Begravning – kan jag bära 3/4 långa byxor?

av Etikettdoktorn den 1 augusti, 2014

Fråga:
Kan man ha 3/4 långa byxor på sig vid en begravning? Det är en arbetskamrat som ska begravas.

Svar:
Nej.

Det är fritidsklädsel och inget för en begravning. Inte ens vid valfri klädsel skulle jag tillråda detta.

Klicka här för att läsa mer om klädsel vid begravning >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Etikettdoktorn
Har du en fråga om bemötande?

Klädkod – färg på byxa och kavaj vid bröllop?

av Etikettdoktorn den 1 augusti, 2014

Fråga:
Mellan til ljusgrå kavaj är köpt och undrar vilken byxfärg passar bäst till.

Finnes ett par blågrå byxor, men vi tycker det ser fel ut. Ljusblå väldigt ljus skjorta finns och mörkgrå slips. Detta är till ett bröllop där det ska vara kavaj.

Svar:
Bröllop anses vara så formellt att klädkoden Kavaj är enligt den traditionella tolkningen detsamma som mörk kostym.

Du kan således inte bära vare sig ljusa byxor, ljus kavaj eller färgad skjorta. Det ska vara mörk kostym, med vit skjorta.

Klicka här för att läsa mer om klädkoden mörk kostym >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 0 kommentarer }Artighet – när ska ett brev besvaras?

av Etikettdoktorn den 31 juli, 2014

Fråga:
Min fråga år om man bör besvara ett brev omgående.

Att vänta flera veckor med att besvara,måste väl vara ett etikettbrott och kan inte anses att vara nära goda vänner, eller?

Svar:
Om ett brev omedelbart besvaras eller inte kan bero på omständigheterna. Det finns många skäl till att ett svar dröjer, men samtidigt kanske den som får svaret ska vara glad över att ett svar kommer. Ett personligt brev bör besvaras genast, det är en gammal etikettsregel. Att inte besvara ett brev ansågs förr vara detsamma som att inte besvara en hälsning på gatan.

Men, det kan finnas skäl, oavsett är det trevligt om svaret kommer så så fort som möjligt och om det dröjer kan en liten förklaring sändas med.

Nu tycker jag att goda vänner är man om man har överseende med små brister och fel, om du dessutom tycker att svaret dröjt så kan du säkert fråga. Det är bara att lyfta luren och fråga om brevet ”möjligen kom fram, jag har inte hört av dig”. Det kan vänner göra utan bekymmer.

Klicka här för att läsa mer om skrivandets vett och etikett >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Födelsedag – hur fungerar uppvaktning undanbedes?

av Etikettdoktorn den 31 juli, 2014

Fråga:
Om man säger att uppvaktning undanbedes. Vad gäller då för regler?

Svar:
Då uppvaktar man inte. Man kan kanske säga grattis när man träffas, men inte mer än så.

Läs mer om att avsäga sig uppvaktning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 3 kommentarer }

Fråga:
Vissa fik borde vara barnfria, lika med alla dessa ungar som ska med på fester och överallt. Låt oss andra slippa detta. Jag läste frågan om att inte amma offentligt. Nyligen skrev någon ”det borde finnas barnförbjudna fik”.

 Jag instämmer i detta, vad säger etiketten om detta då?
Svar:
Nu finns det inga etikettsregler för barn på vare sig fik eller restauranger. Hänsyn från alla parter är nog den bästa regeln. Är barnen med kanske man får försöka dämpa dem lite och se till andra gästers behov av lugn och ro. Barnförbjudna fik låter som en märklig idé och den lär knappast bli lönsam.

Samtidigt får man som som övrig gäst förstå att ibland blir det lite stökigt. Då får man kanske ta med det i beräkningen när man går ut.

För fester finns det klara etikettsregler. Där innebär en inbjudan till t.ex. Lisa och Lars Drullén att Lisa och Lars är välkomna – men inte barnen. Då hade man skrivit Familjen Lisa och Las Drullén är välkomna…

Klicka här för att läsa om vett och etikett med barn >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 3 kommentarer }

Klädsel – kan jag bära hatt på bröllop?

av Etikettdoktorn den 30 juli, 2014

Fråga:
Jag har en fråga huruvida man kan ha hatt på förmiddagsbröllop resp eftermiddagsbröllop. Jag har ögnat igenom era hemsidor men inte fått grepp om vilket som gäller. Min fråga gäller både för dam och herre. Tack på förhand för svar.

