matsdanielsson.se

Barn – kan min dotter ta med sin ettårige son på begravning?

av Etikettdoktorn den 12 mars, 2019

Fråga:
Min kusins man ska begravas nästa vecka.

Min dotter vill gärna vara med och säga adjö.

Hon har en son på 1 år som hon måste ta med.

Kan hon göra det?

Svar:
Hon kan ta med honom, alla är välkomna i kyrkan.

Men barn kan störa ganska mycket och det bör man som gäst tänka på och kanske försöka ordna en barnvakt en kort stund.

Din dotter får kanske sätta sig längre bak i kyrkan och vara beredd på att lämna om sonen börjar störa.

Barnet förstår inte stundens allvar, det kan ingen begära.

Hon ska om det blir stökigt lämna ceremonin, detta av respekt för den svåra stunden och de anhöriga.

Enda undantaget är om familjen uttryckligen önskat närvaron ditt barnbarn, då finns det automatiskt ett visst överseende.

Mitt råd är att om möjligt undvika att ta med små barn på begravning, de har ingen behållning av detta.

Klicka här för att läsa min artikel om barn på begravning >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 6 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Line januari 25, 2012 kl. 15:53

Tyckte att det där svaret var mycket märkligt!! De allra flesta präster jag talat med säger att de rekommenderar att barn är med (i alla åldergrupper). Med barn närvarande på begravningar så visar det i de flesta fall att släkten går framåt.
Jag var nyligen på en begravning, med i gudstjänsten var då även barnbarnsbarnet till den avlidne. Barnet som då var drygt 10 månader ”pratade” med lite i bönerna och fick vinka till kistan. Alla närvarande tyckte att det var fint och att det förde in lite glädje i den annars så ledsamma situationen.

Svara

Etikettdoktorn januari 25, 2012 kl. 19:11

Barn är underbara, fantastiska och gör livet härligt att leva. Om detta råder det ingen som helst tvekan, men det innebär inte att de alltid och i alla lägen måste vara med. Det handlar mycket mer om ”rätten” att få ha med sig sina barn, än hänsyn till sörjande familjer.

Om det som i det fall du beskrev, var ett barnbarn som var med, är det familjens önskan och utan minsta tvekan ett riktigt beslut. Just därför att de önskat detta. Men tron ett 10-månaders barn skulle ha någon behållning i mening av att ta farväl etc. är tyvärr en myt. Små barn har ingen som helst uppfattning om detta. När präster föreslår att barn ska vara med på en begravning måste de vara i en ålder som gör att de förstår och får minnen av stunden. Då är det självklart en fördel att vara med och ta ett sista farväl.

Mitt definitiva nej baseras på att det inte fanns någon nära relation, att en 1-åring mycket väl kan börja leka och stoja (vilket är härligt, men inte på en begravning) och man har ingen aning om en sorgestund behöver ”livas upp”, det är många som tycker tvärtom. Av respekt för de sörjande ska man inte sätta sina egna behov som förälder av att ha med barnen först, man ska se till de närmast anhöriga.

Svara

Eva Wretenlind maj 4, 2012 kl. 13:11

Hej!
Var på en begravning av min mans moster. Vår dotter var då 9 månader och begravningen var på annan ort och vi hade ingen som kunde ta hand om vår dotter under tiden. Hon fick därför följa med, vilket de närmast anhöriga visste om. De sa inte uttryckligen att de ville att hon skulle vara med men de sa heller inte att hon inte fick vara med. Jag satte mig med henne längst bak så att jag skulle kunna smita ut om hon skulle börja skrika. Jag hade laddat upp med lite saker som hon kunde pilla med under tiden och det är klart att det lät lite grann och hon lät lite också men inte så att jag tyckte att jag behövde gå ut. Efter dopet kommer många fram (både de närmast anhöriga men även såna jag inte känner) och sa att de tyckte det var så skönt att höra hennes små ljud i kyrkan. Det gjorde stunden lite lättare för dem.
Självklart hade inte vår dotter någon behållning av själva begravningsakten men hon tog inte heller någon som helst skada av den.

Svara

Etikettdoktorn maj 4, 2012 kl. 13:32

Vilket underbart exempel på hur det kan gå till! Jag njuter av dina ord och kommer referera till din kommentar.
Tack!

Svara

GustafM maj 5, 2012 kl. 12:58

Tycker det är helt rätt att mycket små barn inte skall vara med på begravningar etc. Det finns säkert många som tycker det är trevligt med barn, men det finns också många som tycker att det är respektlöst och egoistiskt att låta barn störa på tex en begravning.

Många småbarnsföräldrar verkar ha svårt att förstå att andra kanske inte alls tycker att deras barn är charmiga eller gulliga, utan bara störande. Barn som är för små för att kunna sitta stilla och tyst under en formell tillställning bör lämnas hemma av respekt för andra närvarande.

Svara

lg skriver mars 13, 2019 kl. 14:45

Sluta var så j-a WT. Ge f-n i att ta med barn där de inte hör hemma. Fixa barnvakt. Hur svårt kan det vara? Världen snurrar inte kring er. Och hur kul är det för barnet att senare i livet få veta ”Du förstörde tant A:s begravning genom att skrika”.

Barnet kan vara med på begravningskaffet, jordfästning etc men i kyrkan ska man respektera den döde, utrymmet, övriga gästar osv. Då passar det inte med barn.

Svara

Lämna en kommentar