tillsammans med min kille? Vi bor inte ihop men har sällskap sedan c.a ett år.

Svar:
Det avgör ni helt själva, det finns inga formella regler för detta. Bra att veta är att en bröllopsgåva ger man som en lyckönskan, den är varken kopplad till festens storlek eller kostnader. Man behöver inte ge en gåva, det bestämmar man själv, fast vanligast är att är man inbjuden har man något med sig. Ska ni gå tillsammans, så ge tillsammans. Ska du inte gå/inte är inbjuden och inte känner systern, då kan du avstå från present.

Klicka här för att läsa min artikel med presenttips >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Etikettdoktorn
Har du en fråga om bemötande?

Barn – offentlig amning, varför är det så fult?

av Etikettdoktorn den 24 oktober, 2014

Fråga:
Ser att tidningarna återigen tar upp en fråga om att amma offentligt. Är det för att andra tycker det är vidrigt, eller varför tar de ens upp frågan?

Jag anser att det är allas vår rätt att få amma var vi vill, det ska väl folk skita i på ren svenska. Jag bestämmer över min kropp, vill jag visa den är det min ensak.

Svar:
Oavsett vad du själv anser, ska du ta andra människors behov på allvar. Grunden i etikett är andras behov, inte egna. Ställer man frågan om amning , svarar tre av fyra unga människor vill slippa se amning offentligt, detta enligt en undersökning av tidningen Metro. 

Men att amma är lika naturligt som att äta och jag ser inget bekymmer i den saken. Men det kan givetvis ske med en viss elegans eller hur? All gillar det inte och kanske brösten inte behöver visas i sin helhet på, till exempel en restaurang.

Men givetvis går detta att lösa på de flesta ställen, be bara restaurangen om hjälp så fixar det sig.

Klicka här för att läsa om amning offentligt >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 2 kommentarer }Bordsskick – ska man äta med gaffeln i höger hand?

av Etikettdoktorn den 24 oktober, 2014

Fråga:
Vad det gäller bordskick fick jag nyligen höra att det är acceptabelt att äta gryta och ris med endast gaffel och ej kniv? Myt?

Svar:
Gaffeln hålls med vänster hand och gaffelklorna riktas nedåt. Än idag kan bruket av gaffeln markera en viss samhällstillhörighet, märkligt nog.  Det är finare att äta med gaffel än sked och då hålls den i höger hand.

Fiskpatéer eller mousser med enbart gaffel i höger hand anses som ett mycket elegant bordsskick.

Sedan kanske det tummas lite på regeln vid rätter som du beskriver här. Man vänder på gaffeln och är det än mer informell, som hemma vid bordet och ensam, då kanske man gör som du skriver. Man äter med gaffeln i höger hand.

Klicka här för att läsa min artikel om bestick >>

Mats Danielsson; Etikettdoktorn


{ 3 kommentarer }

Fråga:
Vi ska på en ung människas begravning där det i annonsen står ej svart klädsel. Min man har inget annat än en svart kostym.

Är det okej att använda kostymen ändå? Kan man som tjej har svarta långbyxor och en vit blus?

Svar:
Om det uttryckligen önskats att inte bära svart klädsel, då skulle jag rekommendera ett par ljusare byxor, en skjorta och en tröja eller liknande.

För din del blir det begravningsfärger du väljer om du tar svart och vitt, så även där ska du ta något annorlunda.

Klicka här för att läsa om klädsel på begravning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
”Byxor kan ej bäras med kostymklädsel” har du skrivit.

Det här är problematiskt för vissa lesbiska kvinnor som inte alls passar i klänningar.
Skärpning!

Svar:
Tack för din synpunkt. Mina råd är inte mitt eget tyckande, det är såväl nationell som internationell praxis, traditioner sedan mycket lång tid. Det är förväntningar, oskrivna regler som våra svenska seder och bruk över generationer givit oss.

Ditt ”skärpning”  är alltså ett uttryck som därmed inte inte enbart kan riktas mot mig, utan du ber alla dessa traditioner och generationer av människor att skärpa sig. Det är givetvis mycket  möjligt att påverka, genom att förändra ett beteende kommer normen också att påverkas. Det är vanligt inom all etikett, men tar ofta minst 20-30 år.

Jag kan däremot inte hitta på egna regler därför personer med en specifik sexuell läggning inte kan bära en viss typ av kläder. Hur skulle det uppfattas om jag medvetet på grund av en åsikt gav felaktiga råd?

Det kommer med jämna mellanrum in frågor från personer som upplever svårigheter med att följa klädkoder, det må vara av allt från personlig stil till att man känner sig obekväm i viss klädsel. Det kan vara allt från färgen på kläderna, skor till slips eller som du skriver klänning.

