matsdanielsson.se

gala dinner

Fråga:
Vad menas med Dress code: Formal, black tie optional.

Är det lika med svart smoking?

Svar:
Även internationella inbjudningar kan ha lite märkliga utformningar.

Formal omfattar egentligen frack och smoking, så här har de rört till det lite.

Men utifrån begreppet Gala Dinner,  får man anta att fracken inte ska bäras och i så fall hade det stått white tie.

Du kan alltså bära mörk kostym med slips.

Men om du vill ta en Smoking, går det bra  (Smoking heter Black Tie).

Klicka här för att läsa min artikel om utlandets klädkoder >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag är bjuden på en galamiddag. Har inte sett någon anvisning inför detta evenemang. Vilken klädkod gäller ? Eller vad skall jag lämpligast bära?

Svar:
Jag har en hel del erfarenheter av dessa ”gala-dinners” och det brukar skifta mellan jeanskreationer till smokingklänning. Jag rekommenderar dig därför att ta en för årstiden anpassad kjol/klänning i 7/8-dels längd under knät. Till detta en blus/top. Känner du för det, kompletterad med en liten kavaj. Med andra ord, lite lagom diskret, inte jätteuppklädd men ändå så flott att det passar på en bättre middag. En klänning för mörk kostymkläder brukar fungera utmärkt.

Läs mer om mörk kostymklänning

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 2 kommentarer }

Dresscode – Formal Option

av Etikettdoktorn den 7 december, 2012

Fråga:
Skall till gala middag i USA i januari månad. Angiven dresscode är Formal Option. Ingen precisering om white tie el. black tie. Skall man själv bestämma då?

Svar:
Ja, det kan du egentligen göra. men utifrån traditioner i USA och att det är en galamiddag utgår jag ifrån att det är Smoking som gäller om man inte vill ha kostym.

Läs mer om utlandets klädkoder

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn 

{ 0 kommentarer }

Klänning vid Gala Dinner

av Etikettdoktorn den 19 november, 2011

Fråga:
Ska på en Gala Dinner i Finland, då företaget har 20 års jubileum. Klädkod: Kostym….hur klär ”hon” sig? Tilläggas kan att det är ca 85% män 15% kvinnor på festen…dans står också på pogrammet, svettigt värre, haha. Vill gärna komma ”rätt” klädd till Finland!

Svar:
Gala Dinner ser man ganska ofta på inbjudningar, men det finns ingen egentlig klädkod för detta. Men kostym är bra att de skrivit, det är då mörk kostym för honom (eftersom det är kväll) och motsvarande klänning för henne. Grundregeln är att du ska bära en kjol eller klänning som är under knäet i längd. Är det en stor fest med fler än 20 gäster kan den vara lång. Materialet ska vara av det finare, av siden, sammet eller crêpe. Den ska ha en kort ärm och lagom urringning. En okomplicerad klänning kan fungera utmärkt.

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

 

{ Kommentarer är avstängda för det här innehållet }