Klädkoder – kan man ha svart väst till frack?

av Etikettdoktorn den 2 september, 2014

Fråga:
Kan man ha svart väst till frack?

Svar:
Ja, det kan du bära om det är en tillställning med enbart män eller i akademiska sammanhang. Ofta står det angivet svart väst när det krävs.

Förr bar man även svart väst och svarta skjortknappar till begravning (men inte svart rosett). Men det förekommer inte alls numer, inte ens vid kungliga begravningar.

Klicka här för att läsa mer om frack >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Etikettdoktorn
Har du en fråga om bemötande?

Fråga:
I vilken ordning bör namnen stå på band eller kort?
Det var 8 syskon från början.

Nr 1 son avliden men hustru lever, nr 2 dotter lever make avliden,  nr 3 dotter o make båda avlidna,  nr 4 son lever, makan avliden,   nr 5 dotter med make lever, nr 6 dotter med make lever,  nr 7 son med maka lever,
nr 8 dotter lever, make avliden.

Svar:
Det spelar ingen som helst roll, det är historia med sådant som att äldste sonen ska vara först med mera.

Det viktiga är att namnen finns med, enda undantaget är de där både dottern och maken är avlidna. De kan knappast lämna en sista hälsning eller gratulera.

Läs om vett och etikett vid en sista hälsning på begravning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 0 kommentarer }Fråga:
Min son gifter sig inom kort.

Min fråga är, hans pappa, min före detta man och jag var gifta i 25 år. När vi skilde oss träffade han en ny kvinna.

Hon var bara efter tre månader med på vår dotters student mm. Nu är det så att min exman har gift sig med denna kvinna, jag skulle inget veta.

Nu är det en av de största dagarna i min sons och även mitt liv. Min exmans fru ska komma på bröllopet plus alla hennes fyra söner med sällskap. Jag är född med etikett och stil och då jag inte fått lära känna henne utan har gjort att jag och min exman har i dag ingen kontakt.

Hon ska enligt mig tacka nej, jag klarar inte att möta henne. Till saken hör, att jag är den sista i min släkt. Det är således min son och min dotter är min släkt. Jag kommer att bryta ihop, är det ok att min exmans nya fru tackar ja?

Svar:
Beklagar, men du kommer inte att tycka om mitt svar. Du skriver att du är född med etikett och stil, men du verkar ha glömt poängen med det du säger att du lärt dig. Överseende och tålamod med andra människor.

Jag får en känsla av att du inte kommit över er skilsmässa och nu kan du inte hantera detta. Jag förstår att det är jobbigt och svårt för dig, men livet måste fortsätta. Att känna sig sådan i åratal ger dig enbart svårigheter, tyvärr.

Här gäller det att visa att du är en stark och självständig person som visar tålamod och överseende oavsett din egen inställning. Det är er sons stora dag, han och hans blivande fru bjuder vilka de vill och det är inte upp till dig att ha synpunkter på vilka de välkomnar till sitt bröllop.

Varför svarar jag så här bryskt? Du beskriver själv att det är flera år sedan ni skildes, er relation och ert släktskap är därmed brutet. Din exman har inga som helst skäl till att samråda eller berätta för dig om vilka livsavgörande beslut han tar, som att gifta sig.

Det är helt enkelt och krasst inget som du har minsta anledning att få information om.

Er son har däremot släktskapet kvar och uppenbart har han tagit till sig sin pappas hustru.  Gläd dig nu åt att er son tycker om sin far och delar hans nya liv.

Givetvis ska din exmakes fru tacka ja, annars ska han heller inte närvara. Man går inte utan sin hustru, det är etikett och stil. Om inte annat skulle de genom sitt nej tack göra brudparet besvikna och det är väl inget du önskar?

Ta nu fram glädjen över er sons gemensamma dag, prata med din exman om ni ska göra något tillsammans. Till exempel ett gemensamt tal,  det visar på glädje och ödmjukhet i stunden. Dessutom kommer du lämna bröllopet med styrka och självkänsla istället för att bryta ihop.

