matsdanielsson.se

par

Fråga:
Hur placerar man det unga (15-17 år) nyförälskade paret på en middag med släkt och vänner?

Jag är en farmor som undrar.

Svar:
Traditionellt ska de delas då de inte är förlovade, men jag gissar att de vill sitta ihop och troligen får de bäst utbyte av varandra i den åldern.

Så placera dem tillsammans.

Klicka här för att läsa min guide till bordsplacering >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 2 kommentarer }

Fråga:
Är det okej att bara bjuda in ena hälften av ett par om den ene irriterar en för mycket?

Svar:
Man delar inte på par, det är en gammal regel med anor från den tiden då man trodde att den andra partnern kunde hitta en ny.

Idag handlar det mer om att den hyfsade personen tar inte ställning till vem du lever ihop med.

Klicka här för att läsa min artikel om inbjudan och dela på par >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Vi ”träter” om bordsplaceringen av ej förlovade, förlovade och gifta.

Vilka får man dela på?

Svar:
Förr sa man att förlovade delade man inte på, det var inte lönt då de ändå bara hade ögon för varandra.

Men så fungerar det inte idag, man kan vara förlovad i 10 år, bo ihop och ha barn.

Då räknas de som gifta.

Par med stadigvarande relationer eller som bor ihop räknas som gifta och delas.

Par som är nyförlovade kan man låta sitta tillsammans.

Par som har en nyare relation, men inte bor ihop och inte är förlovade delar man på.

Klicka här för att läsa mer i min guide för bordsplacering >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Är det ok att bara bjuda den ena parten (särbo)av ett par på bröllop.

Brudparet har aldrig träffat personen och umgås knappt med den som är bjuden.

Den bjudna är moster till brudgummen.

Svar:
Man delar inte på ett par, utan bjuder alltid båda. Allt annat är ohyfsat.

Argumentet ”känner inte” gör bara saken värre, för om man inte ens känner personen hur kan man då anse att man är bättre än den man bjudit på att avgöra om de ska vara tillsammans.

För indirekt säger man: ”du duger, så dig bjuder vi. Men du duger inte, så du får stanna hemma”.

Att enbart bjuda den ena i ett par, är en fullt godtagbar anledning till att tacka nej med skälet ”Jag fördrar att vara med min partner”.

Klicka här för att läsa min artikel om att inte dela på ett par >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Bör par placeras mitt emot varandra eller bredvid varandra på ett bröllop?

Svar:
Gifta par, eller par som varit tillsammans länge delar man alltid på.

De behöver inte sitta i närheten av varandra, utan de placeras utifrån vilka de kan tänkas passa ihop med.

De ska absolut inte sitta bredvid varandra, det är ju mötet med nya människor som är en del av spänningen med en fest.

Klicka här för att läsa min artikel om bordsplacering >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag undrar om det har tillkommit några regler för homosexuella? Vem ”ska” fria? Är det ohyfsat att gifta sig i kyrkan, även då det är tillåtet numer?

Vem ska placeras vid ena tjejens sida om dennes familj vägrar komma på bröllopet? Finns det någon möjlighet att lägga in hur det ”normalt” går till vid ett homosexuellt bröllop?

Svar:
Självklart har det tillkommit seder och bruk även för par av samma kön. Sedan har dessa inte samma traditioner, av förklarliga skäl, som äldre etikett har. Men etiketten förändras ständigt, så även här.

Det enda ställe du finner mer ingående svar på dina frågor är i min bok som du ser till höger här. Där finns bordsplaceringar utritade och det är den enda etikettsbok som har detta vill jag betona.

Självklart är det inte ohyfsat att gifta sig i kyrkan! Kärlek har inga gränser och kyrkans rum är väl definitivt en plats att bekräfta denna på, det är idag lag på att man får gifta sig i kyrkan aovsett kön. Det är däremot oförskämt och djupt förnedrande för brudparet om en person uttrycker sig så, att det skulle vara ohyfsat. Det är ett etikettsbrott om något!

I övrigt så sker det mesta som vid en vanlig vigsel, det skiljer sig inte åt, Det enda som kan skilja sig åt är bordsplaceringen.

Följer man ”traditioner” vid heterovigslar placeras ju far och mor intill brudparet. Men här blir det en ”över”;: Tjej 1 sitter till vänster, hon får då sin svärmor  till vänster och tjej 2 får sin far till höger, han har i sin tur har tjej 1:s mor till höger och tjej 1:s svärmor har tjej 1:s far till vänster.

Således måste den tjejs släkt, som är oförskämda nog att inte komma, ersättas med äldste närvarande man eller kvinna eller närmsta vän. Släktskap, ålder och kön.

Krångligt – jepp! Men det fixar sig alltid med lite pussel och köp boken, där hittar du en ritning.

Frieri – det är helt valfritt. precis som i alla andra förhållanden.

Klicka här för att läsa mitt bröllopslexikon >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 1 kommentar }

Fråga:
Är det okej att dela på par vid alla festtillfällen? Var tecknad till en nyårsfest där vi betalade 1000 kr person med att slutet gäng.

Jag såg framemot att sitta vid min nya pojkvän och äta den goda nyårsmenyn. Men det visade sig när vi kom dit att det var bordsplacering och fick sitta så långt ifrån varandra vid ett långbord att vi knappast såg varann.

