brudgummens mor

Fråga:
Min dotter och hennes fästman ska gifta sig.

Jag är änka och brudgummens mor lever ensam.

Som jag ser det ska jag sitta bredvid brudgummen och brudgummens mor bredvid min dotter.

Är detta rätt?

Svar:
Det är korrekt att du sitter på brudgummens vänstra sida och på din högra sida sitter den som är  på plats istället för hans far.

Till höger om bruden sitter den som närvarar istället för brudens far, det kan vara en bror, en äldre släkting eller en nära vän.

Om det är en manlig vigselpräst närvarande kan han sitta till höger om bruden.

Till höger om denna man sitter brudgummens mor.

Klicka här för att läsa min artikel om placering vid bröllop >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Min son ska gifta sej , då inte hans pappa är i livet förväntas det av mej att jag ska hålla tal. Jag känner olust inför detta är jag tvungen att göra det ? Känner att jag har svårt rent känslomässigt inför detta.

Svar:
Ett tal från föräldrarna är alltid uppskattat, om du inte kan hålla detta kanske det finns en bror eller annan manlig släkting som kan ta  din mans plats och hålla talet? Sedan brukar jag alltid vända lite på argumenten, vad är det du inte klarar av? Ett tal är som ett personligt samtal med din son, på hans livs förhoppningsvis största dag. Är du inte beredd att kliva utanför ramarna, samla dig och göra något du är rädd för. Jag lovar dig, att när du väl klarat av det kommer du vara den mest lyckliga mamman som finns. Men håll ett tal om din son, om positiva saker han gjort, berätta minnen. ,er behövs inte, håll dig till saker du minns och som du kan berätta även om du kommer av dig. Skriv ett tal på 3-5 minuter, det är inte långt – tro mig! Skriv en fusklapp, kommer du av dig ta upp den och läs. Ingen tycker det är konstigt, tvärtom. Lär dig talet, öva inför spegeln och gärna inför någon annan person och du kommer bli fantastisk. Mitt råd är ändå – försök klara detta, då ångrar dig annars.

Läs mer om att hålla tal

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }