matsdanielsson.se

hem

Fråga:
Om timmen är sen och festen snart över, ska den gäst som går hem först fråga sin vän/vänner om att slå följe/ta sällskap?

I synnerhet om de ska åt samma håll större delen av vägen?

Även om de inte anlände till festen samtidigt.

Svar:
Det kan säkert bli en uppskattad gest om du som gäst erbjuder sällskap.

De flesta kommer uppskatta detta och om den andra gästen vill fortsätta ett tag till är det bara att artigt avböja och säga att man stannar ännu en stund.

Så svaret är ja, det tycker jag är en god idé.

Läs min artikel om etikett vänner emellan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Behöver veta hur länge vi kan stanna vid inbjudan av grannen på fisksoppa kl 18.00 utan att vara oartig?

Alltså för länge eller för kort bara lagom. Vad bör man ha med sig? Vad är artigt?

Vi har varit hos varandra förr, men bara på fika

Svar:
Grundregeln är att vid en middag på detta sätt bör man bryta upp efter fyra timmar.

Givetvis kan värdparet då föreslå att ni stannar, men man bör signalera uppbrottet då.

Ta med en liten blomma, det uppskattas alltid.

Ni kan också ge något personligt, som en burk hemlagad gelé eller en kaka ni bakat.

Klicka här för att läsa min artikel om att vara gäst >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 3 kommentarer }

Fråga:
Någon gång har vi stött på denna person. Som alltid blir full, eller just denna gång blivit så berusad att det är jobbigt. Så vad skall man göra? Eller om det är du själv som blivit berusad. Vad gör man då, och efteråt??

Svar:
Du ser det på på din fest och vill ta hand om saken med en viss ”finess” och etikett misstänker jag. Då gäller det att som värd agera – snabbt! För både gästens och övriga gästers skull.

Den bästa lösningen är att få ut personen ur hemmet. Kolla även om gästen kom ensam eller tillsammans med någon. Ta gästens partner åt sidan och hör efter om inte ”NN kanske fått  lite mycket att dricka?” Föreslå därefter, fråga inte, att partnern ordnar så NN kommer hem. Om detta inte fungerar, placera gästen i en redan beställd taxi, gör upp med chauffören om adress och betalning (det kan du lösa med gästen en annan dag) och skicka hem. Det finns säkert lika många tricks att fixa dett problem som läsare på bloggen. Det här var ett av dem.

Det kan tyckas vara elakt och du riskerar att ”göra bort dig”, men berätta nästföljande dag för din berusade vän att ”en vän bryr jag mig om och förhindrar att det blir fel, men min ovän hade jag struntat i” Är det du själv som gått över styr, ta dig hem. Klarar du det inte själv är det bättre att be om hjälp av en vän och sedan kontaktar du din värd dagen efter och ber om ursäkt (ifall det behövs).

Klicka här för att läsa mer om berusade gäster >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Hur är det egentligen, ska man ta av skorna när man besöker någons hem? Jag tycker det känns fel att gå runt i strumplästen hemma hos någon. Vad ska man göra?

Svar:
Formellt sett går man endast i strumplästen i sitt eget hem.  Hos andra tar du givetvis av dig dina våta, leriga eller smutsiga skor, men du byter ut dem mot ett par medhavda skor för innebruk. Förr hade männen galoscher och kvinnorna pampuscher, men det är i stort en svunnen tid. Förvisso kan de ännu köpas, men de är ovanliga. Bruket att ta av sig skorna inomhus hävdas i vissa kretsar härstamma från daghemmen, men jag tror att det är ett äldre bruk när bönderna kom in från leriga åkrar. Då bytte man till tofflor inne för att inte smutsa ner. Än idag är detta ett korrekt skick, man ska inte smutsa ner hos andra.

Läs mer om skor

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }