keps

Fråga:
Bör man ta av sig sin huvudbonad i ett större köpcentrum?

Svar:
Det beror på om man känner sig varm eller inte.

Rent formellt är svaret nej, det krävs inte.

Om vi talar om keps och inte religiösa symboler, så kan du om du är man, ta av den när du går in i butiken.

Det anses som artigt och visar respekt för den som man vill få hjälp av.

Klicka här för att läsa min artikel om hatt >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Varför anses det fel  för män att  ha huvudbonad inomhus, men inte för kvinnor?

Svar:
Huvudbonaden var ursprungligen en del av riddarens rustning, den togs av då en man kom i fredliga syften.

Det föll sig naturligt att gesten att ta av sig hatten blev en symbol för att visa sin respekt för en situation eller en annan människa.

En man bär inte hatt inomhus, än idag gäller detta oavsett mössa, keps eller hatt.

Den som gör detta (undantaget religiösa symboler) får räkna med att omgivningen kan reagera negativt.

Att det anses okej för kvinnor att ha huvudbonad inomhus har sitt ursprung från då kvinnor hade avancerade håruppsättningar och en liten hatt ofta var en del utav den.

Dessutom räknas huvudbonad som en del av klädseln, inte rustningen, och behöver inte tas av (förutom att det blev för krångligt att ta av den).

Klicka här för att läsa min artikel om hatten >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

 

 

{ 2 kommentarer }

Fråga:
Är det numera vedertaget att ha mössa inomhus?

Tidigare fick man frågan äggen skulle hit? Oartigt, dålig uppfostran var det tidigare.

Vad gäller?

Svar:
Nej, det är inte på något vis vedertaget och det är inte på något vis ”förbjudet” men den man som bär keps inomhus bör tänka på att hans mössa inte uppskattas av alla.

T.ex unga personer som söker jobb förlorar inget på att ta av mössan, här kunde man hoppas på att föräldrar stöttade och hjälpte dem.

Men det är lika ofta föräldern själv idag, som också bär mössan inomhus.

I min värld tyder detta på okunskap, man vet inte vad som förväntas, men jag går inte runt och funderar över detta längre.

Här tror jag förändringen skett, man har givit upp. Både i skolor och på andra ställen man kan säga till.

Men jag har sett ett flertal restauranger som numer har en skylt med förbud mot mössa.

Klicka här för att läsa min artikel om hatt och mössa >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Kan man bära mössa på uteservering?

Svar:
Om man bär mössa, även på en uteservering och är man har man dålig koll på etiketten.

Ingen man med stil bär mössa vid matbordet (undantag religiösa skäl) vare sig inom- eller utomhus.

Läs mer i min artikel om tio snabba etikett tips >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag slogs av en fundering när jag tog på mig kepsen; hur mycket käckt på svaj kan man ha den egentligen?

Den är av gubbkepsstuk och jag skulle tro att just nu lutar den kanske 7-8 grader nedåt åt min högra halva av huvudet.

Finns det skillnader i olika sociala sammanhang, och skillnader mellan olika typer av huvudbonader?

Svar:
En gentleman bär sin keps utan svaj eller lutning.

Skillnader kan säkert finnas och det är nog mest stil, mode eller sammanhang som avgör.

Klicka här för att läsa min artikel om hatt >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Är det inte hemskt obildat att ha mössa på sig inomhus?

Svar:
Jag skulle nog inte använda ordet obildat, men i en hel del sammanhang ohyfsat. I det fallet vi talar om män, för kvinnors del är det ok att ha mössa/hatt på inomhus.

Vi har även huvudbonader som bärs av religiösa skäl, de omfattas inte av detta resonemang.

För män anses det vara korrekt med mössa på i en hiss, en buss, ett varuhus och av någon märklig anledning på ett museum.

Förvisso kan det i kunskap om mössan finnas en koppling till bildning i hur man på ett korrekt sätt för sig och där kanske inte alla killar har lärt sig reglerna. Jag skulle våga påstå att militärtjänsten lärde många unga män detta, där kom man inte undan med att mössan satt kvar på huvudet inomhus.

Sedan ser vi olika subkulturer där mössan är en del av attributen, vi har artister som uppträder i mössa eller hatt och så har vi nog en del tunnhåriga unga herrar som skäms över en begynnande kal hjässa. Detta är är del av förklaringen, en annan är globaliseringen. Andra delar av världen som USA, har inte vårt synsätt.