Lycka till, det här klarar du!

Klicka här för att läsa mer om skilda föräldrar på bröllop >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

 

{ 0 kommentarer }

Bordsskick – när får taffeln brytas?

av Etikettdoktorn den 1 september, 2014

Fråga:
När får taffeln brytas?

Svar:
Taffel betyder helt enkelt ”bord”. Kanske ett lite  föråldrat uttryck idag för att benämna en speciell festtillställning med mat och dryck.

Sedan en definition, värden/värdinnan bryter taffeln, en gäst som reser sig dessförinnan häver den. Ordet häva betyder återkalla eller avbryta, men också att resa sig. Ordet bryta innebär avbryta, upplösa, dela.

Så svaret blir att värdparet bryter taffeln när de anser att måltiden är över och de vill resa sig. En gäst däremot häver aldrig taffeln, det är inte deras sak att avgöra när en middag är klar.

Läs mer om bordsskick och när man kan lämna bordet >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bröllopsdag – bör jag medföra en present?

av Etikettdoktorn den 1 september, 2014

Fråga:
Jag är bjuden 10-årig bröllopsdagsfest. Jag är inte så nära vän till det jubilerande paret – det är min dotters pojkväns mamma och make som bjudit.

Bör eller rentav ska jag ha present med mig? Blommor passar inte eftersom festen hålls på ett hotell.

Svar:
Det är egentligen ingen särskilt stor dag i sammanhanget bröllopsdagar, så jag skulle försöka hitta någon enkel, lite lyxigare artikel. Det kan vara något som doftar, pryder ett hem eller annat.

Jag tycker inte att det behöver vara dyrt, mer genomtänkt och därmed i nivå med att ni inte är särskilt bekanta med varandra.

Klicka här för att läsa om bröllopsdagar >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 0 kommentarer }

Begravning – vad skriver jag i inbjudan till minnesstund?

av Etikettdoktorn den 31 augusti, 2014

Fråga:
Kan jag inbjuda till kaffemingel i tidningsannons?

Mingel ska väl vara glatt kalas. Ska jag skriva mottagning eller vad?

Vill bjuda på tårta och kaffe. Inte ha präst och tal utan duka vackert med tomma bord och vackra blommor samt ha en kakbuffé man tar själv ifrån. Allt i den dödas hem nära kyrkan.

Svar:
Minnesstund är ett så etablerat begrepp att jag tycker du ska använda det. Men i annonsen tillägger du att ”efter begravningsakten inbjuds besökarna till en ljus minnesstund med kaffe i den avlidnas hem. Inga tal önskas.”

Den texten får du säkert hjälp av er begravningsbyrå att utforma.

Klicka här för att läsa mer om minnesstund >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Artighet – vad ger man i dricks vid en taxiresa?

av Etikettdoktorn den 31 augusti, 2014

Fråga:
Hur mycket dricks betalar man när man åker taxi i Sverige?

Svar:
Det mest vanliga,utan jag har statistik på detta, är att de flesta som betalar med kort betalar det belopp som angivits.

Vill du ge dricks är praxis att man avrundar till närmast högre tiotal kronor.

Läs mer om att ge dricks >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Vi är en spelande förening som ska gå på en f.d. föreningsmedlems begravning. Då vi spelar bär vi alltid uniform.

Dock inte denna gången då några har vuxit ur sin uniform. Ett par starka röster i föreningen anser att vi kan uppträda runt kistan i enbart vit skjorta och slips.

De anser att även vi kvinnliga medlemmar ska bära svarta valfria byxor och vit skjorta och slips. Det känns för mig inte korrekt att jag som kvinna inte får ha kavaj och slippa slipsen.

Bör inte samtliga bära kavaj och kvinnor slippa slips? Föreningen hotar med uteslutning om vi inte ställer upp på detta skådespel, Vad är korrekt?

Svar:
Först och främst ska vi klargöra en sak, en man som går utan kavaj och i skjorta och slips är detsamma som att han går i underkläderna.

