tie

Fråga:
Vi har bokat Afternoon Tea på the Ritz Hotel i London.

Där är det en klädkod ”Jacket and tie”.

Betyder detta att mannen ska ha kavaj och slips eller behöver han ha kostym?

Vad ska jag som kvinna ha på mig, funkar en knälång klänning?

Svar:
Det innebär kort och gott en kavaj, skjorta och slips med valfri (snyggare byxa).

Så en knälång klänning fungerar alldeles utmärkt för din del.

Klicka här för att läsa minartikel om utländska klädkoder >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag ska till en restaurang i London där man skriver ”When visiting restaurant XXX after 5:00 p.m. each day, jackets are required for gentlemen in the Main Dining Room and the Bar. ¨

Ties and collared shirts are preferred. Appropriate clothing and footwear are always required in all areas at all times.”

Vad betyder jackets – är det kavaj med udda byxa eller hel kostym? Vad betyder collared shirts?

Svar:
De vill helt enkelt att du efter kl. 17 bär kavaj, skjorta (med krage eller collar) och slips.  ´Du kan bära vad du vill i stort sett, bara det är en kavaj med skjorta och slips.

Klicka här för utlandets klädkoder >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag har fått en inbjudan till en stor kongressmiddag i Singapore med klädkoden: Formal (Jacket, long-sleeved shirt and tie or National Dress) för herrarna.

Vad bör damerna ha för kläder ? Duger en svart festkostym, urringad topp, högklackade skor och smycken därtill ?

Svar:
Med Jacket, så avser de troligen Mörk kostym för herrarna. De lägger till långärmad skjorta och slips, vilket innebär Mörk kostym. Jacket är annars Jackett, men skrivs Formal Day Dress/ Smart Day så är det även mörk kostym.

Ordet Formal har de sannolikt tagit från detta begrepp.

Mörk kostym för mannen är alltså mitt svar. Motsvarande för damen är en lång klänning, alternativt en festlig byxdress då det är en formell tillställning. Din urringade topp, högklackade skor och dina smycken fungerar utmärkt.

Nationaldräkt eller folkdräkt kan alltid bäras, den klarar alla klädkoder. Även i detta sammanhang.

Klicka här för att läsa min artikel om utlandets klädkoder >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn


{ 0 kommentarer }

Fråga:
Ska på 50 års fest i England och dresscode Black Tie or formal suit with Tie . Jag ringde värdparet och frågande om det var ok med svart kostym och fick intrycket av att det var det men endast med fluga. Jag funderar nu på att hyra en smoking men tror du att svart kostym, svart skjorta och svart slips är ok. Möjligen bör man ha vit skjorta?

Svar:
Du har gjort helt rätt som ringde och frågade. Svaret du fått talar sitt tydliga språk, en Smoking eller en mörk kostym med svart fluga är det som gäller. Vit skjorta är det som gäller eftersom det står ”formal suit”.

Svart slips skulle fungera enligt inbjudan, men värdparet på detta sätt inte ”tvingar” någon att hyra en Smoking, men gästerna kommer ändå vara ganska lika varandra i sin klädsel är deras underförstådda råd ganska smart.

Så mitt råd är, antingen en mörk kostym med svart fluga och vit skjorta. Smoking kan du givetvis hyra och på så sätt ”snäppa upp” nivån ett steg. Men innan du hyr, kolla med en av våra lågpriskedjor i herrkläder, du kan om du har tur köpa en Smoking för en liknande peng. Inte på långt när samma kvalité, men den funkar.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Jacket/no tie

av Etikettdoktorn den 25 maj, 2010

Fråga:
Jag och min fru är bjudna till USA för att fira en släktings 60-åriga bröllopsdag. Klädsel jacket/no tie. Vad betyder det? Tacksam för svar.

Svar:
Det är precis så enkelt som det låter, ta ett par udda byxor, en kavaj och lämna slipsen hemma. Ett par byxor för henne eller en bomullklänning är perfekt. Väldigt casual alltså, men ändå en viss stil. Bättre än vardag.

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett

 

{ 0 kommentarer }