matsdanielsson.se

dela

Fråga:
Är det okej att bara bjuda in ena hälften av ett par om den ene irriterar en för mycket?

Svar:
Man delar inte på par, det är en gammal regel med anor från den tiden då man trodde att den andra partnern kunde hitta en ny.

Idag handlar det mer om att den hyfsade personen tar inte ställning till vem du lever ihop med.

Klicka här för att läsa min artikel om inbjudan och dela på par >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag har blivit bjuden på bröllop, där inbjudan är adresserad enbart till mig.

I själva inbjudan står: ”Hoppas Ni kan närvara….”

Hur ska jag tolka inbjudan?

Gäller den enbart mig eller även min sambo?

Min sambo och min vän har endast träffats en gång tidigare.

Kan jag fråga min vän om sambon också är inbjuden eller inte?

Svar:
Det är svårt att helt säkert svara på den frågan, men din vän lär väl knappast tilltala dig med ”Ni”.

Det lilla dilemmat är att du skrivit ”Ni” med inledande versal och då blir det ett artigt tilltal till en person.

Mitt råd blir att du ringer din vän och frågar om inbjudan avser endast dig.

Blir svaret att inbjudan avser endast dig, då kan du, om du vill, artigt avböja och säga att du planerat dagen med din sambo.

Det är inte oartigt och det ger också vännen chansen att ändra sig och säga att nu blev det nog ett missförstånd och din sambo är självklart välkommen.

På det viset slipper du vara oartig och fråga om du får ta med egna gäster, samtidigt som du inte sätter någon press på brudparet att klämma in fler gäster än planerat.

De kan ju helt enkelt svara, vad synd att du inte kan komma.

Klicka här för att läsa min artikel om att dela på par vid inbjudan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Hur delar man upp betalning för presenter som ges tillsammans av:

  • Mamma ensamstående pensionär (relativt låg pension)
  • Pappa pensionär med ny heltidsarbetande fru chefsställning.
  • Bror och svägerska, alternativt syster och svåger , alla med ”bra” löner.

Det är ju praktiskt att gå ihop när det är större bemärkelsedagar. Vi har delat på tidigare, men… Skall man dela summan på 3 eller som det är 5 personer? Inkomsterna har kanske inte med saken att göra.

Svar:
Det är mest en fråga om hur man ser på saker, några ”etikettsregler” finns egentligen inte.

Men det är rimligt att man delar detta på 5 personer.

En present handlar inte om den är dyr, utan hur genomtänkt och personlig den är.

Blir det för dyrt för någon av dem, får man säga som det är ”Jag har tyvärr inte råd med detta”. 

Läs mer i min artikel om presenter >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Vi är tre vänner. När äldsta vännen fyllde jämna år, bjöd vi andra två, på en helkväll med tvårätters middag +  en show,  till en kostnad runt 1000 kr/person. Vi delade på vännens kostnad kostnader. Ytterligare kostnader tillkom under kvällen, vin till maten och transport.

Denna vän, som vi uppvaktade, hade tänkt bjuda oss två vänner som ordnade hennes uppvaktning på ”Skaldjursbuffè” på en fiskrestaurang, då den ena fyller år (ojämnt) och den andra, något äldre fyller även hon år (också ojämnt), men, nu tycker vår vän, som vi bjöd ut, att det blir för dyrt!! Hon börjar prata om hur dåligt ställt hon har det, efter att ha bjudit övrig släkt och vänner på bjudning i hemmet ”Öppet hus” hela helgen då hon fyllde jämna år. Vi fick inte ens en inbjudan till öppet hus, hon sa det som i ”förbigående”.

Nu gnäller hon om hur dyrt det skulle bli att slå ihop våra födelsedagar, och föreslår att hon köper hem skaldjur och att vi ska äta hemma hos henne. Jag känner att hon inte värderar oss nåt vidare. Det känns så himla ”lågbudget” när det gäller oss vänner.

Till saken hör att jag tog av mina sparpengar för att bjuda på showen, är arbetslös och sjukskriven. Andravännen arbetar och får lön, men lever ensam och har ganska stora utgifter.

Hur ska vi ställa oss till detta? Väntar med spänning på Ert svar.

Svar:
Jag förstår ditt dilemma. Jag först betona att jag har ändrat en del väsentliga fakta i texten, då frågan lätt skulle kunna identifiera personer (som inte är tillfrågade). Men sakfrågan finns kvar och går att läsa.

