matsdanielsson.se

Artighet – kan man ge en man en kyss vid bordet på restaurang och inför hustrun?

av Etikettdoktorn den 26 juni, 2019

Fråga:
Min man en vuxen son och jag väntade på att beställa mat på restaurang vi skulle äta en midsommarlunch på ett trevligt ställe på västkusten då plötsligt en kvinna dyker upp bakifrån och böjer sig ned och kysser min man på kinden!

Hon tittar upp mig och sonen och säger ett enda ord ”arbetskamrat”hon pratar med mannen om hur längesedan de setts- min man är pensionär sedan sex år tillbaka han slutade några år före pensionsåldern- kvinnan ger ett privat intryck gentemot min man frågar om han mår bra nu och vad han gör.

Han var inte sjuklig då de var arbetskamrater. Efter en stund ursäktade jag mig och påpekade att vi skulle beställa mat , då gick hon till sitt bord. Jag blev ganska häpen och arg över hennes beteende är det OK att tränga sig på vid restaurang bordet inte presentera sig för mig och min son och dessutom kyssa min man?

Min man blev besvärad vred händerna och satt tyst under hela måltiden det blev ett misslyckat restaurangbesök .

Jag menar att en nära vän till vår familj eller en sedan längre tillbaka vän till min man och som jag känner till visst kan ge honom en kyss på kinden men i denna situationen kändes det inte alls bra för mig och sonen.

Upplevde det nästan som att kvinnan och min man hade en djupare relation?

Skulle vilja höra om detta är OK uppträdande eller om jag överreagerar? Tacksam för ärligt svar!

Svar:
Det är en väldigt svår situation du hamnat i, men jag kan inte för mitt liv tro att en person som haft en ”djupare relation” med din man skulle visa detta så öppet.

Snarare gissar jag att det är en person som din make arbetat mycket med och tänker du efter så tillbringar många av oss mer tid på jobbet än hemma.

Man lär känna varandra på ett plan som sedan kan vara svårt att förstå som utomstående.

Troligen visade kvinnan sin glädje över detta återseende och din man blev generad/besvärad inför dig.

Sedan tillhör det inte god etikett att bara komma fram på det viset, det är distanslöst och man kunde förväntat sig att hon skulle hälsat och presenterat sig för dig.

Nu vill jag inte göra din make till en person som hanterat detta felaktigt, men jag tycker nog att han skulle ställt sig upp och presenterat er för varandra.

Kanske med ett tillägg ”att detta var ju ett kärt återseende som du märkte”. Det hade avdramatiserat situationen.

Min fråga blir till dig, har du pratat med din man om dina funderingar? Vem var hon, hur kommer det sig att hon gjorde som hon gjorde?

Han kan säkert ge en bra förklaring nu när överraskningsmomentet är borta.

Har han ingen bra förklaring, då får du nog pressa honom lite mer på svaret, om du vill veta.

Du kan ju också alltid släppa händelsen, se det som en påträngande person och gå vidare i livet.

Klicka här för att läsa min artikel om att hälsa och presentera sig >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Lämna en kommentar