Gäst- hur beter man sig som gäst och är reglerna undantagna syskon?

av Etikettdoktorn den 11 juli, 2017

Fråga:
Kan man som gäst ha med egen förtäring och sätta sig och inta den utan att också bjuda värdparet?

Kan man som gäst själv servera sig av drycker som värdparet inte ställt fram?

För en vecka sedan hade min familj besök av min bror med familj samt min syster.

Min syster och bror och jag ses inte alltför ofta, i genomsnitt ca en gång per år, men vid de tillfällena blir det, av naturliga skäl på grund av reseavstånd, i flera dagar.

När vår familj åker mina eller min mans föräldrar, som då bjuder på alla måltider, från frukost till kvällsfika/snacks.

Vi har aldrig fått erbjudande om att bo hos något syskon.

Vid flera av de tillfällen vi varit på besök har min syster bjudit på fika hemma hos henne, middagsbjudning har det blivit vid ca fyra tillfällen under 25 år, kanske ungefär lika många tillfällen hos min bror, men vi räknar inte.

När våra föräldrar, liksom syskon eller vänner för den delen, kommer på besök hos oss bjuder vi också på allt.

Vi bjöd på vatten till middagen, öl och vin (förutom förstås en del sällskapsdrycker däremellan).

På söndagen hade vi tänkt oss alkoholfri måltidsdryck men när jag och min man kommer in i köket sitter min syster, bror och svägerska och dricker varsitt glas vin som vi misstänker de försett sig med från vår undanstoppade bag-in-box.

Vi frågar inte men blir heller inte bjudna utan vi fortsätter umgås och ha trevligt.

Både jag och min man reagerade dock på detta i efterhand och resonerar som så att vi inte ens hos våra egna föräldrar skulle göra något sådant, utan är glada och tacksamma för det vi blir bjudna på.

Dessutom gjorde denna händelse att vi nu i efterhand också reagerade på att de tre, på fredags-eftermiddagen, satt sig ned på vår altan för att dricka varsin medhavd öl.

Jag och min man blev bjudna att smaka en klunk ur en flaska när vi dök upp, men vi blev ej medbjudna.

Är den obehagskänsla som jag känner obefogad?

Är detta ett okej beteende, kan man kanske förvänta sig/tåla annat beteende från syskon än det vi har från och gentemot våra vänner?

Det värsta är att jag nu inte vet hur jag ska agera. Vore det några nya bekantskaper hade jag nog bara ”glidit undan” och valt att inte umgås med dem mer.

Men nu handlar det om mina syskon och svägerska. Tacksam för råd.

Svar:
Det är självklart inte på något vis så att man som nära släkt kan ta sig större friheter än andra gäster i någon annans hem.

Svårigheten ligger främst i att ni inte vet om de drack ert vin, där hade det bästa varit att konfrontera direkt och säga ”vad gott det ser ut, hittade ni vårt vin?”

Svaret hade därefter kunnat hanteras, var det eget vin så kunde du sagt ”Åh, vad gott! Har ni en skvätt över?” och sedan tagit fram ett glas.

Alternativt noterat att de tagit av ert och sedan, om ni inte vill att de ska ta mer, ställt undan boxen framöver. För då vet ni ju var ni har dem.

Att dricka medhavt öl utan att erbjuda sitt värdpar att ta del av detta får man anse som ohyfsat och snålt. Inte mycket mer att säga än att de betett sig dumt.

Ert val får bli mellan att avböja deras vistelser hos er om de inte har hyfs nog att förstå detta, eller bita ihop och vid nästa tillfälle be dem ”ta med lite vin när ni ändå är ute och åker”.

Ofta får man se på sådana här saker med ögon som säger att bara för ett de beter sig illa behöver inte ni göra det också. Släppa saken, bortse från det och gå vidare.

Klicka här för att läsa min artikel om att vara gäst >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

Lämna en kommentar