blå hallen

Fråga:
Ska på middag i Blå hallen Stadshuset.

På inbjudan står klädsel Kavaj.

Innebär det kostym?

Vad ska kvinnan bära?

Svar:
Det kan förväntas vara en formell tillställning och då innebär Kavaj mörk kostym.

För kvinnan gäller motsvarande nivå.

En klänning eller kjol, i valfri färg och mönster. Av finare tyg och längd under knäet.

Klicka här för att läsa min artikel om klädkoder >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Klänning till frack vid nyår?

Min man ska få en utmärkelse vid en nyårsceremoni med efterföljande middag. Klädkod: ”Militär eller civil högtidsdräkt”.

Han ska ha då ha frack men vilken typ av klänning ska jag ha?

Om ”lång klänning” – kan den vara delad med lång kjol och topp med t.ex jacka?

Svar:
Den ska vara helt lång men den kan även vara en kjol med separat överdel.

Principen är den att den ska vara urringad så mycket som det anses anständigt.

Den skall vara extra fin, en storkjolad, gärna vid och glittrig festklänning.

Klicka här för att läsa min artikel om hur en frackklänning ska utformas >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag ska på en jubileumsmiddag där kungen och drottningen ska vara med. Jag sitter inte vid honnörsbordet. Vi ska vara stadshuset i gyllene salen först och sedan i blå hallen. Det blir dans.

Det blir hundratals gäster. Klädsel är smoking/mörk kostym. Jag har köpt en fantastisk klänning i 100 % siden men oroar mig för att den inte är tillräckligt uppklädd. Jag kommer att ha en fin håruppsättning som jag gör hos frisör samt svarta högklackade lackskor och en svart lackväska. Jag kommer att ha örhängen och halsband. Vad tror du?

Svar:
En lång smokingklänning blir finare, just genom sin längd – ankellång, den klänning du beskriver är knälång. Valet av din smokingklädsel beror på vilken typ av fest du skall gå på, i detta fallet är det mycket formellt. Då det är en stor smokingfest med dans då tar du på dig en finare klänning och du kommer garanterat se en hel del ankellånga klänningar. 

Om du vill så använder du smycken, men det krävs inte ett enda smycke vid en aftonklänning. Så du kan absolut använda det du föreslår.

Klicka här för att läsa min artikel om aftonklänning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Studerar på högskola och är nu färdig och skall delta i högtidscermoni vid Blå Hallen. I inbjudan står klädkod kavaj.

Det betyder enligt vett och etikett ej långklänning. Dock menade ansvariga att har man en långklänning är det ett utmärkt tillfälle att använda den.

Känner mig något förvirrad över detta svar. Har en långklänning som jag gärna vill använda men vill inte bryta någon vett och etikett regel. Hur ska jag göra? Vill naturligtvis inte komma fel klädd.

Svar:
Vid en formell tillställnng med många gäster kan du bära en lång klänning. Men den ska vara ankellång, inte golvlång. Den golvlånga klänngen är alldeles för festbetonad i frackklädsel.

 Klicka här för att läsa om Kavajklädsel för henne >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Om man ska på gala i Blå Hallen och klädkoden är ”mörk kostym” och man bär en fotsid mörkgrön klänning med bara axlar, är det ett grovt etikettsbrott då?

Svar:
Absolut inte! Om det är en stor och formell fest kan du bära en lång klänning. Förvisso innebär mörk kostym att du ska ha diskret urringning och en kort ärm, men ta en liten kavaj därtill eller en schal så är det problemet löst. Men är din klänning vid eller utpräglat glittrig så den mer likna en aftonklänning kanske du ska välja en annan.

Klicka här för att läsa min artikel om klädkod mörk kostymklänning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Vi är bjudna till Blå Hallen 10/6, examen för sjuksköterskor. Vilken klädsel ska man ha då?

Svar:
Är det en klädkod angiven så följer ni den. Annars får du bara gissa, men mörk kostym kan aldrig bli fel.

Läs mer om klädkoder

Mats Danielsson, Etikettdoktorn 

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag är nära släkt till en av dessa utsatta människor som placerats som fosterbarn och som idag ska få regeringens ursäkt för den behandling de utsatts för. Det är i Blå Hallen och jag tycker att det är ju en bra början. Nu får jag till min förfäran läsa att det finns inbjudna personer som går ut och kritiserar detta arrangemang och vägrar att gå. Är detta god etikett?

Svar:
Det råder ingen tvekan om att detta berör människor vars levnadsöde vi andra inte ens kan föreställa oss. I denna grupp finns många med djupa sår inombords och jag får nog säga att det vore fel av mig att ens försöka lägga in några etikettsbegrepp i detta. Det måste vara  allas fria vilja som styr, vissa går dit i syfte att se vad det ger, andra väljer att avböja. 1600 personer lär har tacka ja till inbjudan, det sägs vara kö till platserna så det är nog ingen fara om några väljer att avböja. Vid vanliga inbjudningar är det inte korrekt att kritisera en inbjudan eller upplägget, men denna situation är speciell, så den etikettsregeln kan vi andra bortse ifrån och hoppas att många kommer få en viss upprättelse. Idag eller senare.

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .

{ Kommentarer är avstängda för det här innehållet }

Frackklänning

av Etikettdoktorn den 21 juli, 2011

Fråga:
Vi har fått en inbjudan till en bal i Blå Hallen. Det är första gången för mig som jag är på en bal och få komma till Blå Hallen är ju något extra!  Men när det kommer till klädseln, håret och make up så vet jag inte något.. Det står på inbjudan ” Högtidsklädsel”. Vad menas med det?
Hur ska man vara klädd då för att passa in och inte blir för uppklädd? Jag förstår att man ska ha långklänning men vilken typ vet jag inte. Måste mannen ha frack?
Tacksam för hjälp.

Svar:
Grattis, men för uppklädd? Här har ni den högsta nivån av klädkod och då är det det finaste man kan bära som gäller! Man kan alltså inte bli för uppklädd. Mannen bär frack eller uniformens högtidsdräkt. man kan också bära folkdräkt. Du bär en lång, fotsid elegant klänning. Den ska vara helt lång men den kan även vara en kjol med separat överdel. Principen är den att den ska vara urringad så mycket som det anses anständigt. Det råder en  stor frihet i modellen. Den skall vara extra fin, en storkjolad, gärna vid och glittrig festklänning. Håret kan du fritt välja hur du vill ha det. Läs mer om klänningen här>> 

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .

 

{ 0 kommentarer }