Att bjuda någon på en fest eller uppvaktning är ett sätt att som vän visa sin uppskattning av denna person och även som en lyckönskan. Denna gest kan inte ”förpliktiga” till en likvärdig inbjudan tillbaka, även om man som vän/släkting upplever att man gjort en uppoffring för att genomföra uppvaktningen (vilket jag upplever att du gjort).

Varför är det så? Jo, om man förväntades bjuda tillbaka likvärdigt, då skulle varje fest, varje högtid, varje bröllop, födelsedagsfirande etc. bli en ”tävling”. Alla klarar inte detta ekonomiskt och resultatet skulle då vara att man som gäst tvingas tacka nej, för att man inser att man inte kommer har råd att återgälda. I detta fall skulle er vän alltså tvingats att avböja hela arrangemanget då hon inte hade råd att bjuda tillbaka. Var det dessutom en överraskning, då blir situationen omöjlig för vännen – då vet hon ju inte vad som ska avböjas.

Således får ni nog respektera hennes önskan, hon är ju ärlig och säger som det är, att hon inte har råd. Men notera att hon ändå gör något i gengäld, det är tanken – inte värdet i pengar som är det viktiga.

Inbjudan Öppet Hus är oftast väldigt enkel, en annons, ett kort meddelande eller annat. Men här kan det ju missats och då är det mindre bra om ni ”glömts” bort. Men lev med känslan av att DU har gjort något gott! Om andra inte är lika omtänksamma, äger de detta problem, inte ni andra.

Klicka här för att läsa om att fylla jämnt >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn


 

 

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Det är så svårt att förstå vad min partner vill, t.ex. han bjuder oftast när vi går till restauranger eller vi fikar. Jag har bjudit honom då och då också. däremot brukar jag ofta köpa grejer till honom som t.ex en bukett eller en handgjord hjärta ov.
Någon gång sa jag till honom att det skulle vara bra att var och en betalar för sig själv men han ville visa sin generösistet/manlighet? och sa nej till förslaget därför blev det inte av.  Men nu efter 3 år partnerskap (särbo) säger han att han egentligen ville tacka ja till förslaget men han skämdes.
Nu är han arg på mig varför jag inte insisterar att betala vid restauragbesöket. Jag vet inte vad jag har gjort eller inte gjort. Jag tror själv att han har svårt att kommunicera som en vuxen människa. Vad tror du?

Svar:
Det är ingen lätt fråga du ställer, gamla traditioner och vett och etikett finns kvar sedan gammalt, där mannen förväntas betala.  Även om vi alla vet att det är 2012 och ett betydligt mer jämlikt samhälle, så lever detta kvar.

Troligtvis ville din kille vara artig initialt och betala allt, kanske hade han egentligen ite råd och så ville han inte säga detta. Han kan ju inte komma nu och uttrycka sin irritation över det som ni tidigare varit överens om.  Men jag undrar om det finns annat bakom, kanske vill han att ni nu delar, men skäms för att fråga dig. Då kan du göra det enklare för honom genom att ni en gång för alla bestämmer hur ni ska göra i fortsättningen. Då behöver han inte fråga och du vet var du har honom. Så mitt råd är – prata om saken och gör en överenskommelse.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn 

{ 0 kommentarer }

Lulu Carter vill bli uppvaktad. Citat ”Den betalar verkligen mannen. Om han har bjudit ut mig och jag har följt med honom, då pratar vi om en världsvan och cool kille. ”

För min egen del är jag betydligt snällare i min kommentar, jag nöjer mig med att anse det vara osexigt att börja dela på på notan.

Hon säger vidare, citat; ” Jag gillar när det är lite gammaldags. Jag vill att mannen ska hämta upp mig, åka till ett ställe där vi tar en drink, innan vi drar vidare i taxi till den restaurang han valt. Han får gärna ta kommando, det är sexigt, säger hon. ”

Nadine Le Gross har intervjuat oss båda om detta i Aftonbladets lokala Stockholms nöjesguide. Läs artikeln här

Vad säger du? Ska man dela på notan eller ska den som bjuder ut betala? Ska traditionen gälla, en man ska vara ”karlakarl” och betala? Och hur gör två killar eller tjejer i par?

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett

{ 0 kommentarer }