matsdanielsson.se

skvaller

Fråga:
På mitt jobb, det är både kvinnor och män, så har det blivit någon konstig ”kultur” att det skavallras hela tiden.

Inte elakt, men ibland leder det ena till det andra och det är inte alltid snälla ord.

Nu funderar jag ofta på vad de säger om mig när jag inte är där.

Vad tycker du jag ska göra? Fråga dem?

Svar:
Skvaller är för de flesta bara en ren och skär sysselsättning i syfte att bli lite road.

Skvaller kan vara positivt och ge information, men i de flesta fall är det bara onödigt prat som riskerar att såra andra.

Det finns privata saker som man som kollega inte vill dela med sig av, då är det trist om andra ”rapporterar” detta istället.

Det kan vara i stort sett vad som helst. Då gör skvaller enbart skada och sårar. Man riskerar att förstöra andras karriärer, deras position på jobbet och till och med det sociala livet utanför kan ta skada

Det bästa du kan göra är att avstå från att delta i denna ”skvallerkultur”, ta medvetet avstånd från sådant som är rykten och ofördelaktiga uttalanden om andra.

Givetvis kommer du kanske låta lite trist när du säger ifrån, den som skvallrar är ju för stunden rolig och populär. Du kan alltid påpeka i lättsam ton ”vad säger ni om mig när jag inte är här?”

Men i längden vinner du som inte deltar, du kommer upptäcka att andra följer efter och skäms lite om du milt ifrågasätter.

Ingen vill ju vara ”skvallerperson”. Jag är övertygad om att detta är bästa sättet att nå framgång, att konfrontera vinner du inget på.

Klicka här för att läsa min artikel om bemötande på jobbet >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Välkommen till veckans Etiquette Letter om skvaller!
Din GPS för en roligare tillvaro privat eller på jobbet. 

 Inte skvallrar vi eller pratar bakom ryggen på andra. Vi är civiliserade och mänskliga. Trots detta gör vi det och det är inte många av oss som kan säga att vi aldrig pratat skit bakom ryggen på någon.

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Det är bra att skvallra enligt expertisen
I en intervju med Aftonbladet säger professor i etnologi,  Jonas Frykman, att pratar vi om varandra ökar sammanhållningen och de anställda trivs bättre.  Enligt professor Frykman, som arbetar vid Lunds Universitet, menar han att skvaller handlar främst om information och engagemang i kollegorna. Ingen skulle skvallra om de man inte känner till eller personer man struntar i. Det är således en fördel att vara intresserad av de andra på sin arbetsplats

Men han betonar att det är viktigt att kunna skilja på oskyldigt skvaller och riktigt skitsnack.

Bortom förnuftet
Själva hemligheten bakom framgången är viktig. När vi känner ett förtroende som sträcker sig bortom det förnuftiga, blir vi också lojala bortom det rationella. Därmed blir vi mer toleranta för eventuella fel och brister.

Inte mobbing
Att bry sig om andra, utan att för den skull bli elak är inte mobbing. Bara det stannar vid oskyldigt skvaller. Men när vi nämner ordet skvaller blir det lätt med fokus på det negativa.

Våga avstå och säga nej
Att ansvarslöst lägga ut vilda rykten, som angriper någons heder och ära kan vi totalt fördöma. Det är inte oartigt att besvara sådant med en tydlig markering om ovilja att lyssna och säga ifrån. Det ska vi göra.

Men vi vet alla att på jobbet kan det vara kul att få höra det senaste om någon annan. Men skulle det vara rent förtal, betänk att den som är föremålet för detta kan vara en helt oskyldig person som felaktigt utpekas för något.

Men att prata om varandra är inte mobbing, det är att bry sig. Utan skvaller skulle vi inte existera säger professorn. 

Skvaller är intressant men inte vett och etikett
Ett helt felaktigt samtalsämne. Etikettsmässigt en katastrof, ännu mer för den som drabbas.

Det visar tydligt hur kollegial den som för samtalet är. Även om det inte är skvaller, kan sådant om du viskar eller håller handen framför någons öra också tolkas felaktigt. Många av dessa signaler kan missuppfattas.

Inga elakheter
Förtal och elakheter ska inte tolereras. Inget är värre än när en tryckande tystnad uppstår efter en dumhet, i synnerhet då alla vet vad som blev sagt, men ingen vågade ingripa. Ha modet att säga ifrån!

Men utan lite lustigheter eller ibland små skämt skulle väl mycket spännande på jobbet dö ut, i brist på syre. Men som sagts förut, att bry sig om varandra är bra, vi behöver lite skvaller för att existera och trivas. Men låt det vara snällt och tolerera inget skitprat!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }