Barn – kan man ta med bebisar på begravning?

av Etikettdoktorn den 31 oktober, 2014

Fråga:
Har man med bebisar på begravning (det är långt att resa)?

Svar:
Det är givetvis enklare om man kan få en barnvakt en stund, men det kanske inte är så enkelt när man är långt hemifrån. Så om du bedömer att det kommer fungera, låt ert barn följa med. Skulle hon/han börja skrika, sätt dig längs ut till höger på bänken så kan ni enkelt smyga iväg.

Du skriver även att de stora barnen inte vill följa med, var det deras farfar? Då tycker jag att de ska följa med och givetvis beroende på deras ålder, får man bara bestämma. Det är jobbigt att gå på begravning, men en del av livet och deras farfar hade säkert önskat att de kom. Be dem fundera på det.

Klicka här för att läsa om barn på begravning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 2 kommentarer }

Etikettdoktorn
Har du en fråga om bemötande?

Servering – hur ska de egentligen servera på Nobelfesten?

av Etikettdoktorn den 31 oktober, 2014

Fråga:
Jag blir alltid lika bedrövad när jag ser hur vissa av servitörerna vid nobelmiddagen när det serverar varmrätten från vänster med höger hand/arm fäktar med armen/armbågen upp i gästens ansikte.

Detta uppstår vad jag förstår när servitören inte sänker fatet tillräckligt långt ner eller när servitören är så stor att han inte får plats mellan gästerna. Hur ser du på detta? Är det inte egentligen lite tokigt att servera mat med den arm som är närmast gästen?

Svar:
Det är sant att de har ont om plats, 1300 gäster med 60 cm vardera vid sitt kuvert blir trångt. Att vara servitör där kräver kompetens och de som får uppdraget är utvald serveringspersonal som kan sitt jobb.

Grundregeln är att allt torrt serveras från gästens vänstra sida, då blir det tyvärr så här.

Betänk att varje servitör har 10 personer att servera, om de valde olika sidor att servera ifrån, skulle kaos kunna uppstå när de möts mellan två gäster om en serverar från höger och den andre från vänster.

Sedan dukar man av använda tallrikar från höger.

Klicka här för att läsa min artikel om servering >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }Fråga:
Vår son gifter sig och brudens mor är spiritualistisk präst och ska viga dem. Vigseln sker utomhus.

Middagen hålls på värdshuset i byn. Vi bor i Vietnam halva året.

Kan jag bära Ao Dai vid vigseln för att sedan byta om till kornblå långklänning med paljettbroderi till middagen och kvällen? Min man bär ljus sommarkostym.
Bör jag ha sommarhatt?

Svar:
En högtidsdräkt som Ao Dai (Vietnamesisk folkdräkt/klänning som var mycket populär i Sydvietnam under 1960 och början av 1970-talet).

För inte så länge sedan fördömdes den som dekadent av landets härskare, en klänning som upplevt en renässans på 1990-talet och är åter betraktas som en nationell dräkt .Den kan alltid bäras, då en folkdräkt eller liknande trumfar över och fungerar i alla sammanhang. Oavsett klädkod.  Sedan kan jag inte avgöra om en sommarhatt tillhör klädseln, men man ser ju ofta kvinnor med en typisk hatt till dräkten.

Om din man bär ljus sommarkostym antar jag att klädkoden ligger på nivån under kavaj och i och med det verkar en långklänning vara fel nivå för din del. Du bör nog välja en kortare klänning med tanke på den avslappnade koden. Hade det däremot varit kavaj (=mörk kostym vid bröllop) som dresscode, så hade din klänning passat utmärkt.

Klicka här för att läsa om vett och etikett i andra länder >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Första middagsinbjudan och jag tar med en flaska vin med vidhängande litet kort. Vad ska jag skriva på kortet?

Svar:
Det mest vanliga är att du inte har ett kort med vid en sådan present, det är mer i företagssammanhang det förekommer.

Annars får du väl hitta på någon enkel text som knyter an till att inbjudan var trevlig.

