Hur svårt det kan vara att säga Hej – Etiquette Letter

av Etikettdoktorn den 24 november, 2014

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för bättre dagar.

Ofta funderar jag på hur svårt det verkar vara att säga ”Hej”, när man möter en annan person.
Det kan vara när jag sätter mig bredvid någon på bussen, i butiken eller stort sett överallt där fyra ögon möts.
Jag försöker alltid göra detta, men inte sällan möts jag av ett förvånat uttryck.

Hur svårt kan det vara? Läs mer om hälsandets konst.

—————————————————————————————–

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Det är så enkelt
Redan som någon månad gammal lärde vi oss att ett leende är positivt och att le tillbaka gav goda känslor.  Det är ingen skillnad när vi blivit vuxna, leendet har samma betydelse och med ett tillägg av en hälsning blir upplevelsen ännu trevligare.

Men trots denna enkla lilla åtgärd, hälsas det inte spontant i miljöer där det skulle kunna fungera. Fråga mig inte varför, men ibland möts man till och av ett kroppsspråk som signalerar ”Vad är det med dig, stör mig inte”. Märkligt sätt och lite tråkigt.

Förr sa man Goddag
Människor som möttes förr i en farlig värld, fylld av krig, rövare, sjukdomar och annat önskade alltid varandra en fredens dag.
Att säga ”Goddag” som betyder Guds frid var och är fortfarande en artighet. Begreppet ”Goddag” har alltmer ersatts av ett ”Hej” eller ”God morgon””Godkväll” eller ”God natt”.

Fortfarande ohyfsat
Det ses även idag som ohövligt att inte hälsa, om du till exempel har en vän eller arbetskamrat som inte hälsar en gång så undrar du direkt vad som är fel.
Grundregeln är att den som kommer in i ett rum eller ansluter till en grupp försöker hälsa först.

I stadsmiljöer förändrades hälsandet
Hälsandet i glesbygd berodde ofta på att man inte alltid möttes på nytt. Det var helt enklet inte säkert att man sågs igen, att då inte hälsa var en väldig oartighet.

Man önskade varandra en god dag eller gå i Guds fred, vilket just ordet ”Goddag” betyder.  I stadsmiljön avtog hälsandet, av rent praktiska skäl.

Det är givetvis så än idag, du kan inte hälsa på alla i ett varuhus eller på stan med mycket folk. Men så fort du hamnar i miljöer där folk är närmare inpå varandra återupptas hälsandet på alla.

Prova några tips 

  • När du hälsar på någon sätter du för alltid ett avtryck.
  • Den person som kommer som patient till sjukhuset och säger ” God morgon” i väntrummet, eller vid hotellets frukost håller du säker med om att hen uppfattas som en synnerligen trevlig person.
  • Är du ny på ett arbete kan det vara en god investering att gå runt och hälsa. Den som är ny och hälsar på alla blir omtyckt.
  • Kommer du in i ett rum eller en annan person, hälsa först.
  • Oavsett ditt morgonhumör, hälsa på jobbet var dag.
  • I trapphuset, testa att säga hej till grannen och se vad som händer, men ge inte upp om den ovane inte hälsar tillbaks. Det brukar ändra sig vartefter.
  • Det är alltid bättre att hälsa en gång för mycket, än en gång för lite.

Det finns massor av nya ställen att testa att hälsa på. Det sämsta som kan hända är att du inte får ett svar. Värre än så blir det inte, men det motsatta kan också ske.

Då får du en gladare dag! ”Hej på er!”

 Läs mer om vett och etikett när du hälsar  >>

Jag önskar dig en härlig vecka!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Lämna en kommentar