Silverbröllop – är det fånigt att köpa ringar igen?

av Etikettdoktorn den 24 april, 2014

Fråga:
Jag och min man ska snart fira silverbröllop och undrar om det är fånigt att köpa varsin ring med inskription i att ge varandra. Är det brukligt att bara mannen köper present eller kan jag också ge nåt om du anser att varsin ring inte är lämpligt.

Svar:
Fånigt att köpa ringar? Absolut inte!

Det är väl en trevlig idé att fira 25 års gemensamt äktenskap på ett sådant sätt. Silverbröllop ska firas som en upprepning av bröllopet, kanske inte exakt, men om man vill bjuder man till en middag som liknar. Sedan kanske ringarna inte behöver vara vigselringar, de kan vara mer personliga och utifrån var och ens tycke och smak. Du kanske vill ha en klackring och din hustru en diamantring.

Presenter är vanligt och sedan är det upp till paret om mannen uppvaktar, eller om båda gör det. personligen tycker jag att ni ska uppvakta varandra. Om det sedan är med presenter eller en gemensam upplevelse, det bestämmer ni helt själva. Traditionen bjuder att mannen ger hustrun en present av just det material som givit dagen namn, i ditt fall något av silver således. Men det är inget annat än gammal sed som inte behöver följas. T.ex. hur skulle det gå till vid 66-årig bröllopsdag som hete Uran?

Klicka här för att läsa min artikel om silverbröllop  >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Foto: ©copyright Mats Danielsson/ www.vett-och-etikett.com

{ 0 kommentarer }

Etikettdoktorn
Har du en fråga om bemötande?

Artighet – kan man säga farväl?

av Etikettdoktorn den 24 april, 2014

Fråga:
Jag läste på olika hälsningar och om man säger ”Hej då” efter man träffats.
Men om jag säger ”Farväl” till någon?

Då känns det precis som man aldrig kommer att träffas mer? Eller?
För jag själv sagt farväl till många människor som jag aldrig vill träffa mer.

Svar:
Ordet ”Farväl” är en sammansättning av far, som är en böjningsform av verbet (imperativ) av fara, och väl.  Man kan säga att det är ett högtidligare sätt att säga ”Adjö”, eller till Gud.

Detta sätt att se på ordet ”Farväl” ger det flera betydelser, först – far väl - eller kanske lite mer som ”res försiktigt”.  Det är nog i den betydelsen de flesta använder det. Ett avsked, men inte på någotvis slutgiltigt. I den andra betydelsen av farväl kanske du mer tänker på begravning, som ”ett sista farväl”. Då är det mer ett definitivt avsked.

Så enligt mitt sätt att se på saken kan ordet ”farväl” mycket väl användas utan att det betyder att ni inte ses igen.

Klicka här för att läsa mer om hälsning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }Klädkod – kavaj på bröllop, vad innebär det?

av Etikettdoktorn den 24 april, 2014

Fråga:
Vill passa på och tacka för en bra sida!

Jag har läst texten om klädkoden Kavaj på er sida. Den är dock lite tvetydig då det först står att det då är mörk kostym som gäller, och lite längre ner står det något om ”ljusare byxor” i stycket om färgdelad klädsel överdel/underdel.

Till mitt problem: Min flickvän sedan nästan 3 år har en kusin som ska gifta sig i sommar. Jag har träffat kusinen och den blivande maken kanske tio gånger och upplever att vi har en god relation. I inbjudan står det ”Kavaj”. Som jag ser det har jag tre alternativ. Jag äger en svart kostym, men det känns ju begravning med svart, så det undviker jag gärna. Jag äger också en ljusgrå kostym, vilket känns roligare men kanske inte faller under ”Kavaj-koden”? Det sista alternativet är ett införskaffande av en mörkblå kostym. Det hade varit roligast, men minst försvarbart ur den ekonomiska synvinkeln.

1. Vore ljusgrå kostym ok?
2. Är bruna skor ok?
3. Om inte, vilken färg är egentligen ”mörkblå”? Hur mycket marinblått kontra svart är den klassiska mörkblå kostymen?

Svar:
Tack för ditt beröm och jag kan förstå att klädkoden känns förvirrande. Det är ett ”trick” att få den begriplig, då den varierar beroende på tillfällen.

Vi kan konstatera att som gäst kan du alltid bära mörk kostym om det står Kavaj på inbjudan. Det är aldrig fel, då detta är den ursprungliga betydelsen. Det är däremot fel att som värdpar skriva Kavaj på inbjudan och sedan själv bära mörk kostym, då det finns många gäster som anländer i den enklare tolkningen, tex. med udda byxa. Då blir du som värd finare klädd än din gäst och det är inte bra. Sedan blir det värre, för vid inbjudan till bröllop gäller alltid den äldre tolkningen, dvs mörk kostym.