Svar:
Som man kan du alltid bära hatt, den tar du av inomhus. Damen kan bära hatt till mörk kostym- eller kavajklädsel.

Klicka här för att läsa om vett och etikett vid hatt >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bordsskick – skålar i öl, är det korrekt?

av Etikettdoktorn den 29 juli, 2014

Fråga:
Vilka drycker skålar man med ?

Jag anser att man ej skålar i öl, var på en bjudning igår och då kom denna fråga upp.

Svar:
Formellt skålar du i vin. Men detta har ändrats med tiden, då det ofta finns både värdpar och gäster som inte dricker alkohol. Det går idag alldeles utmärkt att skåla i vatten också. Denna åsikt brukar ge kommentarer att så gör man inte, men jag vidhåller åsikten, då en skål är detsamma som en lyckönskan. En lyckönskan kan inte kopplas till alkohol, utan till handlingen som sådan.

Sedan förekommer även skålande i starksprit, mest vid kräftskivor och midsommar. Men givetvis också i andra sammanhang.

Öl brukar man säga att det skålar du inte med. Bakgrunden till detta är historisk, då ölet ansågs vara en mer vardaglig dryck med lägre status. Serverar du t.ex. öl och snaps till förrätt, är traditionen att gästerna hälsas välkomna till bords utan att de skålar. Den skålen avvaktar man med tills dess att vin serverats.

Klicka här för att läsa om vett och etikett vid skålande >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Begravning – kan jag bära vita skor samt vit väska?

av Etikettdoktorn den 29 juli, 2014

Fråga:
Min mans kusin ska begravas och jag har träffat henne två gånger. Det är mitt i sommaren så jag undrar kan jag ha en mörkblå klänning och vita skor samt väska ?

Svar:
Jag utgår ifrån att klädsel är mörk, eller inget annat angivet. Du kan bära din mörkblå klänning, men vit väska och vita skor blir inte bra, alldeles för festbetonat.

Välj mörka skor och mörk väska.

Klicka här för att läsa om klädsel på begravning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Tre dagars bröllop. Dag ett är det middag med klädkod mörk kostym, men dag 2 som är själva bröllopet står det klädkod smoking.

Du skriver att om det står smoking på ett bröllop så gäller frackklänning, stämmer det alltid? Eller är det ok med en smokingklänning?

Svar:
Om det står Smoking på inbjudan innebär det aftonklänning, har jag skrivit frackklänning någonstans har jag definitivt skrivit fel.

Jag kan tyvärr inte själv finna det felet, så minns du var du såg det ska jag ändra den texten. Men jag gissar att du tolkat ordet aftonklänning fel.

Du ska alltså bära en smokingklänning, eller samma klänning med annat namn – aftonklänning.

Klicka här för att läsa mer om afton- eller smokingklänning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag är en av 3 marskalkar. Brudgummen har sagt att vi 3 marskalkar skall bära samma klädsel och beordrat mörk kostym/svart kostym, vit skjorta samt mossfärgade/skogsgröna
slipsar.

Kan jag bära en svart/mörk kritstrecksrandig kostym istället för kolsvart? Anledningen till frågan är att jag har endast  en (1) mörk kostym i dagsläget.

Brudgummen gav förslag om att bära svarta kostymbyxor, vit skjorta samt gröna slipsen och kanske väst. Jag kan inte mycket om dresscode när det gäller finkläder men att inte bära kavaj eller väst känns spontant
som en stilmiss?

Svar:
Beordrat? Märkligt agerande av en brudgum, möjligen kan han ha en önskan och då bör han inköpa och betala slipsarna.

Vad det gäller den mörka kostymen är en mörkt blå finast och jag tror att en kritstreck (som i och för sig är korrekt) kanske avviker från övriga. Mitt råd är att du investerar i en ny mörk kostym, de är inte särskilt dyra idag.

Om brudgummen föreslår vit skjorta, slips och väst så hoppas jag att han avser en kavaj därtill. Att inte bära kavaj är helt fel, det har du rätt i. Oavsett är västen inget krav till en mörk kostym, den klarar du dig utan.

