brudgummens far

Fråga:
Vår son skall gifta sig i sommar.

Brudparet står själva för inbjudan.

Min fråga vem skall tacka för maten?

Svar:
Det gör den som har brudens mor till bordet och vanligtvis är det brudgummens far.

Läs mer i min artikel om tacktal >>

Ställ din fråga om bemötande och vett & etikett >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Min dotter och hennes fästman ska gifta sig.

Jag är änka och brudgummens mor lever ensam.

Som jag ser det ska jag sitta bredvid brudgummen och brudgummens mor bredvid min dotter.

Är detta rätt?

Svar:
Det är korrekt att du sitter på brudgummens vänstra sida och på din högra sida sitter den som är  på plats istället för hans far.

Till höger om bruden sitter den som närvarar istället för brudens far, det kan vara en bror, en äldre släkting eller en nära vän.

Om det är en manlig vigselpräst närvarande kan han sitta till höger om bruden.

Till höger om denna man sitter brudgummens mor.

Klicka här för att läsa min artikel om placering vid bröllop >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag måste få ställa en bröllopsfråga till dig. Min bror ska gifta sig. Det är han och hans blivande fru som kommer stå för hela kalaset.  Vad jag förstår är det brukligt att den som har värdinnan till bordet håller tacktalet.

Normalt innebär väl det den som har brudens mor till bordet, dvs brudgummens far. Min fråga är vem som i detta fall förväntas hålla tacktalet? De kommer sitta som beskrivet ovan.

Min pappa ska hålla tal. Är det i så fall, om det är han som ska hålla tacktalet, okej att lägga in hans tal som kvällens sista och avsluta sitt tal med att tacka?

Svar:
Du har fel, men ändå rätt. Normalt är det den som har värdinnan till bordet som tackar. Där har du rätt.

Vid ett bröllop räknas inte bruden som värdinna, utan det är brudens föräldrar om inget annat angivits. Men det är också korrekt att det därmed blir brugummens far (din pappa) som håller tacktalet.

Svaret blir alltså att han får två hålla tal. Det ena som andre talare efter brudens far och sedan vid desserten där han tackar för maten. Men här riktar han givetvis tacket till brudparet efter som de har bekostat kalaset, men det talet är bara på någon minut.

Klicka här för att läsa om att hålla tal >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 1 kommentar }

Fråga:
Min son ska gifta sig till midsommar. Om man nu är en dålig talare och är jättenervös för att klinga i glaset, ställa sig upp och hålla tal… Är det inte lika bra låta bli? För närvarande har jag inte en aning om vad jag ska säga och vet inte heller hur många vi blir på brölloppet men skulle gissa på ett trettiotal.

Svar:
Jag tycker att du absolut ska hålla ett tal, men du ska göra det enkelt. Det behöver inte pågå mer än 2-3 minuter, men du ska se att det snabbt blir 5 minuter. För det första, minns att de som är där är dina/era vänner, du känner de flesta och de kommer inte tycka att du ”misslyckas”. Tala sedan enbart om sådant du kan minnas utan att anstränga dig, glada minnen från hans uppväxt och saker som när du såg 1honom och hans fru tillsammans första gången. Då blir det lätt att minnas.

Skriv ner stolpar, ha en minneslapp. Det blir en trygghet om du känner att du kommer av dig, men gör du det så strunta i det. Det upplevs endast som en konstpaus och det är bra. Våga göra pauser, tvinga dig inte att vara rolig, extra bra, utan var dig själv. Kommer du av dig, säg det – ta upp lappen och läs. Det är inget konstigt med det.

När du skrivit dina stolpar, ta en promenad och tala för dig själv, öva och testa. Är du modig, ber du någon närstående lyssna på dig när du övar.

Sedan ska du vid talet inte börja med ”jag är ingen talare”, det är du om du övat. Ta ett djupt andetag, låt det bli några sekunders tystnad och andas lugnt. Det kommer gå utmärkt, jag lovar! För att inte tala om vad din son kommer bli imponerad och glad!

Läs mer om att hålla tal

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 2 kommentarer }