Min besvikelse var att hade jag vetat detta hade jag inte gått dit och betalt 1000 kr för att äta middag med någon annan. Finns det några regler för när man inte delar på par?

Svar:
Det som gäller, oavsett om festen är en betalfest (betald av gästen) eller inte, är att enligt gammal tradition delas inte förlovade par.

Men idag är det inte så, är de sammanboende eller varit tillsammans en längre tid delas de ändå. Så i ditt fall var det formellt riktigt att dela på er.

1000 kr per kuvert låter restaurangpris och jag skulle nog själv tveka inför att dela på paren vid en sådan kostnad.  Skälet till min tvekan är att du skrev din nya pojkvän, annars är det ju faktiskt en kul del av festen att få lära känna fler människor.

För 1000 kr per person i egen avgift hade jag inte delat på paren.

Läs mer i min guide för bordsplacering >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag och min sambo ska på bröllop i sommar tillsammans med en stor grupp av mina vänner. Mina vänner tillsammans med respektive planerar en present vi kan ge tillsammans.

Jag känner inte brudgummen så bra men bruden är en av mina bästa vänner. Min sambo har aldrig träffat brudgummen och känner inte riktigt min vän (bruden).

Vi är dock båda två bjudna på bröllopet. Hur mycket ska min sambo lägga på presenten till ett par han inte känner? Eller är det bättre att vi köper nåt tillsammans, jag och min sambo?

Svar:
Presenten är en lyckönskan och varför skulle ni lyckönska brudparet olika om ni är ett par och båda är bjudna på bröllopet? Så jag förstår inte ditt resonemang, det spelar ingen roll om man inte känner den ena eller andra i brudparet. Hur många gör det? De flesta familjemedlemmar, släktingar och gamla vänner känner endast den ena i ett par.

Om ni gemensamt lägger till en present eller om ni köper en tillsammans, det spelar ingen roll. Men ni ska ge en present som ett par, det är självklart. Summan kan jag inte råda er om, det är vad ni anser er ha råd med och vill ge i present som avgör.

Klicka här för att läsa mer om presenter >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 0 kommentarer }

Ge bort present som par

av Etikettdoktorn den 5 juli, 2012

Fråga:
Jag och min flickvän har en het debatt gällande present. Vi är båda inbjudna till samma kalas. Personen som ska firas har lärt känna oss vid olika tillfällen. Diskussionen handlar helt enkelt om symboliken av att ge varsin present. Den ena av oss vill att vi ska framstå som ett par och således ge gemensamt paket emedan den andra önskar ge ett paket var eftersom det var så vi lärde känna personen. Hur tycker du vi ska göra?

Svar:
Utan minsta diskussion så ska ni ge en gemensam present. Ni är ett par.

Läs mer om presenter

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Under rubriken ”Frieri” står det endast hur heterosexuella friar till varandra. Att det är vanligast att mannen friar men också kvinnor vid skottår. Varför står det inget om icke heterosexuella frierier? Menar du att det är samma för HBT personer?

Svar:
Först vill jag nämna att det finns inget om HBT-äktenskap i appen eller på min webbsida, däremot är min bok den första som har bordplacering mm. för gaypar. Det är den första bok som beskrivit detta och jag erbjöd RFSL att komma och föreläsa om detta, just för att ”skapa nya regler”. Men de avböjde…. tyckte väl att etikett var mossiga högborgerliga traditioner.  Tyvärr kan inte dessa nya etikettsregler skrivas alltför mycket på webb eller i appen för iPhone, folk ”snor” texter hejdlöst och så står man där med den egna texten kapad. Gammal etikett är som recept, de finns redan och snor de inte texten av mig, så kapar de Magdalena Ribbings texter. Det är bara att Googla på vett och etikett så ser du. Därav så lite texter, men köp boken.

Frieri är beskrivet ur ett historiskt perspektiv och det innebär inte att det 2011 enbart är mannen som friar. Det är snarare lite förlegat, många par beslutar sig gemensamt, i andra par är det den ena partnern som frågar och i ett tredje fall är det en man som friar traditionellt till en kvinna. I mycket sällsynta fall väntar kvinnan till skottdagen och friar, men det är nog inte så många. Det är nog lika hos HBT-par.

Allt detta bygger på långvariga traditioner och lagar omkring trolovning och äktenskap. Därav mannens ”frieri”. Att det skulle skilja sig inom HBT-kretsar förefaller mig tveksamt, man friar inte annorlunda än andra (vad jag vet) och det är för tidigt att beskriva en etikettsregel innan det blivit en tradition. Det var ju trots allt så sent som april 2009 innan det var tillåtet att vigas i kyrkan för samkönade par.

Jag kan således inte ”hitta på” nya regler för frieri på skottdagen eller man respektive kvinna. Den historien får vi behålla. Men vi kan skapa nya traditioner, nya grepp, nya dagar för detta. Inte mig emot, blir det bara tillräckligt många så kommer jag ha med det både på webben, appen och i ny upplaga av boken.

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .  Lägg till Etikettdoktorn på Facebook .  Följ affärsetikett på Twitter

{ 7 kommentarer }