utländsk

Fråga:
Jag har ett ”problem” på min arbetsplats.

Jag arbetar som frukostvärdinna på ett hotell och har en kollega, han kommer ifrån Thailand och kan inte direkt mycket norska (bor i Oslo).

Vår husfru/chef är också från Thailand och varje gång hon kommer in i köket så pratar dom endast thai.

Jag förstår inte ett ord av vad dom säger och tycker faktiskt att detta är jobbigt, speciellt när jag vet att min kollega är lite ”falsk” och gärna pratar skit bakom ryggen på andra.

Ska jag ta upp detta med hotelldirektören?

Jag känner att det inte hade gett någon effekt att prata med husmor om detta då hon klart favoriserar honom framför mig.

Svar:
Om du upplever att det är ett så stort bekymmer att det besvärar dig hela tiden bör du nog ta upp det. Det tillhör god ton att man talar ett språk så samtliga medarbetare förstår.

Men samtidigt får du räkna med att ”korrigeringen” från hotelldirektören hamnar hos din husfru och då är du åter på ruta ett.

Om du inte förstår och de pratar ”skit”, då kan du ju lika gärna strunta i problemet.

För du vet ju inte om det är så, oavsett så kan den personen i alla fall prata om dig när du inte hör på.

Sedan kan man ju anse att din husfru borde visa dig mer respekt och använda ett gemensamt språk.

Men jag tror att du ska släppa det och kanske tydligt meddela henne att om de pratar Thai och du inte förstår kan hon heller inte förvänta sig att du ska kunna efterleva något som då sagts anknutet till arbetsplatsen.

Läs mer om vett och etikett på jobbet >>

Etikettdoktorn  Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }

Fråga:
Som invandrare skulle jag vilja veta mer om bemötande hos grannar hur skall man göra om någon gillar springa runt och baktala om andra.

Hur ska man undvika sådana personer?

Förutom detta, hur skall man bemöta någon som har husdjur o.s.v .

Jag personligen tycker att för oss är det väldigt svårt efter 25 år .

Vi är olika men vissa kulturer skiljer sig i från andra. Sverige har sitt eget synsätt.

Ps. kan ni skriva svaret på Facebook?

Svar:
Tack för din fråga. Men nej, jag ger inga svar på Facebook då det är denna blogg som gäller för att få svar.

Här finns läsarna och det skulle bli svårt för dem att leta runt på flera platser och din fråga är så viktig att jag vill dela med mig av den.

Det du undrar är väldigt omfattande, men det är fint att du frågar. Många vågar nog inte detta utan fortsätter och hoppas de gör ”rätt”.

Det mest enkla svaret är att du försöker gå med i en förening där du möter människor födda i Sverige. Det kan vara Röda Korset, Rotary, Rädda Barnen, en idrottsförening. Ja, vad som helst! De kommer med glädje ta emot dig som medlem och i umgänget kommer du finna svar på många gåtor.

Sverige är inte ensamma om sitt synsätt, i många länder är vi väldigt lika. Hela Norden samt även Tyskland, England, Benelux m.fl är vi väldigt lika i vårt grundläggande umgänge med varandra. Visst, det är detaljer som skiljer oss åt, men inte mycket.

Om du vet att en person baktalar dig så kan du välja att strunta i det, eller konfrontera. Det sistnämnda betyder inte att du ska börja gräla, utan fråga istället i mycket lugn ton ”jag har hört att du uttryckt synpunkter om mig, om det stämmer, hur tänker du då?”

Just den sista detaljen, ”hur tänker du då” gör frågan mindre hotfull. Du kommer förmodligen få ett nekande svar, men sannolikheten är stor att vederbörande slutar baktala dig.

Sedan har vi den sista fråga om husdjur. Den är så självklar för oss födda i Sverige att vi inte ens funderar på det. Men självklart har vi även här oskrivna regler.

Jag brukar säga till människor och framför allt barn ”att du får klappa min hund, men du måste fråga först”. Detsamma gäller egentligen vuxna, kommentera husdjuret, ge beröm om du tycker det är fint. Vill du sedan beröra eller hälsa på hunden eller katten, så be ägaren om lov.

Djur är ett fantastiskt sätt att få kontakt med andra människor. Det är alltid uppskattat om du ger positiva kommentarer och samtalsämnet är givet.

Detta var några enkla råd, men inte på något vis de enda svaren på dina frågor. Jag hoppas läsarna delar med sig av sina svar för att hjälpa dig.

Så kära läsare, kommentera gärna och hjälp frågeställaren.

Klicka här för att läsa mer i mina inlägg om artighet >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 0 kommentarer }