matsdanielsson.se

avsluta

 

 

 

 

 

 

Fråga:
Vi ska på en middag och det kan bli lite olika med tiderna där. Men hur dags ska man egentligen gå hem om man har god etikett?

Hörde att en person i vänkretsen blev kvar till fyra på morgonen och värdparet ville gå och lägga sig. Men hen gick inte!

Svar:
Om det finns skäl som avsaknad av kommunikationer eller barnvakt som måste gå hem kan man ta ett tidigt avsked.

Men det görs diskret och så man inte drar med sig övriga gäster.

Men en bra tumregel brukar vara att en middag utan dans (det kan vara annat än dans, som spel trevliga samtal etc.) varar i fyra timmar och en middag med dans i sex timmar.

Läs mer i min artikel om att vara gäst >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 1 kommentar }

Fråga:
Vi har suttit ett gäng och diskuterat om det finns några etikettsregler för hur dags man ska gå hem från en påskfest?

Svar:
Ja det gör det. Givetvis är det inte mer än en rekommendation, det beror ju på hur kul man har på festen och om värdparet är med på noterna.

Men är man tveksam och inte riktigt vet vad de vill är en bra tumregel fyra timmar för en fest utan dans (kan vara annat roligt) och sex timmar för en fest med dans.

Klicka här för att läsa mer om att vara gäst >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 1 kommentar }

Fråga:
Hur länge stannar man? Om man blir bjuden på kaffe?  lunch?  kvällssupé? Julmiddag?

Vi bad några bekanta att titta in på kaffe och julkakor  häromåret. De stannade i 7 timmar!  Vi ville inte be dem gå utan kände oss oartiga, om vi skulle ha gjort det.  Hur gör man, när inte folk avslutar  sitt besök? Vi vågar inte bjuda dem fler gånger. Tack snälla, för svar!

Svar:
Bjuds man på kaffe räknas det som en visit enligt gammal etikett. Den ska ske mellan kl. 13 och 17, normalt brukar man tala om att man stannar 45 minuter upp till någon timme.  Förr hette det också att fyra timmar var den m maximala tiden för en middag och en lunchbjudning pågick i tre timmar.

Fyra timmar är lagom för att äta en middag och sedan får man tid att sitta och prata, en alldeles lagom tid, speciellt på en vardag. Men det hindrar givetvis inte att en middag kan pågå upp till sex timmar och ännu mer om situationen är sådan. Man kanske dansar eller har ordentligt trevligt.

Vad det gäller era bekanta kan ni säkert bjuda in dem på nytt, men ange tiden i förväg. Skriv eller meddela dem att de är välkomna mellan kl 16-18 på en kopp kaffe, så är problemet löst.

Klicka här för att läsa mer om vett och etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

 

{ 2 kommentarer }