Klicka här för att läsa om när man ger en present >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bordsskick – är efterrättsbestick en gaffel eller sked?

av Etikettdoktorn den 30 oktober, 2014

Fråga:
Jag är en kvinns som undrar om huruvida gaffel eller sked brukas vid intag av tårta, kaka och allsköns läckerheter?

Svar:
Det är alltid ”finare” att använda gaffeln än skeden om dessa båda bestick finns framdukade till desserten. Men det är framför allt inom högborgerligheten som detta ”förnäma” förekommer. Är det dukat med båda besticken ligger skeden med skaftet åt höger och gaffeln med skaftet åt vänster, eftersom man äter med gaffeln i vänster hand. Är det enbart gaffel (eller sked) riktas skaftet åt höger. Gaffeln ligger alltid närmast tallriken.

Klicka här för att läsa mer om bestick >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Kondoleanser – kan jag ta med en blomma på minnesmiddag?

av Etikettdoktorn den 30 oktober, 2014

Fråga:
En arbetskamrat har tyvärr gått bort, vi arbetade tillsammans i 10 år och blev goda vänner.

Hennes familj håller begravning och urnsättning inom familjen, men har genom dödsannonsen inbjudit till en minnesmiddag med festklädsel till hennes ära.

Ska man ha med någon blomma/present till de efterlevande på denna middag? Det är tre vuxna barn med familjer samt hennes man (som ej är far till barnen).

Min tanke var en insättning till någon fond och att det då kommer ett telegram till mannen, är detta en bra ”gåva” eller skall man överlämna något på middagen? Till vem, mannen eller någon av barnen?

Svar:
Svår fråga, då det är ett ganska ovanligt sätt att hedra en avliden, men jag skulle nog sända en bukett hem till hennes man. Är minnesmiddagen i deras hem kan du ta med en bukett till maken. är ni i hyrd lokal eller på restaurang så skicka buketten dagen innan och framför ditt deltagande, men även attv tack för att du inbjudits att hedra din arbetskamrat.

Om du sätter in på en fond till din kollegas minne, kommer det efter ett tag anlända ett tackkort i hennes namn och till den du angivit som anhörig. Där framgår också att du skänkt en gåva.

Klicka här för att läsa om att framföra kondoleanser >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Bordsskick – vilken assiett är min?

av Etikettdoktorn den 30 oktober, 2014

Fråga:
Var placerar jag servetten om jag tvingas lämna bordet en stund under måltiden?
Placeras assietten till höger eller vänster om tallriken?

Svar:
Servetten läggs på stolen om du måste resa dig. Assietten är alltid placerad till vänster om kuvertet.

Klicka här för att läsa min guide i  bordsskick >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Nobeldag – vad har jag för klänning på Nobelkonsert?

av Etikettdoktorn den 30 oktober, 2014

Fråga:
Jag undrar vad man får ha och inte ha på sig på Nobelkonserten?

Klädkoden är:mörk kostym, vilket jag har läst om. Men får man ha en långklänning på sig på Nobelkonserten? Och hur är det med skor? Ska man ha klackskor? Inneskor?

Svar:
Eftersom en Nobelkonsert är en formell tillställning kan du ta en vacker lång kjol med en liten jacka eller ett liv med ärmar som överdel. Det ska inte vara superglittrigt, men en fin kvalité.

Till detta bär du gärna en lacksko, eller åtminstone en festsko. Om du med inneskor avser ombyte från uteskor/stövlar kan det vara ett bra tips.

Klicka här för att läsa mer om mörk kostymklänning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Inbjudan – är det korrekt att bjuda någon i andra hand?

av Etikettdoktorn den 29 oktober, 2014

Fråga:
Jag har en liten fråga angående detta med att bli bjuden.

Jag och min syster har det senaste året flera gånger blivit bjudna i andra hand. Folk har Facebook men inte vi.

Man bjuder över Facebook och sedan säger man till någon,”Säg till NN att hon också är välkommen”.