Den som lär sig etikettsreglerna, kan också hantera dem med förnuft och inse att de inte är något som ska följas i varje detalj. Den kloka personen vet när man kan bryta mot dem och när det inte passar att avvika.

Mitt svar blir att kan du inte följa den klädkod som angivits, så får du prata med värdfolket och se hur formella de är, kanske är problemet därmed löst.

Annars avböjer du helt enkelt inbjudan. Man kan inte passa in i alla sammanhang och det är val vi alla gör i livet. Oavsett vem vi väljer att älska.

Läs mer om samkönade par på bjudning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{ 2 kommentarer }

Fråga:
Bröllopet ska vara i Schweiz och jag undrar om man kastar blomblad. frö eller något annat på paret när de går ut från kyrkan?

Svar:
Mig veterligen är det inte lika vanligt som här i Sverige. Kanske närmast lite udda.

Men bäst är om du kontaktar inbjudaren och förhör dig om hur de brukar göra, då får du ett korrekt svar.

Klicka här för att läsa om utlandets etikett>> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bordsskick – hur hålla i vinglaset?

av Etikettdoktorn den 22 oktober, 2014

Fråga:
Vi hade en diskussion om hur man håller i vinglaset när man dricker rött och vitt vin.

Jag hävdade att man alltid skall hålla i stjälken medan andra bestämt hävdade att rött vin skall man hålla om kupan.

Ser för det första inte snyggt ut att greppa glaset i kupan och det blir fingeravtryck på glaset och självklart så påverkas temperaturen. Vad gäller?

Svar:
Du har egentligen redan svarat på frågan, ett vitt vin håller du i stjälken för att inte påverka temperaturen. Det serveras ofta relativt svalt i ett smalt lite högre glas. Vilket innebär att det lätt påverkas i temperaturen.

Även för röda viner, som oftare har en betydligt större kupa handlar det om att inte påverka vinets temperatur. Därför  anses det korrekta sättet att hantera ett vinglas vara att hålla i stjälken eller foten, aldrig i kupan.

I det senare fallet kanske normalpersonen inte direkt märker skillnaden, men en vinkännare gör det. Däremot har de flesta säkert noterat hur fort ett förrättsvin blir varmt om det dröjer en stund innan man dricker ur.

Icke förty, givetvis förblir glaset renare och utan fettfläckar om man undviker att hålla i kupan.

Klicka här för att läsa min snabbguide om viner >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Inbjuden till mitt barnbarns bröllop med klädsel mörk kostym.

Jag är över 80 år, kan min klädsel vara byxdress i thaisiden. enfärgad byxa i guldbrunt och kavaj i blommigt mönster i samma färger. 3/4 ärm.

Svar:
Nej, du kan inte komma i byxor då mörk kostymklädsel är angivet. Det ska vara klänning eller kjol i längd under ditt knä.

Läs mer i min artikel hur mörk kostymklänning är utformad >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bordsskick – kan man äta med fingrarna?

av Etikettdoktorn den 22 oktober, 2014

Fråga:
Kan man äta sparris med fingrarna?

Svar:
Det finns en mängd olika, ofta påhittade eller felaktigt uppfattade, inte minst om bordsskick. Men det ska betonas att det skiljer sig mellan olika länder och det du läst är inte svensk sed.

Ska du följa ett korrekt och accepterat bordsskick stoppar du aldrig fingrarna i munnen och du undviker att ta i maten i mesta möjliga mån.

Egentligen äter du inte någon mat alls med fingrarna, varken fågel eller skaldjur. Möjligen om värdfolket lindat folie runt biten.

Sedan finns det ändå rätter som kräver att du bryter mot detta, räkor kan knappast skalas med verktyg, ostron är omöjligt att äta om du inte håller i åtminstone ena delen av skalet.

Klicka här för att läsa min artikel om äta korrekt >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Inbjudan – när bör man bjuda igen enligt god etikett?

av Etikettdoktorn den 21 oktober, 2014

Fråga:
Undrar vad som är ok. Bjöd hem fyra par vi träffat på en resa och hade en trevlig kväll. Hur lång tid efter bör de bjuda tillbaka ?

För att de visar sin uppskattning ? Vad säger vett & etikett om det?

Svar:
Gammal etikett skriver att den som blivit bjuden ska inom ett år bjuda tillbaka.

Detta brukar i allmänhet vara en ganska praktisk regel, den som inte bjuder igen brukar sällan bli bjuden på nytt.

