Bröllop – hur ska vi bjuda in, med eller utan barn? Samt många fler frågor.

av Etikettdoktorn den 30 november, 2017

Fråga:
Om man tänkt ha ett bröllop med lunch dagtid är det okej att inte bjuda barn utan enbart vuxna?

Vi har själva ett barn och vill såklart inkludera vårt barn men blir konstigt då att inte inkludera andras?

Tanken var först att alla skulle vara välkomna men när vi räknade på det skulle det i så fall bli upptill 20 småbarn och det känns svårt med så många att undgå känslan av barnkalas

Vi undrar också vad en lämplig dresscode kan vara, vi vill ju att det är finare än vardags så kan vi välja klädsel kavaj?

Vi vill undvika att det blir en långdragen tillställning med för mycket alkohol. Bör vi skriva slut-tid på inbjudningskorten? Ex välkomnar till vigsel med efterföljande lunch 12-17?

Vi har många som kommer från olika håll bör vi anordna transport för samtliga? Vigsel och lunch äger rum på samma ställe?

Brudgummen vill eventuellt ha hatt, är det korrekt att ha det? Och finns det sådana fall preferenser?

Svar:
Du har flera frågor så jag svarar kort på var och en av dem.

Kan man bjuda enbart vuxna? Javisst kan ni det, barn är inte självskrivna på något sätt. Vill man delta så ordnar man som gäst barnvakt.

Måste vi inkludera andras barn om våra egna är med? Nej, det är ni som bjuder in och avgör vilka som ska vara era gäster. Gästerna ska inte uttrycka åsikter om vilka ni väljer.

Barnkalas? Ja, den risken finns och vill ni inte det så ska ni välja ett bröllop med fest för vuxna utan barn.

Klädkod? Kavaj eller som det i dag ofta skrivs, mörk kostym är ett mycket lämpligt val av klädsel. bröllop är trots allt formellt och en mer formell klädsel passar bra.

Inbjudans utformning? Skriver ni efterföljande lunch med tider angivna så vet alla gäster när det är slut. Men tänk efter, det kan ta slut när ni har som allra mest trevligt….

Transporter? Det får var och en ordna på egen hand och man behöver inte arrangera detta annat än för er egen del och kanske föräldrar/värdpar som behöver vara med och förbereda gästernas ankomst.

Vigsel och lunch äger rum på samma ställe? Du har skrivit ett frågetecken där och det vet jag inte, det är ni själva som har bokningen. men frågar du om man kan ha det? Javisst!

Sista fråga – om hatt? Självklart kan han ha det, men den tas av innan entré i kyrkan och är egentligen endast för vistelsen utomhus.

Klicka här för att läsa mina artiklar inför bröllopet >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Lämna en kommentar