På en restaurang, vid en måltid, i skolan, inne i ett hem eller på ett kontor och andra offentliga inomhusmiljöer är svaret – ta av mössan eller kepsen. Allt annat är ohyfsat.

Den som behåller mössan på i dessa sammanhang kommer bygga en massa hinder för sig själv, det är en så djupt rotad tradition att den som behåller mössan på faktiskt ses som just obildad av många.

Läs mer i min artikel om hatt eller mössa >>

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Varifrån har modet att ha keps och skärmmössa på sig över allt?

När man fikar ,på matställen med mera. Ofta kan det vara smutsiga mössor vilket inte enligt mig är hygieniskt.

Svar:
På latin är benämningen för hätta ”cappa” . På engelska har det blivit benämningen för en huvudbonad, inte enbart keps - ”cap” och på svenskan har vi tagit det ordet i pluralis -”Caps” eller ”keps”.

För att förklara dess existens måste vi backa tiden till en tid då man inte kunde tvätta håret var dag eller när det behövdes. Behovet av en huvudbonad uppkom alltså ur ett praktiskt behov. Så sent på 1960-talet var hatten ett klädesplagg som aldrig ifrågasattes.

Men bilar och transporter förenklade, vårt behov av att skydda huvudet minskade och därmed användandet av hatt. Därmed försvann behovet av hatt ur de internationella stilföreskrifterna, tills den återupptäcks eller tas upp på nytt. Kepsen tog sig in ibland de klassiska sportkläderna, syftet var framför allt att skydda mot solen, förhindra att vi blev bländade och se bättre. Den speciella baseballkepsen hade en längre skärm och skyddade bättre.

Men alla kepsar och hattar, mössor med mera har sin tid i modet och plockas ständigt upp på nytt. Modet växlar, precis som med allt annat och därmed också den trendmedvetne som bär sin keps som fastvuxen på huvudet. En del bär den så mycket att den anses vara en del av personligheten, i andra sammanhang, som hip-hoppare, är den en markering av grupptillhörighet med mera.

I samband med modetrender har också acceptansen för att bryta mot traditionella etikettsregler ökat. Det var förr omöjligt att bära huvudbonad inomhus, har nu alltmer blivit en norm. Trots att en majoritet av vuxna inte gillar vanan har den tillåtits och nu är den till och med tillåten i skolan.

Internationellt finns inte heller dessa svenska regler och då blir det tyvärr så att några har inte ens vett att ta på sig rena kläder, eller en ren keps.

Klicka här för att läsa mer om etikett med hatt >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Igår var jag och några kompisar ute och festade. Jag hade en nyinköpt jättefin mössa på mig. Eftersom jag tycker om den ville jag behålla den på, men en knäpp vakt stoppade mig och sa att man inte fick ha mössa på inne i lokalen. Har jag fel eller, men får inte tjejer ha mössa på sig inomhus?

Svar:
Nu kan jag inte svara för varje ”lokals” egna regler, men etikettsmässigt har du rätt. Etiketten säger citat; ”att kvinnor tar inte av sig hatt, mössa, luva för vare sig flaggan, begravningståg, varandra eller någon man” slut citat.

Mössan är för en kvinna en del av hennes klädsel, för en man gäller annorlunda regler i etikettens värld.

Klicka här för att läsa om huvudbonader >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 6 kommentarer }

Fråga:
…när får man ha huvudbonad på sig inom hus, vart går meter gränsen? Eller hur är det?

Svar:
På huvudbonad som avser religiös tillhörighet kan man inte ha några synpunkter. De bär alltid denna.

För oss övriga gäller att män tar av den inomhus, behåller den på på en buss, ett varuhus, ett museum eller i en hiss. Om det stiger in en kvinna tas mössan/kepsen av.  Det finns inga metergränser eller sådant, det får vara sunt förnuft som gäller.  För den som nu till varje pris anser att han som man måste ha keps/mössa inomhus är det bara att berätta att det enda som skapas är omgivningens ogillande.

Jag har ställt frågan till tusentals människor, i alla åldrar. Det är 99,9% enighet – kepsen på en man ska av inomhus. Mössor på inne är för övrigt endast ett skick som passar på bebisar och småbarn, inte på män. Mode, stil, hår, personlighet räknas inte som skäl, man har alltid klarat att ta av den. Men kanske en del män blivit mer fjolliga och frusna 2011?

För en kvinna gäller inte denna regel, hon behåller mössa/keps/hatt på inomhus. Detta då den räknas som en del av hennes klädsel.

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .  Lägg till Etikettdoktorn på Facebook

 

{ 27 kommentarer }