Både jag och min syster (i synnerhet min syster som är äldre än mig)blir vansinnig på detta sätt.

Anser inte att vi har blivit bjudna överhuvudtaget när man gör så här. Jag är starkt benägen att hålla med min syster som tvärvägrar att gå på kalas som hon inte blivit bjuden till.

Är vi så mossiga som tycker att detta är fel? Min syster fick höra att”Det är nya tider nu förstår du”.

Inte behöver man få en skriftlig inbjudan men att slå en signal till dom som inte har Facebook är väl inte för mycket begärt.

Svar:
Det är inte god ton att ”bjuda med armbågen” eller i andra hand. En inbjudan är personlig och om den inte sker direkt är det detsamma som att den inte skett. Du kan aldrig veta om den är korrekt, eller personen som framför inbjudan kommit på detta själv. Kommer du oinbjuden kan det bli väldigt genant.

Så, nya tider eller inte, den inbjudan som inte framförs är inte heller värd att besvaras. Den som vill att du ska komma, kan utan minsta bekymmer lyfta telefonen eller sända ett sms.

Svårare än så är det inte!

Klicka här för att läsa om inbjudan >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 0 kommentarer }

Artighet – hur hanterar jag äldre män som tafsar?

av Etikettdoktorn den 29 oktober, 2014

Fråga:
Jag har varit på ett antal fester med parkonstellation där de inbjudna varit betydligt äldre.

Det ska vara en trevlig tillställning, men det är inte min upplevelse. Jag tycker att det är obehagligt när männen tar sig friheter och kramar om mig lite för hårt, eller stryker på armen lite för länge, eller ställer sig för nära mig.

Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera detta och hur jag ska ta avstånd på ett artigt och diskret sätt. Jag uppmuntrar dem inte alls till detta, utan tvärtom håller ett tydligt men artigt avstånd som jag inte tycker respekteras.

Jag märker ju att det blir en onormal närhet och det känns som att deras fruar nästan blänger på mig. Hjälp. Hur gör jag på bästa sätt utan att göra mig osams?

Svar:
Framförallt är inte du som ska behöva fundera över detta, de män som uppför sig på detta sätt är ohyfsade, obildade personer som tror att frånvaron av ett nej skulle betyda ja.

Det du ska göra är först och främst att inte delta i kramandet, visa dem samma respekt som andra, men sträck fram handen och hälsa i hand. Det är inte oartigt att göra så.

När de ställer sig för nära eller stryker på din arm, så titta på handen eller avståndet mellan er med en frågande blick. Det kan räcka för att budskapet ska nå fram, annars ställer du artigt frågan ”Hur tänker du nu?”
Det är inte oartigt från din sida att markera avstånd eller visa avståndstagande eller påtala en påträngande närhet. För tro mig, de här männen har försökt detta förr och lever sannolikt i villfarelsen att det skulle vara attraktivt.

Så svaret blir att du helt enkelt via kroppsspråket tydligt visar ditt ogillande och markerar att du har ett personligt avstånd som de ska respektera. Gör de inte så, då säger du till. Blir någon ”osams” med dig på grund av detta, så kan väl det kvitta. En sån bekantskap är inget som du behöver vårda på något vis.

Klicka här för att läsa min artikel om att hälsa med en kram >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Klädsel – kan jag gå på begravning i helgdagskravatt?

oktober 28, 2014

Fråga: Svart tredelad kostym på begravning – Inga konstigheter. Men får jag byta ut den svarta slipsen mot en svart helgdagskravatt? Svar: En kravatt i egenskapen av en plastrong passar till en bonjour eller en jackett, inte mörk kostym. Men just ordet kravatt  används också för andra accessoarer, bland annat slipsar, då blir det ju rätt. Eftersom den mörka kostymen [...]

