matsdanielsson.se

begravningskläder

Fråga:
Jag har en fråga angående begravning.

Min svärmor gick plötsligt bort  sedan, hon var ganska ung.

Jag har en son på 8 år, ska han ha vit eller svart slips?

Själv trodde jag att han skulle ha vit men det finns inte att köpa.

Svar:
Din son behöver ingen slips, det räcker med att han har lite av sina finare kläder som han redan har.

Barn växer fort, man kan inte begära att de ska bära speciella kläder som de sedan växer ur.

Det enda du behöver tänka på  är att undvika alltför mycket färg, kanske mörka byxor och en vit skjorta/tröja. Mer än så krävs inte.

Läs mer i min artikel om klädsel på begravning >>

Etikettdoktorn  Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Hej ”doktorn”
Var på begravning för en tid sedan. Det gällde en person som jag haft att göra med inom sjukvården – alltså icke anhörig (önskan om min närvaro hade framförts av nära anhöriga) Alltnog här kommer mina frågor. I dödsannonsen stod ljus klädsel. Den enda som kom ljusklädd var jag (vitt med svarta ränder på kavaj – vita byxor) ALLA övriga kom svartklädda. Det kändes mycket pinsamt och utpekande. Sedan undrar jag rent allmänt att när det står ljus klädsel i en annons gäller det även närmast sörjande ell. är det alltid mörk klädsel som gäller för dessa ? Kan vara bra att veta.
Vad förväntas av mig som utomstående gällande blommor – räcker det att ha något vackert vid defileringen ex.vis en stor ros ? Hur ställer det sig med en mindre bukett vid just defileringen ? Anmälan om förtäring skulle lämnas enl. dödsannonsen. Jag ansåg det själklart att jag ej hörde till de som skule vara med på detta.
Sedan tycker jag det är märkligt att man ej  framför ett tack för att man hedrade den bortgångne – jag har personligen träffat den som uttryckte en önskan om mitt detltagande.men något tack famfördes icke.
Över huvud taget tackas det sällan numera – det må vara för presenter  i samband med konfirmation ell. en finare bjudning.. Jag är förmodligen gammaldags?

Svar:
Skriver man ljus klädsel i en begravningsannons så gäller det samtliga på begravningen. Att då klä sig i mörka kläder ter sig märkligt. Men se det från en annan sida – du var den enda som visste vad som gällde.

Som inbjuden besökare och icke anhörig räcker det gott med en handblomma, en vårdinrättning kan nog inte ge buketter till alla som går bort. Man måste begränsa sig.

Eftersom du var ombedd att komma, så förväntas du delta på minnesstunden. Vid det tillfället framfördes nog familjens tack för att de hedrat den bortgågne med sin närvaro. Då är ett extra tack vid ett möte inget som krävs, kanske de missat att du inte kom. Det är lätt hänt i sett tråkigt ögonblick.
Sedan håller jag med dig om att det tackas för lite – en glömd konst!

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett

{ 2 kommentarer }