Klicka här för att läsa mer om mörk kostym >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Begravning – ska jag sända tackkort efter att jag deltagit vid minnesstund?

juli 27, 2014

Fråga: Ska jag som deltagit i minnesstund där det bjöds på buffé sända ett tackkort för detta? Svar: Nej det förväntas inte av dig, däremot kommer du sannolikt få ett sådant från familjen där de tackar för din närvaro. Klicka här för att läsa mer om att vara gäst vid begravning >> Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Läs hela artikeln →

Bröllop – brudparets tal till varandra, när?

juli 25, 2014

Fråga: När i ordningen ska bruden respektive brudgummen tala? Ska vara toastmaster och har fått anmälan från båda. Brudgummen ska framföra en sång vilket jag tycker passar senare i programmet, bruden vill tala tidigt. Finns det rätt och fel? Svar: Formellt så håller de inga tal, det är mest rätt, men idag kan de brudpar [...]

Läs hela artikeln →

Borgerlig begravning – vad innebär ljus klädsel?

juli 25, 2014

Fråga: Jag ska på en borgerlig begravning (ej släkting) där klädseln är ljus och jag har bara olika varianter av svarta kostymer. Vad ska jag ha på mig? Funkar beigea chinos, svart kavaj med vit skjorta och en slips, eller är det helt fel? Svar: Här ser vi problemet med klädangivelsen ”ljus klädsel”. Jag är [...]

Läs hela artikeln →

Utlandets etikett – vi ska på sonens bröllop i Florida, hur gör vi?

juli 24, 2014

Fråga: Sonen ska gifta sig i Florida i maj med sin amerikanska flickvän. ”Over there” har redan planeringen startat. Vad förväntas jag som brudgummens mor att göra och ta ansvar för? Pinsamt att fråga dem om vi förväntas betala halva bröllopet, vad gäller? De har uttryckt att det vore roligt om jag deltog i planeringen [...]

Läs hela artikeln →

Bröllop – kan jag bära sandaler i kyrkan?

juli 24, 2014

Fråga: Ska på ett bröllop i början på augusti och ska bara gå till kyrkan. Är det ok att ha remsandaler till kyrkan? Jag kan ej gå i högklackat. Svar: Kyrkan är till för alla och även om man inte är bjuden på ett bröllop kan man närvara och följa vigseln. Då kan du vara [...]

Läs hela artikeln →

Bröllop – krävs klädkod om jag enbart besöker kyrkan?

juli 23, 2014

Fråga: Om jag är bjuden på bröllop och inte har möjlighet att gå på festen utan bara i kyrkan,måste jag ha mörk kostym då vilket klädkoden är? Svar: Alla är välkomna till Svenska kyrkan, oavsett gäst på bröllop eller inte. Det betyder att en besökare kan komma klädd precis som personen önskar och utan att [...]

Läs hela artikeln →

Begravning – hur klär jag mig vid valfri klädsel?

juli 23, 2014

Fråga: Vilka färger är acceptabla vid begravning för både man och kvinna (ej släkting) där det anges valfri klädsel? Är det acceptabelt med bara armar och ben när det är sommar eller krävs långärmade plagg samt strumpor? Vad rekommenderas att säga till nära anhöriga för att inte såra vid samtal utanför begravningen? Tacksam för råd gällande [...]

Läs hela artikeln →

Klädsel – vad menas med att kritstreck är lägsta nivån?

juli 22, 2014

Fråga: Vid mörk kostym, vad menas när du säger att kritstreck är lägsta nivån? Hur går skalan du använder dig av? Jag förstår helt enkelt inte. Ska man aldrig använda en kritstrecksrandig kostym? Svar: Låt mig göra det enkelt. Om du tar en mörk kostym kan du bära mörkt blå, mörkt grå, svart eller kritstreck. [...]

Läs hela artikeln →

Dop – vad skriver jag på dopkortet?

juli 22, 2014

Fråga: Hur skriver jag under kortet till mitt barnbarns dop? Min f d man, vår dotter, jag och min nuvarande man har lagt ihop till en doppresent. Hur skriver jag på kortet vem presenten kommer från? Från morfar (+ ev namnet), moster (namn?) mormor (+ ev mitt namn) och Henrik (min nuvarande man). I vilken [...]

Läs hela artikeln →

Bröllop – vad betyder ”sommarkavaj”?

juli 21, 2014

Fråga: Vär bjudna på kyrkbröllop i sommar med efterföljande gardenparty på sommarstället. Klädsel är sommarkavaj. Vilken typ av klänning rekommenderas till kvinnan och hur bör mannen klä sig? Jag undrar dessutom vilken typ av material som rekommenderas på klänningen? Svar: Tyvärr finns inget svar på frågan, då  klädkoden är påhittad. Det är som alltid ett [...]

Läs hela artikeln →