I ditt fall är det således mörk kostym, vit skjorta och slips eller fluga som gäller. Till detta svarta skor. Som mörkt blå räknas den klassiska mörkblå färgen och den är också den mest eleganta.

Klicka här för att läsa mer om mörk kostym >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Foto: ©copyright Jane B Danielsson/ www.vett-och-etikett.com

{ 0 kommentarer }

Bröllop – till möhippan, vem bjuder man?

av Etikettdoktorn den 24 april, 2014

Fråga:
Vem som bör bli bjuden. Jag är en äldre man och har en dotter som är 20 år, min blivande fru har en dotter på 24 år.
Båda skall vara tärnor, men min dotter är inte bjuden på möhippan. Bör inte båda döttrarna få en inbjudan eller är detta fest där man bjuder dom som är vänner och nära vardagsvänner?

Svar:
Möhippan är traditionellt de nära vännernas sista fest med väninnan som ogift. Där har du också svaret, är din dotter inte nära vän med bruden är hon därmed inte heller förväntad att delta.

Klicka här för att läsa mer om möhippa >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Foto: ©copyright Maria Halvarsson

{ 0 kommentarer }

Klädkod – om det står Kavaj, måste jag bära kjol?

av Etikettdoktorn den 23 april, 2014

Fråga:
Om det står klädkod Kavaj, måste jag ha kjol?

Svar:
Det beror på sammanhanget. är det en formell tillställning som bröllop eller bättre middag förväntas du bära kjol eller klänning. Annars kan du ha en snyggare byxa.

Klicka här för att läsa mer om klädkoden Kavaj för henne >>

Mats Danielsson,  Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Om det inte står något med klädkod vad ska jag som kvinna bära på ett bröllop?

Svar:
Börja med att ringa värdparet och fråga om de vet att de i princip bjudit in till ett frackbröllop. De kan faktiskt ha missat att de genom att utelämna klädkoden gjort det.

Formellt:

  • Om bröllopet är på förmiddagen med efterföljande lunch, dock senast kl. 15.00 bär du mörk kostymklänning.
  • Är det ett bröllop med middag på kvällen och bröllopet under eftermiddagen är det frack eller högtidsklädsel.  
Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bröllop – vad betyder dress code Formal attire?

av Etikettdoktorn den 23 april, 2014

Fråga:
Har blivit bjuden på ett bröllop med klädsel formel attire, national dress! Vad innebär detta för klädsel?

Svar:
Koden formal står på inbjudningskorten för ”formellt” och kan avse både högtidsdräkt och smoking. Hade det stått white tie, då hade valet blivit enklare, det hade inneburit frack, eller för dig, frack- eller balklänning. 

Nu anger de samtidigt högtidsdräkt som ett alternativ, så då skulle jag föreslå en balklänning. En golvlång festlig sådan.

Klicka här för att läsa mer om en frackklännings utformning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

 

{ 0 kommentarer }

Student – jag har balproblem?

av Etikettdoktorn den 23 april, 2014

Fråga:
Hur fungerar studentbalen? Vet att jag ska dit med en baldejt men vad händer därefter? Kommer jag vara med baldejten hela kvällen eller ska man vara med sin klass eller hur funkar det?

Svar:
Det är olika på olika ställen, men du kommer dit med din dejt och du ska i alla fall under inledningen ge dejten din uppmärksamhet. Sitter ni tillsammans vid middagen gäller det även där att vara intresserad av sin dejt och helst även dansa första dansen tillsammans. Sedan ger det sig vartefter kvällen förlöper, ni behöver inte underhålla varandra hela kvällen.

Klicka här för att läsa mer om studenten >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Student – hur tar jag hand om min baldejt?

av Etikettdoktorn den 22 april, 2014

Fråga:
Umgås man med sin baldejt under hela studentbalen eller följer man henne bara in och går sedan skilda vägar?

Svar:
Ni har ett gemensamt ansvar för att finnas till hands för varandra. Om ni sitter tillsammans vid middagen ska du se till att hon trivs och har det bra, men givetvis är det ömsesidigt. När dansen börjar ska du dansa med henne först av alla och sedan kanske ni dansar med andra under kvällen. Det blir säkert uppskattat om du även hjälper till med, eller samordnar hemresan. Men det får ni göra upp om i förväg.

Klicka här för att läsa mer om studentbal >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Foto: ©copyright Mats Danielsson/ www.vett-och-etikett.com

{ 0 kommentarer }

Mellan människor – hur går man armkrok?

av Etikettdoktorn den 22 april, 2014

Fråga:
Finns det någon regel eller något rätt sätt att ha armen då jag som man går med en kvinna längs med tex en gata och vi går arm i arm eller armkrok.

Svar:
Ja det finns, även om de kanske till viss del är något ålderdomliga. Men du håller ut din arm, så damen kan sticka in sin arm/hand och vila den där på insidan av ditt armveck. Går ni inomhus, går hon på din högra sida, går ni utomhus går hon på din högra sida om det är din hustru, på vänster om du inte är gift med henne. Sedan finns det en rad undantag från dessa idag ålderdomliga regler.