Skälet till denna uppfattning är att förr hade männen linne, skjortbröst och stärkkrage. Att ta av sig kavajen var därmed en omöjlighet och denna sed hänger kvar. Detta gäller förvisso inte kvinnor, men att som kvinna bära slips utan uniform verkar minst sagt märkligt och att som man gå på begravning i skjortärmarna lika konstigt. Oavsett, att hota med uteslutning visart enbart att den som beslutar detta har en bedrövlig människosyn och närmast diktatorisk attityd.

Korrekt är alltså kavaj på för herrarna, för damerna ingen slips. Annars uniform (hur kan man för övrigt växa ur en uniform om man spelar ihop och håller så hårt på klädseln? Köper man inte en ny då?)
Hade jag varit du, hade jag meddelat min synpunkt och gått privat i korrekt klädsel utan att gå fram till kistan med övriga i föreningen. Man behöver inte ställa upp på rena tramset.

Klicka här för att läsa mer om klädsel på begravning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Skor – när och hur passar olika boots?

av Etikettdoktorn den 30 augusti, 2014

Fråga:
Kan du ge mig användningsområde på följande skor:
1. Chelsea boots
2.Chukka boots
3.Desert boots
4. Höga boots, funkar det till kostym. Brun/svart

Svar:
Mitt svar är lite tyckande och inget facit, det är upp till var och en att avgöra vad man anser fungera i olika sammanhang. Men lite förslag.

Chelsea boots är allt från fin mocka till mer grova Dr Martens. Men vardagsplagg till chinos eller jeans är nog rådet.

Chukka boots, ofta mocka med snörning. Lite lägre i skaftet med två, tre snörhål och ofta i kalvskinn. En sportsko, för hästpolo från början. Passar till fritid, ljusa chinos, fest med vänner utan formell karaktär, på kontoret men inte med kostym.

Desert boots är en variant av Chukka boots, en ökenkänga som bars av brittiska soldater förr.  Mjuk, skön fritidssko, passar på mindre formella arbetsplatser, i skolan med mera.

Höga boots fungerar till mörk kostym, förutsatt att de är svarta och blanka. Men det ska tilläggas att en snörsko är alltid mer elegant.

Läs mer om vett och etikett vid skor >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

 

{ 0 kommentarer }

Klädsel – när tycker du en pullover är lämpligt?

av Etikettdoktorn den 29 augusti, 2014

Fråga:
Vad tycker du om skjorta med pullover över?

Tycker det är snyggt, men när/var/hur är det en lämplig klädsel?

Svar:
Pullover eller från ordet ”pull-over”, dra något över skjortan. Med eller utan ärm. Det är en fråga om stil och mode, men jag tycker det fungerar bra i mindre formella sammanhang. Som t.ex ett affärsmöte, eller på kontoret eller på en mindre formell fest om den kombineras med kavaj.

Dels kan man ta av kavajen och det ser prydligt ut, dels är den ganska bra på hösten/mild vinterdag när man ska in till kund och slipper överrock.

Men den kan även bäras som finare vardag, med lång ärm och till skjorta. Ibland med en diskret slips, det blir genast vardagselegans.

Däremot vid mer formella tillställningar är en väst att föredra till kavajen.

Klicka här för att läsa mer om skjortor och dess historia >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Mellan människor – vi har stört grannen, kan jag ge en present?

augusti 29, 2014

Fråga: Jag hade en lite sen oanonserad efterfest, min granne klagade för första gången.^ Jag vill be om ursäkt och tänkte att man kunde köpa med något, vad skulle vara lämpligt? Svar: Du är en bra granne som tänker så här! Det kommer bli en god relation framöver om du rakryggat ber om ursäkt. Jag [...]

Läs hela artikeln →

Dop – jag är inte, som hustru medbjuden till hans barnbarns dop, vad göra?

augusti 29, 2014

Fråga: Min mans dotter ska döpa sitt första barnbarn i släkten och har sagt till min man att hon inte vill att jag ska närvara. Vi har varit gifta i många år och trots försök från min sida, under dessa år, avböjer hon mina inviter. Hon tackade bl.a. nej till att närvara vid vårt bröllop. Min [...]

