Debatt – filmen med cyklisten och lastbilen – rakryggat eller absurt?

av Etikettdoktorn den 7 oktober, 2015

Kanske kan vi ibland byta utsiktstorn istället för att se vem som har mest rätt
Med stort intresse följer jag diskussionen om cyklisten vid Vättersnäs i Jönköping. Filmen har delats snart två miljoner gånger på ett par dygn.
Se här >>

En cyklist ute på sin motionsrunda har förmodligen, som jag gissar, för femtioelfte gången blivit tvingad att väja i denna eller en av de avsmalnande gatstumpar som syftar till att dämpa farten. Den rakryggade och envise cyklisten vägrar att väja, så till den milda grad att situationen blir absurd.

Det är givetvis omöjligt för mig att säga vem som gjort rätt eller fel, det är också möjligt att cyklistens agerande riktar sig mot ett av många olika fordon. Vilket knappast lär få effekt på övriga som inte var där. Med all förståelse lyssnar jag på filmen och hör de hårda ord och arga kommentarer som fälls. Självklart blir bilister, chaufförer och resenärer rejält ilskna.

Diskussionen har även landat i cyklistens möjlighet att välja cykelbanan, det är sant, men han får tveklöst som fordon framföra sin cykel på vägen.

foto: från Lars-Gunnar Gustafssons filmklipp (klicka för visning på YouTube)

Men vad hände?
Jag tror faktiskt att cyklisten blev skogstokig när han kör in i den avsmalnande vägbiten och lastbilen helt enkelt struntar i att hen möter en cyklist. Här kan jag givetvis ha fel, men varför skulle cyklisten annars så envist stå kvar?

Sedan har cyklisten svårt att ta sig ur situationen utan att ”förlora ansiktet”. Han ringer då till polisen, det är en naturlig lösning på problemet. Kommer de till platsen, ber honom flytta sig så följer han myndighetens anmaning. Han kan hävda att han hade rätt, men följer givetvis lagens företrädare.

Lösningen?
Detta är precis det jag åker land och rike runt och försöker förmedla. Se om det finns någon annan lösning på problemet, kan vi byta infallsvinkel?

Cyklisten mår säkert inte bra där och hade någon bytt utsiktstorn, gått fram till honom och försökt hjälpa honom ur situationen, så hade det sannolikt fungerat.

Jag tror inte att i skrivande stund, cyklisten mår så bra idag heller. Speciellt inte efter miljoner visningar.  Han fastnade i en situation som är svår för honom att ta sig ur. Är du cyklisten själv som läser detta, du får ett helt anonymt (det syns inte vem du är, inte ens jag ser det)  inlägg om du skriver här:  Skriv till Etikettdoktorn >>

Två (av många andra) vägar ur denna situation – lösningen

1.  Genom att lastbilschauffören som han mötte hade gått ur bilen och sagt ”du – jag förstår att detta blev lite dumt. Om jag har gjort fel beklagar jag detta, men tyvärr kan jag inte backa med denna kö bakom mig. Är det ok, kan vi säga så?” Då tror jag cyklisten kunde sagt till sig själv ”jag fick en ursäkt och lite rätt i alla fall”.

2.  Cyklisten kunde sagt till lastbilschauffören ”du – jag gillar inte ditt sätt att köra. Kan du framöver tänka på oss cyklister, men nu har den här situationen blivit så vansinnigt överdriven att jag kan inte med hedern i behåll förorsaka ett sådant kaos. Kan vi säga att du tänker lite extra på oss cyklister nästa gång? Nu flyttar jag mig”.

Att inte välja konflikt
  • Ibland måste vi välja andra lösningar än konflikt.
  • Ställa oss i en annan infallsvinkel och se om vi kan lösa detta på ett vuxet sätt.
  • Här blir alla förlorare och det gör knappast vår värld till en bättre sådan.
  • Rätt eller fel? Det ligger i betraktarens öga, men en sak är säker; artighet är en ofta underskattad resurs!
Välkommen med din synpunkt i kommentarerna!
Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 32 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Bosse oktober 7, 2015 kl. 09:27

Så du menar alltså att denna stolle till cyklist har rätt? Han är ju inte klok, närmast helt blåst. Hur kan du påstå att han är rakryggad?

