matsdanielsson.se

save the day

Fråga:
Hur skriver man korrekt på en inbjudan till bröllop där vi inte vet ännu var festen efter vigseln ska hållas?

Svar:
Då föreslår jag att ni istället via ett kort, ett brev, mail, per telefon, sänder ett meddelande som heter ”spara dagen”.

Ni ber helt enkelt gästerna reservera dagen för ni ska gifta er och så ber ni att få återkomma med en inbjudan framöver.

Klicka här för att läsa om hur en inbjudan kan skrivas >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
I sex år har jag tänkt att: ”nästa år är vi så klara med renoveringen av hus och gård att vi kan ha en stor inflyttningsfest”.

Nu tror jag att ”nästa år” aldrig kommer. I och med att jag fyller 50 i år känns det som en bra anledning att ha en kombinerad fest.

Eftersom vi har flyttat 40 mil bort är det inte så många som varit på besök. Vi tänker ha en relativt stor fest med släkt, nya och gamla vänner.

Temat för festen ska vara sekelskiftet 1800/1700, dvs. att det är klädkoden, men att det är helt fritt vilket stånd man önskar att tillhöra (det ska passa allas plånbok).

För de som önskar vara grevinnor, hertig etcetera rekommenderar vi at de gör som Askungen, dvs byter kläder till middagen eftersom vi kommer att ha aktiviteter under dagen.

Jag har läst att åtta veckor är för långt i förväg att sända inbjudan, men kan det vara förmildrande omständighet att: det är långt att åka och att vi icke har haft kontakt på många år med flera av de, samt att det krävs lite resurs och fantasi och ev. hantverk för de som ska komma.

Kan det då vara ok att sända inbjudan tidigare?

Svar:
Att sända inbjudan tidigare innebär att du ”begär” att gästen ska kunna närvara, då du säger till dem att svara lång tid i förväg.

Du kommer få nej på din inbjudan, dels på grund av att gäster inte vill/kan ordna de kläder du begär. Men de kan även avboka av andra skäl.

Mitt råd är att du sänder ut ett meddelande med ”spara dagen” och samtidigt informerar dem om att en inbjudan kommer.

Därmed ger du gästen chansen med tid fundera mer på om de vill eller kan närvara.

Så svaret är nej, sänd inte inbjudan tidigare. Sänd ett ”save the day”.

Klicka här för att läsa min artikel om inbjudan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag har skickat ut ett ”spara dagen”-kort till familj och vänner inför min 30-års fest.

Jag undrar nu, när några av de inbjudna redan nämnt att de inte kan komma, om jag ska skicka ut den riktiga formella inbjudan till dem ändå då?

Svar:
Ja, det ska du.

Spara dagen innebär endast att du bett dem hålla dagen i avvaktan på en senare inbjudan.

Klicka här för att läsa min artikel om inbjudningar >> 

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag har fått ett ”save the date” och om man fått en sådan inbjudan så är man alltså bjuden, eller skickas det ut som en koll på hur många som är intresserade?

Svar:
Save the date är ingen inbjudan, det är en uppmaning till dig att blockera kalendern.

Den uppmaningen kommer senare att följas av en formell inbjudan och det är den som talar om för inbjudaren vilka som tackar ja eller nej.

I det här läget ska du inte göra mer än att notera dagen och sedan vänta på inbjudan som kommer närmare bröllopet. Det innebär att du kommer att bli inbjuden, det är korrekt.

Klicka här för att läsa mer om inbjudan till bröllop >> 

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Om man fått en ”Spara datumet” kort, är det något man uppmärksammar till de som skickat den eller man bara typ kommenterar det när man ses?

Har redan innan kortet damp ner i lådan gratulerat till bokningen av kyrka och datum samt att jag skulle viga datumet för dem.

Svar:
Du har redan givit svaret att du reserverat detta datum, så i ditt fall behövs inget mer.

Ett s.k ”save the date” behöver inte besvaras, man ska som gäst se det som en förvarning inför den framtida inbjudan.

Klicka här för att läsa mer om att besvara en inbjudan >> 

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
För ett par månader sedan skickade en person på ett företag ut ett ”save the day” kort till mig på min arbetsplats. Jag noterade detta datum, men när inbjudan skulle komma, så fick jag ingen. Min fråga är om jag nu ska ringa till personen på företaget och fråga vart min inbjudan tog vägen, eftersom andra har fått den.

Svar:
Ohyfsade människor finns överallt och den här personen har lyckat vara ordentligt otrevlig. Ett ”save the day” kort ska ovillkorligen följas av en inbjudan, allt annat är ohyfs! Troligen har företaget bjudit in ett stort antal gäster, eller skickat dessa kort till er och sedan gissar man att många inte kan närvara. I detta fall kanske fler än förväntat kommer dyka upp och då har företaget begränsat antalet inbjudningar. Där fanns du inte med, med detta försvarar inte handlingen!

Ska du följa etiketten och vara noga med denna, så låter du det hela falla i glömska och en dag när personen från företaget hör av sig är du medveten om att hen inte håller sina löften. Men samtidigt, så tycker jag ändå att sådant här borde påtalas och jag är lite benägen att säga till dig att ringa upp inbjudaren och fråga varför de ber dig reservera en arbetsdag, neka nya kundmöten och annat,  för att sedan inte ens bjuda in dig! Du behöver inte gå, men de kan gott bli upplysta om sitt dåliga kundbemötande.

Klicka här för att läsa min artikel om kundbemötande >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag ska fira min 40 års dag i Prag April 2013. Har sagt till mina vänner att om någon kommer ner och firar mig så bjuder jag på middag. Tänkte göra ett ”Save the date” eller ”Reservera dagen” kort till mina kanske kommande gäster men hur ska jag utforma texten på kortet? Vill gärna få med på kortet ett datum där gästerna senast ska anmäla sitt intresse. Så att man efter det kan arbeta vidare på både resa och födelsedag med vad allt det kan innebära.

Svar:
Du kan göra precis som du vill, det kan vara ett kort på dig, med text på baksidan ”Kom och fira (min) NN:s 40:e födelsedag!  Fira den med mig i Prag den XX april 2013. Kommer du så bjuder jag på middag, så reservera dagen redan nu” . Därefter kontaktuppgifter etc. för mer information.
Som sagt, fritt fram för fantasi eller mer koorekt med uppgifter om hotell, resemöjligheter och annat bra att veta.

Läs mer om att skriva en inbjudan 

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn 

{ 0 kommentarer }