matsdanielsson.se

uppvaktning

Fråga:
Min syster fyller 60 år och har sagt ifrån uppvaktning, hon planerar att resa bort med sin dotter då.

Nu tycker hennes snart 40-åriga dotter – att jag och min andra syster ska vara med och lägga en del pengar på resan, ”så det blir billigare för dom”, trots att hon ej ska ha någon bjudning och sagt ifrån sig.

De har även tänkt sig att vi ska gå ut och äta längre fram, men då är tanken att vi betalar var och en för sig (eller som jag kan tänka mig – att vi ska bjuda vår syster, trots att hon sagt ifrån).

Vi tycker att detta är helt galet och befängt, ska vi verkligen vara med och lägga pengar på en resa, som de själva tänkt göra för att slippa allt besvär?

Svar:
Har man avsagt sig, så har man.

Därmed upphör alla ”förpliktelser” om uppvaktning.

Hade det funnits en önskan om uppvaktning, då kunde ni gemensamt samlat in till ett presentkort eller liknande, det hade bara varit trevligt.

Men inte i detta fallet, att begära pengar av er är ohyfsat och tecken på bristande respekt för jubilarens önskemål.

Därmed är middagen och den frågan också besvarad, ni ska inte göra något alls.

Jubilaren, din syster, har sagt: ”Jag vill inte bli uppvaktad” .

Klicka här för att läsa min artikel om att avsäga sig uppvaktning >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson


{ 3 kommentarer }

Fråga:
Vad skriver man på kortet som medföljer presenten på ett bröllop?

Gärna inte så stelt.

Svar:
Varför inte något så enkelt som ”Var rädda om varandra och lycka till i framtiden önskar NN”

Klicka här för att läsa min artikel om presenter >>

 Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Vi har en arbetskamrat som fyller 50 år.

Hon kommer att vara bortrest.

Men en del arbetskamrater, de vill att vi ska uppvakta ändå.

Dom tycker att vi ska göra det en hel månad före födelsedagen.

Hur gör man, finns det några regler om man ska göra det före födelsedagen eller efter?
Svar:
Om hon är bortrest verkar det väldigt sannolikt att hon inte vill bli uppvaktad.

Om det är så, blir det ju fel om arbetskamraterna gör det en hel månad i förväg.

Mitt råd är att fråga jubilaren pm hon vill bli uppvaktad ändå.

Men har man undanbett sig, så är det detta som gäller. Då firas man inte.

Klicka här för att läsa min artikel om att undanbe sig uppvaktning >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

{ 1 kommentar }

Fråga:
Min kille som jag varit tillsammans med i snart 5 månader har lite tokiga saker för sig . Det är alltid jag som åker till honom då hans 14-åriga son bor hos honom hela tiden och min dotter varannan vecka hos mig.

När jag är hos honom på helgerna står jag ofta för maten och vinet. Ibland när jag köpt fint rödvin för 100:- tycker han att det är okej som han säger och liknar det vid Vino Tinto som går att stjälpa i sig kallt enligt honom.

När jag talar om att man enligt mig och min uppfostran följer klädkoder och att man inte tackar ja till en middag, sedan tackar nej och någon dag innan middagen ringer och bjuder in sig i alla fall. Han stod som ett frågetecken och förstod inte varför?

När han lånar min bil kör han över gupp med hög fart och ställer den i korsningar m.m. samt klagar på att den inte har någon stark motor. Han får faktiskt låna bilen då han inte har någon egen på vintern.  Nu behöver jag laga den då han kört som han gjort och han har han erbjudit sig att betala. Är inte det dåligt?

På min födelsedag köpte han champagne och en bukett blommor och jag köpte en festlig middag till både honom, hans son och mig samt att jag 4 dagar tidigare lagt ut ca 800:- på vin och champagne till en nyårsfest som hans vänner ordnat med.

Känner även att det är lite knasigt att jag ska bekosta maten då han och hans son äter mycket och jag relativt lite, bidrar gärna men allt annat som bensin m.m. borde väl räknas in?

Känner mig aningens utnyttjad och känner att då killen är 50+ kanske man kan förvänta sig lite mer?