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 09:30

Det är inte min sak att avgöra i sakfrågan, jag vill endast lyfta möjligheten att välja en annan utväg. Att artigt bemöta varandra, att kanske våga ta en lite prestigeförlust i avsikt att underlätta för andra. Man vinner inte på att vara rakryggad in absurdum, men man vinner på att hitta lösningar.

Svara

Bosse oktober 7, 2015 kl. 09:30

Ok, då är jag med

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 09:31

Då är jag glad att jag lyckades förmedla mitt synsätt.

Svara

Per T Eriksson oktober 7, 2015 kl. 10:37

Cyklisten hade förkörsrätt. Det finns ingen cykelbana där, bara trottoarer.

Som cyklist blir man hela tiden utsatt för att man inte blir sedd. Till slut lackar man ur och sätter ner foten.

Etikettdoktorns förslag till väg ut ur det hela är riktig. Men det är inte cyklisten som går runt och gapar och skriker och uppviglar. Lastbilschauffören borde sänka garden ordentligt.

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 10:45

Det är just där knuten ligger, vem har rätt och vem har fel. Det kanske inte är så viktigt, det viktiga är att hitta en väg ut ur soppan och det är den tanken jag vill förmedla. Jag begriper att alla blir upprörda, killen på cykeln är antingen i avsaknad av all empati eller så mår han vanvettigt dåligt i just detta ögonblick. Det gäller att finna en elegant lösning. Tack för att di instämmer och tack för att du kommenterar. Det uppskattar jag!

Svara

Niklas oktober 9, 2015 kl. 09:33

Det går en fin cykelbana utmed vätterstranden bakom huset som syns i bakgrunden det gamla järnvägspåret gick där cykelbanan numera finns och där cyklisterna slipper flera vägkorsningar.

Svara

Cyklistfan oktober 7, 2015 kl. 09:35

jag är en av dessa som cyklar mycke. de är alltid vi som måste flytta på oss och jag blir galen på dessa idiotiska lastbilschaffisar och bussgubbar som inte orka maka på sig ett skit. de ska bara fram! han gör rätt som vägrar flytta på sig och visar de där jädra fartdårarna att vi e lika viktiga som andra. skitbra tycker jag!

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 09:37

Det är precis den här inställningen som jag tror orsakat problemet och jag kan till viss del förstå detta. men samtidigt så måste vi samarbeta och det leder ingen vart om det ska grälas i alla lägen. Det är därför jag föreslår två lösningar, där man hittar vägar till samarbete.

Svara

Uffe oktober 9, 2015 kl. 20:58

Då får vi hoppas att någon av dina cykelvänner inte gör samma sak när någon i din närhet snabbt måste till akuten eller liknande.
Skulle bli tokig om jag har bråttom någon stans och så står det en med cykel och ska hävda sin rätt. Jag har inte lastbilskort, har man det så borde det vara lätt att backa. Men det borde vara 1000 gånger smidigare för en cyklist att styra undan.

Svara

Bosse oktober 7, 2015 kl. 09:41

Men nu får du väl ge dig din cykelstolle, ska ni blockera hela trafiken bara för att du i ditt löjliga cykeltrams till kläder ska kunna komma fram fortare. Ni är en bunt med gubbar som tror ni kan vinna Tour de France. Skärpning!

Svara

Cyklistfan oktober 7, 2015 kl. 09:45

vaddå? om jag cyklar klär jag mig i kläder som passar. spelar du golf i kostym eller golfkläder? precis samma sak. men det kvittar, för saken handlar inte om kläderna utan min säkerhet som cyklist och vi mäste visa vår rätt att få cykla på gatorna utan att bli påkörda av lastbilar som ska framm till varjepris

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 09:48

Kul att ni kommenterar, men vi behöver väl inte starta ett cykelbråk här också? För oavsett vem som har rätt eller fel, så kunde situationen hanterats annorlunda, eller hur?

Svara

Annelie R oktober 7, 2015 kl. 10:01

Toppenbra inlägg! Hoppas detta delas och sprids, det finns för mycket bråk i världen. Tack Mats!

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 10:02

Tack själv!

Svara

Ingrid oktober 7, 2015 kl. 10:14

Bra skrivet! Osmidigheten hos bägge är förskräckande.

Men?? Hur vet du att han inte pendlar till jobbet på cykeln? Det är rätt många som lämnar matlådor och ombyten på jobbet på t ex måndagen och sedan cyklar med så lite packning som möjligt under resten av veckan och tar hem allt på fredag em, t ex. Finns många sätt att hantera det.
Själv är jag som fotgängare och cyklist med eller utan cykelkorg livrädd för att en trafikkultur där den som är tyngst vinner i alla lägen, så att t ex fotgängare inte kan komma över gatan.

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 10:40

Tack, självklart vet jag inget om syfte eller mål för någon av parterna. men resonemang måste vara det som gäller. Ibland får kanske någon backa för att en lösning ska kunna hittas.

Svara

Ingrid oktober 7, 2015 kl. 11:05

Jag ställer frågan för en del verkar ha en märklig idé om att i trafiken så är de som går och cyklar ”Nöjestrafik” och då skulle sjöreglerna gälla …
Ofta kommer man i efterhand på hur man skulle varit smidig, men just där och då så rinner sinnet på hos alla trafikanter. Alla har en benägenhet att känna sig missgynnade. Det jag är rädd för är att det där ”ibland” går över till ”nästan jämt” för oskyddade trafikanter eftersom de löper störst risk, och ”kan flytta sig eller stanna så lätt”.

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 11:17

Jag förstår hur du tänker, men jag är övertygad om att det faktiskt går att vara smidig omedelbart. Man måste bara ha verktygen och träna på hur man kan agera. Då är man förberedd och klarar situationer bättre. (men som jag skrev i en tidigare kommentar, så misslyckas jag också…)

Svara

Markus oktober 7, 2015 kl. 10:24

Mitt i prick! Tänk om alla hade resonerat som du. Då hade fler varit glada och nöjda idag istället för att gå runt arga och sura.

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 10:42

Tack, jag är ingen ängel själv. Trots att jag föreläser i ämnet så misslyckas det ibland. Men även då måste jag ta ett steg tillbaka och säga ”nu blev det fel, kan vi göra om?”? Det fungerar alltid. Men jag är glad att du uppskattar mitt inlägg. Tack!

Svara

Kör på idioten! oktober 7, 2015 kl. 11:03

Bästa vore om lastbilen kör på fanskapet!

Svara

C oktober 7, 2015 kl. 12:09

Varför tycker du att han skall hoppa ur sin lastbil och bli överkörd av den? Vore det inte bättre att han följer trafikreglerna?

Personligen är jag otroligt trött på alla som inte väntar på sin tur när de möter någon som redan är inne på en smal sträcka. Det är inte skoj att tvingas på ett möte utan marginaler, oavsett vilket fordon man framför.

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 12:26

Lätt att skriva saker i anonymitetens tecken, då är ”kör på f…” bara ord.

Svara

Maggan oktober 7, 2015 kl. 14:35

Jag är själv en lastbilschaufför. Jobbar i en helt annan del av landet, så jag har ingen aning om hur det ser ut på just denna plats. Men en sak är säker, det finns en möjlighet som inte har nämnts. Nämligen det faktum att lastbilschauffören inte har sett cyklisten förrän det var för sent så att säga.
Bara för att vi sitter högt upp innebär inte det att vi ser allt (det finns väldigt många döda vinklar som ni med all säkerhet kan googla er fram till). Skulle dessutom cyklisten smälta in i omgivningen är det ännu svårare att hinna se honom. Plus att det tar betydligt längre tid att få stopp på ett fullastat ekipage, än vad det är för en cyklist.
Så rätt eller fel. Förstår att herr cyklist blir irriterad och vrång, men detta känns bara så absurt.

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 15:55

Såg att du lagt in en länk. Den plockas bort pga av att det läggs upp så mycket spam och annat som syftar till att hacka blogg och webb. Tror att det bara i år är över 50 000 försök som stoppats. Jag beklagar detta, men det är av säkerhetsskäl.