Läs mer om vett och etikett med dam vid sin sida >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Presenter – ska vi ta med blommor till en vernissage?

april 22, 2014

Fråga: Vi är inbjudna till svärdotterns vernissage. Hon deltar med sina verk i en samlingsutställning. Ska vi ha blommor med oss? Svar: Det är inte nödvändigt, men blir ofta uppskattat. Så det tycker jag ni ska göra. Klicka här för att läsa fler frågor och svar om vernissage >>  Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Läs hela artikeln →

Bröllop – bordsplacering vid buffé?

april 22, 2014

Fråga: Vi ska gifta oss i sommar och tänker bjuda på en sen lunch som består av en härlig buffé.  Min undran är, hur ska man göra med bordsplacering vid en sådan tillställning? Svar: Ni kan bordsplacera gästerna precis som vid vilket bröllop som helst. Det faktum att gästerna hämtar sin mat själva behöver inte påverka hur de [...]

Läs hela artikeln →

Artighet – en kompis kommer på besök, ska de andra gå då?

april 21, 2014

Fråga: Ponera att en familj har en eller några gäster hos sig, t ex på kaffe. Plötsligt dyker det upp en vän till familjen på ett spontanbesök. Vissa anser då att, om man bedömer att vännen och gästerna borde funka bra ihop är det väl bara självklart att bjuda in denne också. Typiskt svenskt att ens [...]

Läs hela artikeln →

Middagsetikett – soppa både till för- och efterrätt?

april 21, 2014

Fråga: Kan man servera soppa både till för- och efterrätt eller är det emot etikettreglerna? Svar: Ja, du kan givetvis göra så, men… Det finns ingen direkt etikettsregel som hindrar detta, men det låter lite ”tårta på tårta”. Jag skulle nog inte servera detta utan antingen välja förrätt eller dessert. Klicka här för att läsa mer [...]

Läs hela artikeln →

Student – hur kan vi fira sonens studentexamen?

april 21, 2014

Fråga: Sonen tar studenten, är det brukligt/vanligt att föräldrarna anordnar en tillställning för släkt och vänner för att fira examen när man slutar? Vi hade tänkt ha öppet hus en söndagseftermiddag med buffé samt kaffe och tårta. Svar: Det beror givetvis till en stor del på vad sonen själv önskar, men givetvis, är alla överens. [...]

Läs hela artikeln →

Inbjudan – kan vi bjuda in enbart till kyrkan vid vår vigsel?

april 21, 2014

Fråga: Kan vi bjuda in till enbart vigseln i kyrkan? Vi har tänkt begränsa antalet inbjudna gäster till bröllopsfesten till ca 50 personer (anhöriga och nära vänner). Kan man bjuda in arbetskamrater och bekanta till enbart vigseln? Svar: Det är inga bekymmer alls. Skriv inbjudan på två sätt, en med efterföljande middag och övriga hälsas [...]

Läs hela artikeln →

Bröllop – pappan leder fram bruden – varför?

april 20, 2014

Frågas: Varför har vi börjat med en sådan sedvänja som att pappan leder fram bruden? Svar: All etikett sprider sig, vi lever i en helt annorlunda värld med influenser från andra länder. Både på gott och på ont. I det här fallet lite trist, eftersom symboliken i själva handlingen är att en giftoman (en man [...]

Läs hela artikeln →

Klädsel – kan man ha jeans vid mörk kostym?

april 20, 2014

Fråga: Ska på bröllop i juni och på inbjudan står klädsel mörk kostym. Vad händer om mannen (en bekant) kommer i kavaj och mörka jeans? Svar: Ingenting händer, men han kommer vara fel klädd. Förmodligen kommer ingen reagera med mer än att man för sig själv funderar på om han inte begriper bättre eller kanske [...]

Läs hela artikeln →

Blommor – ska man alltid ge blommor utan papper?

april 20, 2014

Fråga: Jag arbetar på en blomsteraffär. Nu undrar jag om man ska ge bort blommor med papper av eller på? Svar: I Sverige ger vi alltid blommor utan papper. Det förekommer att folk tror det ska vara med papper, men det är en amerikansk sed. Utan papper alltså. Klicka här för att läsa om blommor [...]

Läs hela artikeln →

Klädkod – kan jag skriva Kavaj på inbjudan till studentfest?

april 20, 2014

Fråga: I sommar tar jag studenten. Jag undrar är det ”ofint” av mig att sätta en klädkod (kavaj) i inbjudan till släktingar och vänner? Min mor anser att det är onödigt, men själv känner jag att det är en stor dag för mig och vissa saker är inte självklara för andra. Svar: Givetvis kan du [...]

Läs hela artikeln →