 

Klicka här för att läsa min artikel om att vara gäst >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Dukning – ska jag ta bort varumärket på finglasen?

oktober 21, 2014

Fråga: Många finare glas och glasskålar mm har ett litet, ofta genomskinligt, klistermärke på dem. Fick lära mig en gång i tiden att dessa skall helst få sitta kvar så att eventuella gäster ser att det är just designprodukter. Stämmer det? Svar: Det finns alltid trender och mode. Ibland ska man visa designproduktens ursprung, periodvis [...]

Läs hela artikeln →

Bordsskick – i vilken ordning ska man ta mat?

oktober 21, 2014

Fråga: Börjar man med tex kolhydrater sedan protein osv. Börjar man att ta mat som kolhydrater och skickar vidare eller får man börja hur sim helst? Vad lär man barn? Svar: Som du redan vet, gör barn inte automatiskt som vi säger, de gör vad vi vuxna gör. Så du lär ut bäst genom att [...]

Läs hela artikeln →

Begravning – kan jag gå på fest innan min far begravts?

oktober 21, 2014

Fråga: Kan jag tacka ja och jag gå på fest innan min far är begraven? Festen är hos släktingar som kommer besöka begravningen. Svar: Ett beslut som detta är något som du helt och hållet måste avgöra om du kan, vill och orkar. Ett annat synsätt är att fundera på vad din far hade tyckt, [...]

Läs hela artikeln →

Begravning – kan jag ha en nejlika som handblomma?

oktober 20, 2014

Fråga: Kan jag ha nejlikor som handblomma? Svar: Vita liljor och nejlikor var förr vanligt vid begravningar. Så visst kan du välja en sådan. Handblomma brukar vara en röd ros, men du kan välja andra blommor. Handblomman läggs sedan på kistan eller i graven när du tar ditt farväl. Klicka här för att läsa blommornas [...]

Läs hela artikeln →

Skor – kan jag som tjej ha stövlar till klädkod Kavaj?

oktober 20, 2014

Fråga: På inbjudan står det klädsel Kavaj. Kan jag ha svarta innestövlar som slutar alldeles under knät till snyggare kjol eller klänning? Eller måste man ha en snyggare höglackad sko? Svar: Det är alltid mer elegant med en snygg sko. Men inget måste, du kan själv avgöra. Klicka här för att läsa om klädkod kavaj [...]

Läs hela artikeln →

Be om pengar till bröllopet

oktober 20, 2014

Fråga: Om jag ska gifta mig, kan jag då istället för presenter önska mig bidrag till bröllopet? Alltså använda bjudna gäster som finansiärer. Jag vet att bröllopsresan går bra att be om. Svar: Det är alltid en balansgång att be om pengar istället för presenter, då det lätt tangerar tiggeri. Det tillhör inte god ton [...]

Läs hela artikeln →

Begravning – kan jag ha jeans och skjorta utan slips?

oktober 20, 2014

Fråga: Slips är väl ingen tvång på begravning? De är en i familjen och vet att slipsen ska vara vit men har ingen vit. Svart blazer med vit skjorta går väl bra? Med blåa jeans, eller ska dom vara svarta? Svar: Tvång är det inte, men slips en tradition som de flesta följer. Men ingen [...]

Läs hela artikeln →

Etiquette Letter – en vinguide med vett och etikett

oktober 20, 2014

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för bättre dagar. Mat och dryck är till mer, än för att stilla hunger och släcka törsten. Vinet ska förhöja upplevelsen av maten. Men maten påverkar i sin tur vinet och toleransen för olika viner är stor idag. Här följer en lathund. —————————————————————————————– För dig som läst nyhetsbrevets [...]

Läs hela artikeln →

Artighet – jag har handsvett – hur hälsar man?

oktober 19, 2014

Fråga: I en situation, när man skall hälsa på en eller flera personer, och man i det tillfället kanske känner sig svettig om handen. Bör man då hälsa och be om ursäkt? Eller hur skall man hantera situationen? Svar: Det är en svår fråga. Många gånger har man mött personer som av bara farten torkar [...]

Läs hela artikeln →

Kläder – vad är stor högtidsdräkt, även i uniform, för kvinnan?

oktober 19, 2014

Fråga: Innebär det att man måste ha hellång klänning då det står ”stor högtidsdräkt” på inbjudan, eller kan man ha vadlång klänning? Svar: Begreppet stor högtidssdräkt är en felaktig klädselkod. Man bär antingen högtidsdräkt eller stor mässdräkt, som är en uniform. Kvinnans klädsel till frack eller högtidsdräkt är alltid hellång klänning eller lång kjol med [...]

Läs hela artikeln →