matsdanielsson.se

silverbröllop

Fråga:
Jag och min man firar silverbröllop den 12/6.

Jag skulle så gärna vilja ge honom något men vad passar att ge en man?

Svar:
Det är en nästan omöjlig fråga att svara på, då jag inte vet vad din man har för intressen.

Men en resa, en upplevelse, ett restaurangbesök, SPA, någon ”pryl” han gillar, sportutrustning, böcker.

Smycken, manschettknappar, listan kan göras lång.

 Klicka här för att får fler tips i min artikel >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Vi er et par fra Danmark,vore bedste venner er svenske,de har nu silverbryllup,en meget stor dag i Danmark,men åbentbar ikke i Sverige,venligst hjælp os med at fejre vore gode venner på ægte svensk maner,på forhånd tak,

(Vi är ett par från Danmark, våra bästa vänner är svenskar, de firar nu silverbröllop, en mycket stor dag i Danmark, men inte i Sverige, Hjälp oss hylla våra goda vänner med verkliga svenska seder, Tack på förhand)

Svar: (det finns på svenska sist i artikeln)
Hvor dejligt at have læsere fra Danmark!

 Idag, opmærksomhed er ofte jubilar op med en meddelelse i avisen, og de fejrer dagen med en middag på egen hånd, en rejse eller en smule større middag med familie og venner kan (som med dig).

Men du bør altid være opmærksom parret, en sølv bryllup er en gentagelse af deres bryllup og fest.

De bør sidde sammen under middagen.
I de seneste var det almindeligt, at parret henledte opmærksomheden på et digt, en hyggelig skik, man kan have i tankerne, når nogen fejrer bryllupsdag.

Tidligere trykt på toppen af en gylden papir, men i dag kan du måske skrive nogle gode, mindeværdige linjer i en computer og scanner i billeder, der kan være fejring af parret til at huske de glade øjeblikke.

Nogle glemte gamle vaner kan være værd at indføre igen?

Sølvbryllup fest, når du har været gift i 25 år. Det fejres i Sverige med en fest, gaver og middag. Men gaver bør ikke være husholdningsartikler, for brylluppet par kan anses for at have haft tid til at erhverve nok af disse ting, og på denne alder du ikke ønsker at erstatte de gamle med nye. Gaver skal bestå af sådanne kunst eller en lidt ”luksus”.

På hukommelse bryllup fest er altid den vigtigste gæster.

Det er, som gammel skik, de march i, sidste af alle, besmitte gennem linje gæster.

(Silverbröllop firas då man varit gifta i 25 år. Det firas även i Sverige med fest, presenter och middag. Men presenterna bör inte vara hushållsföremål, för bröllopsparet får anses ha hunnit skaffa sig nog av sådana ting, och vid den åldern vill man inte byta de gamla mot nya. Presenterna bör därför bestå av t.ex. konst eller lite ”lyxartiklar”.
Vid dessa minnesbröllop är de firande alltid de främsta gästerna. Det är enligt gammal sed, att de tågar in, sist av alla, defilerande genom raden av inbjudna.)

Klicka här för att läsa om silverbröllop >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag undrar om det i första han är brud eller brudgum som i första hand bör uppmärksamma sin make/make på silverbröllopsdagen?

Eller är denna dag en helt gemensam dag som inte ska innebära något ”uppvaktade” från den andra parten, utan enbart planeras tillsammans?

Svar:
Traditionellt förväntas nog maken stå för en uppvaktning av sin hustru.

Sedan finns det givetvis inget som hindrar att hon ger honom något också.

Själva firandet sker ofta tillsammans med övriga familjen, vilka ibland brukar arrangera en fest som liknar bröllopsfesten.

Kanske på samma restaurang, liknande mat eller musik etc. Det är valfritt och beror givetvis på hur gamla barnen är.

Klicka här för att läsa min artikel om bröllopsdagar >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 1 kommentar }

Fråga:
Jag och min man ska snart fira silverbröllop och undrar om det är fånigt att köpa varsin ring med inskription i att ge varandra. Är det brukligt att bara mannen köper present eller kan jag också ge nåt om du anser att varsin ring inte är lämpligt.

Svar:
Fånigt att köpa ringar? Absolut inte!

Det är väl en trevlig idé att fira 25 års gemensamt äktenskap på ett sådant sätt. Silverbröllop ska firas som en upprepning av bröllopet, kanske inte exakt, men om man vill bjuder man till en middag som liknar. Sedan kanske ringarna inte behöver vara vigselringar, de kan vara mer personliga och utifrån var och ens tycke och smak. Du kanske vill ha en klackring och din hustru en diamantring.

