Bloggen tystnar ett dygn till ditt minne – Magdalena Ribbing, min förebild

av Etikettdoktorn den 29 september, 2017

Idag, den 29 september 2017 avled Magdalena Ribbing. Det är en stor förlust och med sorg i hjärtat jag hyllar min förebild och en oerhört kunnig kollega

Magdalena Ribbing tog begreppet vett och etikett, från högborgerlighet till vår vardag.

1985 tror jag att det var, jag stod med en ny bok i handen ”Etikettboken: allt man behöver veta för att kunna strunta i” tillsammans med designern Sighsten Herrgård.

Några år senare kom Festboken och jag läste för första en en modern författare och kunnig journalists beskrivning av ett av många ansett som ”mossigt” ämne.

Hennes böcker har väglett mig många gånger detta trots att jag äger en samling av litteratur i ämnet som går trehundra år bakåt i tiden. Magdalena Ribbing var folkvettsexperten personifierad.

Genom åren har jag fått många goda råd av henne, i svåra frågor har hon personligen delat sin kunskap, samt med varm hand bett mig ta hand om föreläsningar hon inte haft möjlighet att ta hand om själv.

Det har mer än en gång ställts frågan från media, till mig om jag är Magdalena Ribbings konkurrent. Jag har aldrig sett det så, utan upplevt det som smickrande att bli omnämnd hennes sammanhang. Det har varit en ära att att få ta del av ditt kunnande.

Hon kunde många gånger, med stor humor, beskriva ganska torra ämnen. Som när hon i SVT vid Nobelfesten 2016 fick frågan om när man som festdeltagare får gå och kissa. Den frågan har många journalister ställt både till Magdalena och mig. Svaren har varit snåriga, man väntar till desserten, håller sig, dricker lite etc. Men Magdalenas svar kom blixtnabbt: ”Vad är alternativet? Kissa på sig kan man inte!”

Det går inte att hålla en tyst minut på en blogg, en blogg som var dag, 365 dagar om året, i 11 år besvarat läsarnas frågor. Men från nu och fram till söndag morgon stannar den – som en hyllning till en stor kollega.

Tack för allt Magdalena Ribbing, vila i frid!

Mats Danielsson

 

 

 

Lämna en kommentar