matsdanielsson.se

30 årsfest

Fråga:
Jag anordnar en stor trettioårsfest, men är osäker på vilken klädkod jag ska använda.

Jag tycker att festive attires stämmer bäst överens med det jag är ute efter men festen hålls på våren och inte under någon speciell högtid.

Fungerar det ändå?

Svar:
Tidpunkt och högtid eller inte spelar ingen roll, det är du som i ditt värdskap sätter klädkoden.

Men är festen för engelsktalande gäster?

Det kommer annars bli så att dina gäster inte vet hur de ska klä sig, detta utifrån min erfarenhet med massor av frågor om denna typ av klädkoder.

Om du skriver den på engelska, så bör du också förklara att du avser avslappnad klädsel, men finare än vardag. T.ex blazer med udda byxa och utan slips.

Klicka här för att läsa mer om Festiv Attires i min artikel >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Min make och jag fyller båda 30 år i år. Vi har bestämt oss för att ha en stor gemensam fest i sommar istället för att ha varsin fest.

Vi tänker fortfarande bjuda på födelsedagsfika på respektive födelsedag men varken stort eller formellt utan bara tårta och kaffe.

Vi funderar på det här med presenter eftersom vi således kommer ha flera bjudningar.

Inbjudan till den gemensamma festen kommer att komma ut innan någon av oss fyller år och hinner ha födelsedagsfika.

Vi är rädda för att våra gäster kommer känna sig tvingade att köpa present till både den riktiga födelsedagen samt den gemensamma födelsedagsfesten.

Ska man skriva något om presenter i inbjudan till den gemensamma festen?

Eller ska man säga något när man bjuder in till födelsedagsfikat? Eller ska man inte säga något alls?

Viktigt är att ingen av oss förväntar sig presenter utan är mer än nöjda med om våra vänner vill komma till födelsedagsfikat eller den gemensamma festen.

Men vi undrar vad som är ”vett och etikett” i inbjudan.

Svar:
En inbjudan med god vett och etikett till en lite större fest bör inte skickas mer än sex veckor i förväg, sannolikheten är stor att många inte svarar om man får längre tid på sig.

Invändningen brukar vara att ”hur ska gästerna hinna planera med så kort varsel?”. Därför kompletteras inbjudan med ett betydligt tidigare  tidigare utskick om att ”spara dagen”.

Men oavsett ovanstående, så skriver ni i inbjudan till festen att bästa presenten är deras närvaro och till festkvällen ”till denna kväll undanber ni er både presenter och blommor”.

En klok gäst inser därmed att det är till uppvaktningen på födelsedagen man tar med sig något.

Klicka här för att läsa min artikel om att skriva en inbjudan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

 

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag fyller 30 och vill ha ett kalas men är inte riktigt säker på vilket klockslag jag ska ange. Förväntas det mer av mig om jag t.ex. anger kl 16.00, dvs förväntas det dans osv?
Jag funderar på att mest ha en middag med dessert ev lite snacks så som chips. lite mingel både före middagen och efter.

Men om jag bjuder till kl 16, så vill jag inte de ska tro att det ska pågå långt in till midnatt. Bör jag då ange en tidigare tid t.ex. kl 14.00?

Svar:
Det går givetvis aldrig att säga vad människor uppfattar, men skriv på inbjudan vad det blir som ”mingel, snacks och middag”. Sedan bör du ange en start och sluttid, som 16.00-22.30.

Klicka här för att läsa hur man skriver en inbjudan >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }