Bordsskick – hur läggs besticken när man slutat äta?

av Etikettdoktorn den 3 juli, 2018

Fråga:
Har just en pågående diskussion angående bestick.

Jag vill lägga båda bestick till höger, samlade. Min man lägger dom i kors.

Jag menar att jag har rätt, så att eventuell servitör kan se att jag är färdig med maten.

Svar:
När man fortfarande äter, markeras detta genom att lägga besticken ”tjugo i  fyra”- eller som din man gör, i kors.

När man ätit klart placeras de ”fem i halv fem”, dvs. samlade på höger sida.

Därmed vet serveringspersonalen om var man befinner sig i måltiden.

Klicka här för att läsa min artikel om bordsskick >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Sven maj 20, 2012 kl. 09:32

Hej,
här har du blandat ihop tidsangivelserna. Det ska vara:
När man inte är klar ”fem i halv fem”.
När man ätit klart placeras de ”,”tjugo över fyra” dvs. samlade på höger sida. Förutom att man ser om man är klar, så med denna placeringen, kan servitören med en hand, både ta tallriken från höger sida och fixera besticken med tummen så att de inte glider av tallriken. En gammal anledninge till detta sättet.
Bästa hälsningar
Sven

Svara

Etikettdoktorn maj 20, 2012 kl. 17:44

Du ser ännu ett fel, det ska stå: tjugo i fyra när man fortfarande äter. Men även här gör min miss det hela tokigt, fem i halv fem = Jag är klar, tjugo i fyra = äter ännu. Men som sagt, tack för din uppmärksamhet.

Med vänlig hälsning
Mats

Svara

Lämna en kommentar