matsdanielsson.se

promenera

Fråga:
Kan man bära frack om man går ut och äter middag på en mellanklassrestaurang?

Om man spankulerar omkring på stan en lördag eftermiddag?

Svar:
Det finns inget som hindrar dig att bära en frack på en restaurang, men frågan är varför du gör det?

Är din målsättning att omgivningen ska se dig, då är det ett effektivt sätt att både promenera och äta på restaurang.

Frågar du, därför du är på väg till något arrangemang, eller om ni är ett sällskap som träffas med denna klädsel så fungerar det också.

Min erfarenhet är att man ibland har träffats i ett sammanhang med frack och sedan därefter går ut en sväng med vännerna.

Men då brukar många ta av kavajen eller kanske lätta på flugan. Det blir inte så iögonfallande klädsel.

Fracken är inte ett vardagligt kvällsplagg så här en bit in på 2000-talet, den tiden är sedan länge förbi.

Klicka här för att läsa min artikel om frack >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Finns det någon regel eller något rätt sätt att ha armen då jag som man går med en kvinna längs med tex en gata och vi går arm i arm eller armkrok.

Svar:
Ja det finns, även om de kanske till viss del är något ålderdomliga. Men du håller ut din arm, så damen kan sticka in sin arm/hand och vila den där på insidan av ditt armveck. Går ni inomhus, går hon på din högra sida, går ni utomhus går hon på din högra sida om det är din hustru, på vänster om du inte är gift med henne. Sedan finns det en rad undantag från dessa idag ålderdomliga regler.

Läs mer om vett och etikett med dam vid sin sida >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 2 kommentarer }

Fråga:
Jag har varit och tittat på paren då de gått på den röda mattan. Vid två av tillfällena gick damen på kavaljerens vänstra sida. Senaste tillfället gick damen på kavaljerens högra sida. Vilket är det riktiga sättet?

Svar:
Enligt äldre etikett, gick en ogift kvinna på mannens vänstra sida (med några undantag för trafik och officerare). Du ser detta  än idag när ett brudpar går uppför altargången tillsammans. Om damen var mannens hustru gick hon på höger sida. Det ser du när brudparet vänder sig om och vandrar ut.

Detta gällde utomhus, när man sedan går till bords, även idag, gäller alltid regeln att damen går på mannens högra sida.

Svaret blir alltså att om det sker med korrekt etikett, damen till vänster när man går in till balen. De lär ju inte vara gifta med varandra vid så unga år.

Läs mer om att göra entré tillsammans

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }