Förlovning – vems namn står först i annonsen?

av Etikettdoktorn den 7 mars, 2017

 

 

 

 

 

 

 

Fråga:
Jag fick för en stund sedan meddelande av min son att han förlovat sig, kul.

Av nyfikenhet kollade jag på nätet, Wikipedia, vad förlovning egentligen innebär. Jag lade märke till att era uppgifter skiljer sig från varandra vad beträffar en eventuell annonsering om förlovning.

Wikipedias version säger att fästmöns namn skall nämnas först vid förlovning, däremot är situationen den motsatta vid annonsering om äktenskap.

Vid samkönade äktenskap är det fritt att välja vem av parten som nämns först.

I själva verket har väl inte ordningsföljden någon betydelse, huvudsaken att det blir gjort, men det skulle vara intressant att veta vilket alternativ som är det ”rätta”.

Svar:
Wikipedia skrivs ofta av personer som inte kan ange källa eller något. Lita således inte alltför mycket på denna information.

Tar vi en författare som verkligen hade koll, Marius Wingård, advokat och etikettexpert, så skrev han i sin bok Så går det till 1958 att mannens namn skrivs först.

Jag vågar påstå att jag har Sveriges största samling av etikettlitteratur, större än Nordiska Museet och det är samma i varenda bok.

Så jag föreslår att du lita på mig, mer än Wikipedia. För det är mitt yrke och särkunskap att vara etikettexpert.

Klicka här för att läsa min artikel om förlovning >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Uffe Tilljander mars 8, 2017 kl. 10:42

Hej!
Tack för ditt snabba svar. Jo, det är väl som du säger, man skall inte lita på Wikipedia till 100%, däremot litar jag på dig till 100%. Med andra ord gäller ”mannen först vid både förlovnings- och äktenskapsannonsering”.
Tack för bra och pålitlig service.
Uffe Tilljander
Petalax, Finland

Svara

Lämna en kommentar