Svar:
Relationer är alltid svåra, om man dessutom har livserfarenhet och därigenom fått egna vanor, kan det vara svårt att ändra sig. Det är alltid fråga om en anpassning från båda och givetvis är inga par ”sammanvuxna vid höfterna”  men det handlar ändå om att stå enade utåt och vara till för varandra. Utifrån din beskrivning verkar din kille inte riktigt insett att det krävs något från honom också. Jag tror helt enkelt inte han förstår att han måste bjuda till och du får kanske ställa de kraven på honom.

Särkullebarn är alltid ett dilemma och det får kanske lösas på det mest praktiska sättet, i ert fall verkar ni hittat en lösning som fungerar för både dig, din dotter, din kille och hans son. Men gemensamma lösningar får men tillsammans hitta och om detta medför en ekonomisk belastning för dig bör han vara med och ta sin del av detta.

Alla de exempel du tar upp är sådana saker som ni måste prata om och då menar jag inte att ni ska diskutera så där i förbifarten om att du vill ha pengar. Nej, sätt er ned tillsammans i lugn och ro och samtala om hur ni ska få ert gemensamma liv att fungera i framtiden. Ta fram det positiva med ert förhållande, lyft hans goda sidor och så får du även på ett strukturerat sätt låta honom inse att du lägger ut ganska mycket pengar. Fråga honom hur han föreslår att du ska klara detta i framtiden, be honom inte om pengar. Låt honom komma med förslag på lösningar om hur ni ska kunna fortsätta bygga på er relation.

I detta läge får du utelämna saker som du nämner om hans sätt att tacka ja, sedan nej och så återigen ja. Visst har han fel, så gör man inte, men de kraven kan du ställa när du ska vara med. Hans egna misstag kan du inte ta upp i en diskussion om det jag nyss förslog. Här får du sakta men säkert dela med dig av dina kunskaper. För det handlar om att han inte vet eller kan. Han har inte den kunskapen om hur man uppför sig, men kan lätt ändras om du i framtiden lotsar honom rätt.

Så svaret är, prata, prata, prata. Lyssnar/deltar han inte – du får du göra ett val, för visst kan du förvänta dig mer än så här.

Läs mer i min artikel om vett och etikett vid möten och kärlek >>

Etikettdoktorn  Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag har undanbett mig uppvaktning och ändå blivit uppvaktad.

Måste jag då ändå bjuda på kalas?

Svar:
Nej, det behöver du inte.

Du har undanbett dig och de som trots detta uppvaktat har inte följt denna din önskan.

Klicka här för att läsa min artikel om att undanbe sig uppvaktning >> 

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag undrar vem som ska öppna dörren på min 60-årsdag är det jag eller någon annan?

Svar:
Det beror givetvis på förväntat antal gäster, men det är ofta trevligt om någon annan än du öppnar, visar gästerna var de kan hänga av sig, visa dem tillrätta och kanske erbjuda något att äta.

Du får därmed mer tid till att prata med gästerna.

Klicka här för att läsa min artikel om att vara värd >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Jag ska fylla 50 år i mars och planerar att fira detta med vänner och bekanta, eller ska jag kanske avstå och resa bort?

Vad anser du att jag bör tänka på?

Svar:
1917 kunde man läsa i en text av Dan Bergman att Sverige är ett jubileernas land, vi firar häpnadsväckande ofta och har man inget att fira, så firar man även småsaker.

Men 50 år är ingen småsak, det är en stor dag att fira. Väljer du att resa bort, kan du se följande text som ren kuriosa, men ska du fira följer här en del tips.

Vi firar jämna dagar som 40, 50, 60 och 70, varefter man sedan även firar 75, 85, 95 och så vidare i den mån det finns krafter.

Oftast är det jubilaren själv som bjuder in, men det är också många som låter dagen passera i tysthet. I en del fall kanske jubilaren ändå har en representationsplikt som inte kan undvikas, annars kanske det skulle väcka en viss förvåning om den personen avsäger sig all uppvaktning.

Det avgörs lite om jubilaren har ett stort nätverk och då kan det ses lite märkligt om födelsedagsfiraren drar sig undan från eventuella hyllningar.