Presenter är vanligt och sedan är det upp till paret om mannen uppvaktar, eller om båda gör det. personligen tycker jag att ni ska uppvakta varandra. Om det sedan är med presenter eller en gemensam upplevelse, det bestämmer ni helt själva. Traditionen bjuder att mannen ger hustrun en present av just det material som givit dagen namn, i ditt fall något av silver således. Men det är inget annat än gammal sed som inte behöver följas. T.ex. hur skulle det gå till vid 66-årig bröllopsdag som hete Uran?

Klicka här för att läsa min artikel om silverbröllop  >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Foto: ©copyright Mats Danielsson/ www.vett-och-etikett.com

{ 0 kommentarer }

Fråga:
På inbjudan står klädkod kavaj. För mig betyder det mörk kostym. Min fru är av annan uppfattning. Tycker att jag kan ha mörka byxor och udda kavaj Vad gäller ?

Svar:
Klädkod Kavaj har under de senare år förändrats till en mer enkel klädsel, som udda byxa och kavaj alternativt en kostym i samma färg och material på byxa och kavaj. Detta är dock mest viktigt att följa när man bjuder in gäster, då många uppfattar det  på nyss beskrivet sätt. Därmed riskerar man som värd att vara bättre klädd än gästen om man bär en mörk kostym.

Som gäst är det aldrig fel att välja den mörka kostymen vid Kavaj på en inbjudan. Jag skulle närmast rekommendera detta, då många ser den klädkoden som så och ett silverbröllop är lite mer formellt om det sker med inbjudningskort. Så välj en mörk kostym, då är du säker.

Läs min artikel om klädkod Kavaj >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn 

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Kan man fira silverbröllop utan barn? vi har tänkt att göra det, mest med tanke på att när vi gifte oss så var dom ju inte födda, och kunde alltså inte närvara. Är vi onormala som vill göra på detta vis? Tycker du att vi kan äta på Kinarestaurangen i staden där vi bor eller skall vi fixa något hemma på altanen?

Svar:
Det är helt och hållet upp till er själva hur ni vill fira er dag. Avsikten är att uppmärksamma dagen och det kan ske utan barnen, på restaurang eller hemma. Det finns inga ”krav” på speciellt firande.

Men jag tycker att ni sa meddela barnen ert beslut och berätta varför. Gör det i god tid, så de inte hinner planera något.

Läs mer om bröllopsdagar

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Vi skall på silverbröllopsfest till min svåger och svägerska som har allt. Vad skall man ge för present. Vi skall vara hela familjen inkl. barn och respektive.

Svar:
Det brukar vara svårt att ge något som saknas efter ett gemensamt liv. Mitt förslag är att ni ger en upplevelse eller av er tid (te.x. hjälpa till att måla huset, fixa trädgården, köra dem någonstans etc.).

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag har en fråga angående silverbröllop i Danmark. Jag börjar känna mig stressad över hur det går till, för det är bara ett par månader till festen. Jag vet att silverbröllop i Danmark är väldigt stort, större än själva bröllopet. Festen ska vara i 3 dagar, vet inte alls hur det går till. Är det 3 presenter som gäller, 3 festklänningar ??
Jag vill ju gärna inte fråga paret som firar sitt silverbröllop, och jag vill inte göra bort mig på festen.
Hoppas ni vill berättar hur det brukar gå till.

Svar:

Det är ju dansk etikett du frågar om och jag ber även läsarna svara på denna fråga. Jag arbeter inte med en så precis etikett i andra länder. men rent generellt vill jag minnas att du ska vara väldigt fint klädd. Även om en
festen hålls en vardagskväll. Mitt förslag är att du kontaktar danska vänner och frågar, då får du garanterat ett bättre svar.

Men i Danmark är ju silverbröllop stort, så om man tänker på uppvaktningen på morgonen – skulle jag säga fina vardagliga kläder. Gästerna har i princip inte har blivit inbjudna till morgonkaffet från silverbrudparet, men gör som parets familj,  de har inga gåvor med sig då. 

Däremot är det  normalt att äta frukost ett par timmar, men några av gästerna måste också fortsätta att arbeta. Det är sämre att stanna hela dagen, eftersom paret vanligtvis måste hålla den stora festen på kvällen. De av de gäster som är inbjudna till kvällen,  ger paret en gåva där.

Men jag ber läsarna av denna blogg kommentera – så blir det kanske ett bra svar. Vad vet ni?

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår NYA webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett och allt om våra utbildningar.

Du är välkommen att lägga till Etikettdoktorn som vän på Facebook

 

{ 0 kommentarer }