matsdanielsson.se

dessertvin

Fråga:
I sommar gifter jag mig och vi håller på att förbereda för dukningen.

Min fråga, hur många glas ska man duka med?

Räcker det med ett vinglas till alla olika viner (förrätt, varmrätt och dessert)?

Måste man ha dessertvin om man tänker servera avec till kaffet och desserten?

Tusen tack för en bra site!

Svar:
Tack för ditt beröm. Det är en praktisk fråga, vill ni ha flera olika sorters dryck?

Ska det vara vitt vin till förrätt och rött till huvudrätt dukar ni med två glas förutom vattenglaset.

Ska ni servera samma vin till förrätt och huvudrätt kan ni genomgående använda samma glas.

Ni är inte tvungna att servera dessertvin.

Klicka här för att läsa min artikel om glasens placering >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag har bott utomlands i många år och har aldrig upphört att förundra mig hur de dukar upp glasen. I Sverige är ju regeln enkel; vattenglas längst till höger och sedan i den ordningen de kommer användas. Men i England och på Irland har de ett eget system där vattenglaset ibland hamnar ovanför/till höger om tallriken och övriga glas ytterligare något till höger. Är det ont om plats hamnar vattenglaset till vänster eller mitt ovanför tallriken med övriga glas till höger. I bästa fall hamnar alla glasen i ordning men från ett vänster till höger arrangemang och i värsta fall hamnar de i ett kluster där det alls inte är självklart i vilken ordning de skall användas.

Skall det vara så? Varför denna stora skillnad jämfört med den svenska metoden. Trodde, kanske något naivt, att Nobelfesten var en måttstock för hur det borde gå till.

Svar:
Nobelfesten är som du säger i mångt och mycket en lektion i hur man dukar ett svenskt middagsbord. Men den är på intet vis en förebild i andra länder. Självklart finner ju vi, precis som du skriver att vårt ”svenska” sätt att duka är enklast, men som sagt det varierar stort världen runt.

Vårt mest vanliga sätt att duka glasen är  i den ordning som respektive vinsort serveras, med glaset utan fot, vattenglaset, längst till höger. Därefter förrättsvin – kanske ett ltet sherryglas för soppa, ett större glas – kanske en remmare (brunt för Rhenvin, grönt för Moselvin),  varmrätt – ett ännu större för rött vin, ostbricka med ett litet glas för starkvin (förslagsvis portvin)  och sist dessert med ett högre smalt Champagneglas. Men detta är den riktigt traditionella dukningen och så många glas krävs inte idag 2010.

Skulle det serveras öl och snaps befinner sig snapsglaset längst till höger och på dess vänstra sida hittar man ölglaset. Vid denna dukning kommer då vinglaset för huvudrätten till vänster om ölglaset.

Sedan har vi en annan dukning, där man återfinner glasen i en rad snett bakom tallriken. Det kan även förekomma att glasen placeras i en grupp med det högsta glaset placerat centralt. Det brukar vara Champagneglaet.

Sedan har vi den mer moderna placeringen av glasen, vilket innebär endast ett genomgående vinglas och ett vattenglas till höger om detta. Även här helt korrekt anno 2000-talet.

 Men de två annorlunda dukningarna (klungan och snett bakom) brukar snarare vara ett problem för gästerna, än en annorlunda placering. Men ändock, även dessa tre sist nämnda dukningar är helt korrekta enligt vår svenska tradition.

Så mitt svar blir att även enligt våra traditioner varierar det mycket och därmed är det inte alls konstigt att andra länders sedvänjor kan skilja sig avsevärt. Men jag håller med dig, även för min del känns din första ”Nobelbeskrivning” mest logisk.

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett

{ 1 kommentar }