Obestridligen är det så att 50-årsdagen betecknar höjdpunkten i livet och kanske är den dagen som man om någon bör fira under högtidligare former.

Ett tillfälle att ordna en mottagning och en fest. Vanligen vet vännerna redan om denna dag och planerar säkert att hylla, det kan också kompletteras med en annons i tidningen.

Många lokaltidningar skriver gärna några rader om 50-åringen på familjesidorna, så dagen för firandet lär med all säkerhet bli känd.

Firandet kan inledas med en mottagning i hemmet under eftermiddagen, ett öppet hus där gästerna kan komma och gå utan att stanna mer än någon eller några timmar.

Vill man redan samma kväll ordna en middag för vänkretsen går det bra, men många väljer att ta den vid ett senare datum.

Ska man vara riktigt formell skickas ingen inbjudan till mottagningen, men det har blivit mer vanligt att man ändå gör det så gästerna kan lättare planera i god tid.

Räkna med att kollegor från jobbet kommer, vänner föreningar, grannar och andra som man mött under åren.

Bjud på en enkel buffé, plockmat som är lätt att fylla på och som kan tillagas direkt om det visar sig gå åt mer än väntat.

Drycker bör vara allt från alkoholfritt till vin, är det en vardag så räkna med att det är mest alkoholfritt som går åt.

Framåt kvällen kanske kaffe och avec är lagom att bjuda på därutöver.

Anlita en cateringfirma, det brukar vara det bästa.

Jubilarens familj är sannolikt fullt upptagna med att ta emot gäster, ta hand om blommor och se till att det finns plats för gästerna.

Med den planingen kan det bara bli en enda stor högtidsdag, så undanbe dig inte en uppvaktning.

Klicka här för att läsa min artikel om att fylla 50 år >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Min man tar läkarexamen och det hålls en ceremoni i kyrkan där anhöriga är inbjudna att delta.

Ceremonin väntas ta ca en timme och nu undrar jag om vi ska ta med blommor till kyrkan, eller sparar vi de till festen efteråt?

Svar:
De tycker jag att du sparar till festen efteråt, det verkar vara det mest praktiska.

Men det är inget ”etikettsmässigt” som styr detta, du väljer fritt det du känner är bäst.

Läs mer i min artikel om blommornas språk >>

 Etikettdoktorn, Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Som privat kund skall gå på invigning ska ja ha någon present med ?

Svar:
Det veror helt och hållet på i vilket sammanhang och vilken relation du har till företaget.

är du god vän med ägaren, varför inte en blomma.

Är du däremot en kund av många inbjudna, så förväntas det inte av dig.

Klicka här för att läsa min artikel om att göra kunden speciell >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Är det meningen att man som kille ska uppvakta tjejen eller tvärtom?
Eller kan det lika gärna va vice versa?

Svar:
Ska du följa gamla traditioner så är det killen som uppvaktar tjejen.

Oavsett och utan genusperspektiv så är det nog många kvinnor som uppskattar att bli uppvaktade av en man.

Men idag är det inget som säger att det måste vara så, det handlar om vem som vill ta initiativet och jag tror att de flesta killar uppskattar nog att bli uppvaktade av en tjej.

Det kan även vara tjejer som uppvaktar tjejer eller killar som uppskattar killar.

Med andra ord, det viktiga är inte vem som uppvaktar vem, utan att det blir uppskattat och att man gör det man tycker om.

Klicka här för att läsa min artikel om vett och etikett vid kärlek >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Jubilar – vi ska uppvakta ett jubilerande idrottsförbund, klädsel och presenter?

november 6, 2015

Fråga: Jag ska representera vår idrottsklubb när distriktsförbundet håller 80-årsjubileum. Programmet består av idrottsuppvisning och sedan jubileumsbankett. Ingen klädkod är angiven, hur klär jag och min respektive oss för detta? Kan man klä upp / klä ner klädseln genom att byta skor, smycken/ kavaj/ tröja mellan de olika delarna eller kan något passa för hela [...]

Läs hela artikeln →

Födelsedag – måste jag bjuda in till firande av min 40-årsdag?

oktober 15, 2015

Fråga: Vad är praxis eller etikett i frågan om födelsedagsfirande med släkten? Inom kort så fyller jag 40 år och nyligen frågade min mor om jag inte skulle fira och att det var dags att bjuda in. Någonstans känns detta inte korrekt – jag kommer att bjuda ut mina vänner för att fira detta – men [...]

