Bröllop – en myt att kvinnliga gäster ska vara ”sämre” klädda än bruden!

av Etikettdoktorn den 23 februari, 2013

Fråga:
Jag har läst på flera olika sajter på nätet att man som kvinnlig gäst inte får vara vackrare klädd än bruden. Är det så och vad är skälet?

Svar:
Låt mig här och nu ta kål på en myt, att kvinnliga gäster på bröllop ska klä sig sämre eller enklare än bruden är en missuppfattning. Det är en myt som gärna sprids via nätet, på diskussionsforum och liknande platser. För enbart detta att lyckas klä sig vackrare än bruden är lite svårt i sig, att hon som extra fint klädd i sin vita klänning en behöver konkurrera med övriga gäster. Det är nästan omöjligt med allt fokus som finns på bruden. Så kvinnor som är bjudna på bröllop följer den angivelse om klädsel som skrivits och ska klä sig så vackert som de kan utifrån denna. Det är det enda som är artigt och korrekt.

En annan aspekt som kommer med detta resonemang är, hur skulle övriga gäster veta hur bruden kommer vara klädd? Så svaret är att bruden väljer fritt en vacker klänning och övriga gäster klär sig så vackert de kan utan att medvetet klä sig ”sämre”.

Läs mer i bröllopslexikon

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn

Lämna en kommentar