Läs hela artikeln →

Vett och etikett på jobbet – gåva till chefen?

augusti 29, 2014

Fråga: Min närmaste chef på min arbetsplats (där jag trivs fantastiskt bra!) ska snart gå på mammaledighet och jag vill gärna visa min uppskattning för henne genom att sticka en gåva till hennes nya bebis (som en mössa eller sockar, inget alltför stort) Min chef är väldigt vänlig men mycket professionell i sin roll, och [...]

Läs hela artikeln →

Inbjudan – vad betyder egentligen O.s.a?

augusti 28, 2014

Fråga: Min man och jag har olika åsikter om vad O.S.A egentligen står för, mer än ”om svar anhålles”. Är det så att man ska höra av sig, vare sig man kommer eller inte? Eller betyder det att OM man svarar, så svara senast det angivna datumet? Svar: O.S.A betyder ”om svar anhålles. Så oavsett [...]

Läs hela artikeln →

Vett och etikett på jobbet – de luktar illa, har dålig andedräkt eller badar i parfym i vårt kontorslandskap. Vad göra?!

augusti 28, 2014

Fråga: Det gäller alla människor, vänner som ovänner eller okända, kanske arbetskamrater som luktar illa, stinker svett, har dålig andedräkt etc. Jag blir nästan nästan upprörd för vi glömmer ta upp dem som luktar illa av parfym också. Jag sitter i ett kontorslandskap, det är hopplöst jobbigt. Vad ska man gör? Ifrågasätta dem? Svar: Det är [...]

Läs hela artikeln →

Kläder – bär man maggördel till frack?

augusti 27, 2014

Fråga: Är det korrekt att bära maggördel till frack? Svar: Nej det är till Smoking som maggördel bärs. Klicka här för att läsa min artikel om frack >> Mats Danielsson, Etikettdoktorn    

Läs hela artikeln →

Dresscodes – vad är en Seersucker kostym?

augusti 27, 2014

Fråga: Vad är en Seersucker kostym? Svar: Det är en klassisk kostym som ff.a. används i New York på sommaren. Den är i bomull eller i bomull/syntet och är helt enkelt en skrynklig kostym, det är det som gör den karaktäristisk. Ordet sersucker kommer ifrån shirushaker, ett ord som betyder just skrynklig. Klicka här för [...]

Läs hela artikeln →

Inbjudan – han eller hon först på en inbjudan?

augusti 27, 2014

Fråga: Bröllop, hennes eller hans namn först på inbjudan? Svar: Det finns inga regler för detta och det är ett ämne som diskuterats mycket. Mitt förslag är att skriva hans namn först på kúvertet, hennes isjälva inbjudan. Då blir det alltså: Lars och Lisa Tursson, Lyckostigen 5, Skrattebo. I själva inbjudan: Lisa och Lars, inbjudes [...]

Läs hela artikeln →

Vett och etikett – tack för trevliga svar, varför har jag följt Ribbing och inte dig?

augusti 27, 2014

Fråga: Har ingen fråga utan vill bara skriva och tacka för den trevliga tonen i alla svar och skrivelser. Så trevligt att läsa. Jag följer DN:s spalt med M.Ribbing men blir ofta irriterad på det snobbiga tonfallet och underliga svaren (man kan ju undra varför jag läser egentligen..). Den här sidan var så mycket trevligare [...]

Läs hela artikeln →

Mellan människor – damen vägrade hälsa, hon var rädd för influensa. Rätt eller fel?

augusti 26, 2014

Fråga: Det skrivs och pratas om influensor, förkylningar och annat. En mycket irriterad kvinna vägrade ta mig i hand då hon tyckte jag var oförskämd som försökte. Men jag anser att hon var den oförskämda. Suck! Vad gäller – vad säger etiketten? Svar: Låt bli att hälsa i hand, men le och hälsa glatt på [...]

Läs hela artikeln →