Läs hela artikeln →

Vett och etikett – borde inte vissa delar vara mer uppdaterade och moderna?

oktober 28, 2014

Fråga: 1) Det står att man får använda båda sidorna på gaffeln när man äter. Är det inte så att man endast får ha den konvexa sidan uppåt? 2) ”Klädsel kavaj” på inbjudningskortet är inte det samma som mörk kostym, eller i alla fall har varit så? Borde inte ovanstående förtydligas/kommenteras i appen för iPhone (om jag [...]

Läs hela artikeln →

Artighet – i vilken ordning presenteras personer?

oktober 27, 2014

Fråga: Vem presenterar sig/ hälsar först vid en fest/bjudning? Svar: Det är traditionell presentationsordning som gäller. Låt oss börja med att konstatera att idag gäller betydligt enklare regler i vardagen än de mer traditionella reglerna. Men det korrekta är: * En äldre person har högre rang än en yngre * En chef har högre rang [...]

Läs hela artikeln →

Vett och etikett för hund – (eller ägarna) hur ska jag hantera detta?

oktober 27, 2014

Fråga: Jag har vänner som skaffat sig en liten hund. Det är också en liten, gullig hund, men dock bara en hund. Den behandlas av dom nästan som en ”levande docka”, dvs den gör som den vill hemma hos dom: hoppar på folk som kommer, sitter i soffan och i fåtöljer osv. Den springer kring [...]

Läs hela artikeln →

Nobelfesten – hur ska jag bli inbjuden?

oktober 27, 2014

Fråga: Jag är mycket engagerad i kyrkan, hjälper mina medmänniskor. Skulle tycka det var jättekul att få komma med till Nobelfesten den 10 december. Jag kan betala för mig. Har försökt många gånger att få komma med men inte lyckats. Svar: Tyvärr räcker inte ditt engagemang för medmänniskor för att få en plats. Det finns några sätt [...]

Läs hela artikeln →

Etiquette Letter – ska jag ge dricks eller avstå?

oktober 27, 2014

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för bättre dagar. God ton är att gästen själv bestämmer om denne vill lämna dricks eller inte, så hur gör du? Här följer några tips —————————————————————————————– För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner Att ge dricks Det får idag [...]

Läs hela artikeln →

Duka inte annorlunda åt vänsterhänta.

oktober 26, 2014

Fråga: Hur dukar man för vänsterhänta gäster? Min son som är 8 år och är vänsterhänt vill alltid ha alla bestick och glas på ”fel” sida. Det känns som en trevlig gest att kunna duka så att det är bekvämt för de som är vänsterhänta. Svar: Man dukar inte annorlunda för vänsterhänta då detta skulle [...]

Läs hela artikeln →

Bordsskick – får man börja äta om man är fler än åtta personer?

oktober 26, 2014

Fråga: Får man börja äta om man är mer än 8 personer? Svar: Nej. Man börjar aldrig äta förrän värdinnan (eller värden) sagt varsågod eller börjat äta själv. Detta om det så är 100 personer vid bordet. Sedan kanske man måste vara praktisk, vid en stor middag med många småbord kan man avvakta bordsvärden eller [...]

Läs hela artikeln →

Begravning – vilken klädsel på bärarlaget?

oktober 25, 2014

Fråga: Jag vill veta slipsens färg om jag är med i bärarlaget ? Jag är inte nära anhörig till den avlidne. Svar: Vanligtvis har bärarlaget vit slips, oavsett kopplingen till den avlidne. Men det kan, precis som med handskarnas färg (vita vanligast, men svarta förekommer) variera i olika församlingar. Mitt råd är att kontakta begravningsentreprenören för [...]

Läs hela artikeln →

Present – vad ska jag ge i bröllopspresent?

oktober 25, 2014

Fråga: Bröllopsgåva? Min killes syster skall gifta sig, ska jag ge en egen gåva eller tillsammans med min kille? Vi bor inte ihop men har sällskap sedan c.a ett år. Svar: Det avgör ni helt själva, det finns inga formella regler för detta. Bra att veta är att en bröllopsgåva ger man som en lyckönskan, [...]

Läs hela artikeln →