Svara

Peter oktober 7, 2015 kl. 16:26

Jag brukar faktiskt i denna typ av konflikt (och tro mig de uppstår rätt ofta när bilister skär av cykelbanan , parkerar på cykelbanan eller helt sonika prejar upp mig mot trottoarkanten) alltid säga ”har jag gjort fel? be om ursäkt så är det ur världen” det är förbluffande hur pass sällan det fungerar. Ofta möts man med hot om stryk och synpunkter på min klädsel samt att cyklister helt sonika ska hålla sig hemma och inte cykla i trafiken.
Tycker också att det är lite intressant att titta på tonen i kommentarer till den aktuella filmen och jämföra cyklistforum och bilistforum. Precis som här är tonen väsentligt bättre i cyklistsammanhang, medans bilisterna mest vevar på mad hat, att man borde köra över cyklisten ifråga, samt att han har fula kläder.
Man undrar vart världen är påväg- vi behöver bli fler som cyklar inte färre. Varför möts vi av ett sådant hat?

Svara

Etikettdoktorn oktober 7, 2015 kl. 16:39

Ja du, det är förvånansvärt i vilken ton som en del vill ”debattera”. Men för min egen del brukar jag tänka om någon bemöter mig på ett sådant sätt som du beskriver ”att det är ju inte jag som förlorar på det beteendet”. Den personen kommer sannolikt även i framtiden möta människor som vänder hen ryggen.

Svara

Mikael Andersson oktober 8, 2015 kl. 19:29

Håller med Etikettdoktorn att båda har kunnat lösa situationen genom att ”backa” och använt exemplen som han redogör. Noterar även att lastbilschauffören säger att han stannat om det varit en bil eller liknande och på nästa argument säger chauffören att han inte såg cyklisten för han kom ”som faan”. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att chauffören tyckte han kom snabbt. Men hur vet han det när han inte såg honom. Även om cyklisten har rätt i att chauffören skulle ha lämnat företräde, har han inte rätt att blockera trafiken. Han borde påtalat chaufförens miss och flyttat sig i tidigt skede. Min åsikt, tack för mig.

Svara

Ted Thorngren oktober 9, 2015 kl. 08:14

Irritationen mot cyklister är missriktat, det är stadsplaneringen som inte hänger med.
Ett påtagligt störningsmoment är att trafiksignalerna på många sträckor är ställda så att en cyklist som kör i normal takt får rött ljus vid flera korsningar i rad. Utanför tullarna saknar många cykelbanor detektorer som får trafikljuset att visa grönt. En cyklist som vill ha grönt måste stanna och trycka på en knapp och sedan vänta på grönt.
Ett annat bekymmer för cyklisterna är alla byggen. Det är ovanligt att bilister som kommer till ett bygge inte får information om hur de ska ta sig förbi det. För cyklister betyder ett bygge inte sällan att cykelbanan slutar tvärt och att det blir till att gissa sig till hur det går att ta sig vidare.

Svara

Ted Thorngren oktober 9, 2015 kl. 08:15

All trafik utgår från framkomlighet för bilar. Det är i denna miljö svårt att anpassa cykling. När man fått upp fart på en cykel är man mindre beredd att sakta in eller stanna på samma sätt som för en bil. Det finns ingen vettig planering för ”långpendlaren” som ofta cyklar i 25-30 km/t. Ofta känns cykelbanorna anpassade efter gångfart. Jag har pendlat i tio år mellan Tyresö o city. De få olyckor jag råkat ut för har varit på cykelbanor. Jag har känt mig säkrare bland bilarna trots att det inte är anpassat för cyklister.

Svara

Ted Thorngren oktober 9, 2015 kl. 08:16

Helt galet att bussar o cyklar ska dela samma utrymme som t.ex. på Kungsträdgårdsgatan där barnbarnet till en bekant hamnade under en buss o klarade sig inte – 10 år gammal! Stads- o trafikplanerare måste börja planera för cyklister på samma sätt som övrig trafik.

Svara

Lämna en kommentar

 

{ 1 trackback }