Läs hela artikeln →

Affärsetikett – hur uppvaktar vi vid en företagsfest?

oktober 3, 2015

Fråga: Min man konsultat stadigvarande på ett företag med ca 50 anställda. Rådgivare åt ägaren och lite controllers. Nu är vi bjudna på en fest med anställda och kunder plus lite lednings- och styrelsefolk, totalt ca 150 personer. Vår undran är nu, ska vi ta med blommor, vin eller annat att ge ägaren? Vad säger [...]

Läs hela artikeln →

Blommornas språk – vad innebär 15 röda rosor?

juli 31, 2015

Fråga: Vad betyder 15 röda rosor? Svar: Blommornas språk hade du hittat om du sökt på detta i sökrutan till höger. Den röda rosen är sedan urminnes tider symbolen för romantik och kärlek. Antalet är lite högt, men fem betyder ”Jag gör allt för dig” och 10 innebär ”Vill du gifta dig med mig?” Men [...]

Läs hela artikeln →

Presenter – kan man komma ”tomhänt” till bröllop?

juli 17, 2015

Fråga: Jag har länge undrat hur jag och alla andra som är inbjudna till ett bröllop eller annan högtid skall resonera när det uttryckligen står ”Inga presenter tack!” Min magkänsla blir då att det nästan blir jobbigare att komma utan en present än med. Räcker en blomma för att ändå visa en tydlig uppskattning av [...]

Läs hela artikeln →

Födelsedag – jag undanber mig uppvaktning, men kan jag säga ok att sända ett kort?

mars 28, 2015

Fråga: Jag undanber mig min 60-årsdag som närmar sig Jag tänkte med annons undanbe mig uppvaktning men samtidigt säga okej till grattiskort. Men är det okej egentligen? Svar: Det låter som ett alldeles utmärkt sätt att ta emot lite uppvaktning. Tycker det är en alldeles utomordentlig idé. Klicka här för att läsa om att fylla jämna [...]

Läs hela artikeln →

Silverbröllop – vem uppvaktar vem?

mars 13, 2015

Fråga: Jag undrar om det i första han är brud eller brudgum som i första hand bör uppmärksamma sin make/make på silverbröllopsdagen? Eller är denna dag en helt gemensam dag som inte ska innebära något ”uppvaktade” från den andra parten, utan enbart planeras tillsammans? Svar: Traditionellt förväntas nog maken stå för en uppvaktning av sin [...]

Läs hela artikeln →

Mellan människor – inga presenter önskas vid after work, ska vi ändå ge något?

mars 5, 2015

Fråga: Min tandläkare sedan massor av år slutar och bjuder in till after work. Han önskar inga gåvor men en insamling till välgörande ändamål. Min fråga kan man ändå ge honom en liten gåva som tack för god tandvård eller hur gör man. Svar: Nej, du ska följa hans önskan och delta i insamlingen. Det [...]

Läs hela artikeln →

Födelsedag – ska man uppvakta trots att någon avsagt sig?

februari 24, 2015

Fråga: Om någon avsäger sig uppvaktning på sin bemärkelsedag, ska man uppvakta dem ändå med exempelvis blommor?  Svar: Har någon avsagt sig uppvaktning, så har man. Ingen uppvaktning sker således, inte med blommor, inga besök, inga telefonsamtal. Man låter det bara passera.   Klicka här för att läsa min artikel om avböja uppvaktning >> Etikettdoktorn Mats Danielsson

Läs hela artikeln →

Födelsedag – vilken blomma ska jag ge till min väns hustru?

februari 20, 2015

Fråga: Min bästa väns fru fyller 50 år. Både min vän och jag är 53, men jag är singel. Vi har känt varandra sedan min vän och hon blev tillsammans för drygt 30 år sedan. Jag kan inte närvara vid hennes 50-årsdag. Vilken blomma/bukett antal blommor färger sort/sorter ska jag skicka enligt etikett? Vad skulle [...]

Läs hela artikeln →