Allmänt – varför är vett och etikett som det är?

av Etikettdoktorn den 17 juni, 2014

Fråga:
Vad är anledningen till att man behöver ”regler”, eller kanske snarare förslag om hur man ska klä sig och bete sig till vardags och på fest? Och varför är dessa regler nästan alltid riktade mot att man inte ska följa sina egna tankar och känslor utan istället följa regelboken? Vad är enligt dig anledningen till att etiketten är viktig?

Svar:
Vett och etikett handlar om samvaron mellan människor, med syftet att underlätta och göra det trevligt och enkelt. Då innebär det per automatik att hänsyn och förmåga att anpassa sig till omgivningen blir viktiga delar. Dina personliga önskemål, de saker du vill göra, får i de sammanhangen stå tillbaka för att andra människor ska ha det bra.

Den person som alltid vill ”följa sina egna tankar” ger med andra ord blanka sjutton i andra människors behov. Där har du etikettens kärna, att bry sig om andra och verka för att andra ska ha det bra. På jobbet, i skolan, bland vänner och i umgängeslivet.

Sedan har det utifrån detta kommit ”regler” om kläder, bordsskick och allt annat. Men man ska alltid minnas att dessa regler är till för att alla ska göra ungefär lika inledningsvis, man klär sig på samma nivå så blir ingen utanför, man äter med besticken på ett viss sätt så slipper någon att äcklas, eller trängas med den som har armarna på bordet.

Det kan också vara att visa en familj respekt när någon dör, att klä sig diskret och uppträda varsamt. Skrikiga färger och glada skratt skulle göra en sörjande förtvivlad. Eller klä sig på det bästa sättet när en vän gifter sig, att visa sin vän den respekten på hen största dag i livet. Då finns reglerna.

Kan du dessa regler kommer du att klara dig långt i livet och den som kan reglerna, vet också när man kan strunta i dem. Det är den stora poängen med vett och etikett – den är en ledstång genom livet.

Klicka här för att läsa mina tips om vett och etikett >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

Lämna en kommentar