Etiquette Letter – en film om servetten och varför inga armbågar på bordet

av Etikettdoktorn den 28 april, 2014

Många har säkert hört orden ”inga stöttor under nya hus” eller ”bordet kan säkert stå själv utan hjälp”. Det finns många liknande uttryck för att förhindra att barnen satt med armbågarna på matbordet.

—————————————————————————————–

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för bättre dagar.

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Det handlar om utrymme
Grunden till uttrycket kom av att den som satt vid ett middagsbord och stöttade sig på armbågarna, den personen såg väldigt trött ut och det passade sig inte på en bättre middag.

Befinner du dig ibland goda vänner och ni alla är överens om att ni kan sitta och prata med era armbågar på bordet, då är det inget bekymmer. Eller den person som mot slutet av middagen diskret har en armbåge på bordet, det är inget någon reagerar på idag. Men befinner du dig på en fin och formell middag, då duger det inte att lägga upp armbågarna. Den gamla regeln får anses gälla fullt ut i dessa sammanhang.

Skälet till detta uttryck
Det grundar sig framför allt på det faktum att när du sitter vid ett middagsbord har du endast ett begränsat utrymme att tillgå. Ett utrymme vid ett normalt middagskuvert är 60 cm. Du kan inte breda ut dig mer än så, då kommer du knuffa och vara i vägen för din bordsgranne.

Servetten
Idag föreslår jag att du tittar på den här filmen om servetten.

Tandpetare
Är det okej att peta i tänderna vid matbordet. Om inte varför står tandpetarna på bordet hos en del restauranger eller på matborden? Att tandpetarna finns på bordet beror snarast på att den som dukat inte besitter den kunskapen och gästen får i nödfall ta en tandpetare, lämna bordet och gå iväg för att sköta munhygienen. Det är således inte god etikett att peta tänderna vid matbordet. Inte ens dolt bakom handen eller servetten.

Smink
Kan man sminka sig vid matbordet? Nej, det är inte heller tillrådligt. Det är inte gammalmodig, din kunskap om vad som är lämpligt att ägna sig åt vid matbordet är lika aktuellt idag, som förr. Men tyvärr finns uppfattningen att mina egna behov, går före andras. Men sedan kan vi kanske ha överseende med andras ”misstag” och njuta av alla andra kvaliteter våra bordsgrannar besitter, då blir det säkert bra i alla fall.

Lite fler saker att avstå

  • Smackande och sörplande är aldrig accepterat oavsett sammanhang
  • Ändra aldrig bordsplaceringen, du kommer garanterat göra bort dig, direkt. Man ändrar aldrig placeringen. Vad du än tycker.
  • Knuffande eller tränga sig före fungera sällan bra.
  • Rapa, spotta ut snus eller liknande är direkt äckligt.
  • Pyssel med håret avstår man ifrån.
  • Förkyld, hosta eller nyser. Ta med en egen liten näsduk istället för servetten vid bordet.
  • Inga väskor på bordet, inte heller snusdosor eller andra föremål. Bordet är för det som dukats.
  • Finns det ketchup? Eller salta maten innan du smakat
   Du förutsätter att maten inte är god nog, utan det krävs åtgärder för att du skall kunna äta.
  • ”Kan du inte ta lite vin till maten”.  Alla dricker inte alkohol. 

Jag önskar dig en skön vecka!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn