Etiquette Letter – lär dig minnas namn

av Etikettdoktorn den 30 juni, 2014

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för bättre dagar.

Hur ofta säger inte människor jag möter ”jag glömmer namn så fort”! Men det finns knep att minnas namn, läs några förslag här. Välkommen!
—————————————————————————————–

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Du uppfattas som en empatisk person
Visst var det Lena, eller var det Lotta du hette? Det är alltid en fördel om du minns namnen på dem du möter. Det spelar ingen roll om du är på fest med en massa okända människor eller sitter i ett affärsmöte med jobbet . Genom att minnas namn visar du att du är en intresserad person med koll om du snabbt lär dig allas namn.

Minnestricks hjälper dig
En hel del och en vanlig anledning till att människor ofta glömmer bort namnet på nya människor de träffar är att de inte hänger upp namnet på något. Men med enkla minnestricks kan du snabbt bli bättre på att komma ihåg vad dina gäster, kollegor, kunder och affärskontakter heter. Det är å andra sidan aldrig fel att vara ärlig. Även om det kan verka genant, så är det alltid bättre att  fråga om namnet igen än att hamna i en situation där du säger fel namn.

Du väljer
Det finns givetvis en uppsjö av knep, alla kan du inte ta till dig. Det skulle bli omöjligt, mitt råd är att du testar olika metoder och ser vilket som passar dig bäst. För min del upprepar jag namnen, jag associerar gärna och ibland rimmar jag.

Olika strategier – visualisering
Det finns flera tekniker, en är visualisering. En teknik som sägs ha sitt ursprung i det antika Grekland är visualisering. Om du minnas namn på personer, hålla ett tal eller presentera något på jobbet är detta en utmärkt teknik. Det går till så att du exempelvis ser din bostad framför dig. Sedan går du igenom din bostad och där placerar du ut dina namn eller ämnen i rummen. I nästa varv lägger du till text eller saker du behöver minnas. Ju mer specifik du är, desto bättre minns du. När det sedan är dags för mötet går du igenom bostaden i huvudet och plockar upp dina minnen, ett efter ett.

Länka
Tänk dig att du ska gå på mingel, du ska minnas Lena, Nils, Lisa och Bosse samt Yvonne och Fred. Tänk dig nu att när du kommer till festen och där kommer Lena som ramlar i dörren. Då kommer Nils, för att hjälpa henne, men han stöter ihop med Lisa som  i sin tur spiller drinken över sin man Bosse.  Nu måste du även minnas Yvonne och Fred, så när du nu ska gå in måste du passera den liggandes Lena, Nils som lyfter, Lisa med glaset i handen, dyngsur Bosse och slutligen Yvonne som försöker ta i hand över hela röran. Sist står Fred som försöker sluta fred…  När du kommer till festen har du hela bilden framför dig och minns.

Association
Koppla namnet till något attribut. Ingen glömmer vem finansministern Gunnar Sträng var. Det var ju han med hängslen och livrem. På samma sätt kan du koppla ett utmärkande drag till personens namn. Det kan bli Gunnar med de hängslen (kopplat till Sträng), Åsa på åsen eller Håkan med hakan. Det kan vara en god idé att du behåller kopplingen för sig själv om associationen inte är till fördel fördel du möter.

Ytterligare knep

  • Gör en paus, ofta koncentrerar du dig på att säga ditt eget namn först. Våga avvakta den andres namn.
  • Upprepa namnet, gärna flera gånger.
  • Tänk även flera gånger, som ett mantra: ”Lisa, Lisa, Lisa, Lisa”
  • En del personer rimmar namnen och minns dem lättare. ”Bo liknar en ko”
  • Koppla namnet till något, som : ”Jens – jeans”
  • Koppla flera personer till samma sak. Om du möter Kristina, tänk på Kristina i ”När Guldet blev till sand” med Peter Jöback.
  • Ibland kan du be folk stava sitt namn, det hjälper dig att långsammare memorera.
  • Ordlekar kan vara bra (men ska inte sägas!) ”Johan-toan”

 Klicka här för att läsa allt om midsommarens firande >>

Jag önskar dig en skön vecka!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Lämna en kommentar