matsdanielsson.se

Inbjudan – ska jag skriva OSA eller SVAR SENAST om jag inte vill ha svar från alla?

av Etikettdoktorn den 25 september, 2019

Fråga:
Betyder SVAR SENAST detsamma som OSA (om svar anhålles).

Innebär det att man alltid svarar, vare sig man kan komma eller inte?

Bara så att jag inte missuppfattar: man bör alltså inte skriva ”OSA”, om man endast vill ha svar från de som ämnar närvara?

Svar:
Förkortningens betydelse eller innebörden kan vara svårtolkad.

Du har uppfattat det rätt, OSA betyder att alla inbjudna svarar, vare sig de kan komma eller inte.

Så undvik skriva O.S.A  om du inte vill ha svar från alla som bjudits in.

Svar senast innehåller enligt etikettens regler inte samma begäran.

Men den som kan sin etikett svarar ändå, oavsett hur det skrivits.

Det bästa är att svara inom 7-10 dagar, då ger du inbjudaren chansen att bjuda in andra om du inte kan komma.

Klicka här för att läsa mer om att svara på inbjudan >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

 

{ 9 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Helena mars 21, 2013 kl. 16:09

Hej!
Min fråga handlar om bordsplacering. Min far är tyvärr avliden och jag undrar vem som lämpligast sitter bredvid mig vid bordet. Min blivande man har sin mor med sambo, sin far med fru och en styvfar med fru, var placerar man dessa?

Mvh
Helena

Svara

Etikettdoktorn mars 24, 2013 kl. 11:12

Frågor ska skickas via den gröna knappen till höger. Nu har jag fixat detta, men svaret blev fördröjt då jag inte hinner leta efter frågor i kommentarsfälten.

//Mats

Svara

Cissi februari 17, 2015 kl. 09:17

Så vad var svaret på hennes fråga?

Svara

Etikettdoktorn februari 17, 2015 kl. 09:48

Ja, det kan man undra! Den dagen måste jag drabbats av skrivklåda, för jag begrep knappt mitt eget svar. :-)
Så tack, nu har jag korrigerat svaret.

Svara

Johan april 3, 2015 kl. 01:12

Jag blir något förvirrad av detta. ”Om svar anhålles” innehåller ju i sig inget tidsbegrepp, därför verkar det för mig underligt att det skulle vara detsamma som ”svar senast”. Borde inte ”svar senast” snarare vara detsamma som ”O.S.A. senast”? Att endast ange exempelvis ”O.S.A. 23 juli” skulle jag rent formellt tolka som att svar förväntas just den dagen.

Svara

Etikettdoktorn april 3, 2015 kl. 20:17

Det kan säkert kännas förvirrande för den som inte lärt sig grunderna. Men det är lika med bordsskick, vad säger att gaffeln ska hållas i vänster hand eller bordsdamen till höger.

Om man lär sig reglerna, så kan man också hantera ett O.S.A, då vet man att det är naturligt att svara så fort man kan och helst inom 7-10 dagar om man är artig.

Då vet man också att alla förväntas svara, vare sig man kommer eller inte.

Det är detta som kallas vett och etikettregler, man inser varför de finns och att det finns ett skäl. I samtliga fall handlar det om respekt mot andra och just här mot inbjudaren.

Man vet reglerna utan att krångla till det utifrån egna aspekter. Man svarar i tid

Svara

Johan april 7, 2015 kl. 12:33

Hej igen!

Tack för ditt svar, men tyvärr tycker jag inte att det riktigt tar upp det jag efterfrågade. Jag kommer nog fortsätta följa kungafamiljens föredöme och skriva ”O.S.A. senast …” på de inbjudningar jag skickar ut.

Svara

Etikettdoktorn april 7, 2015 kl. 13:16

Kul att du läser och kommenterar och jag vill givetvis inte argumentera emot dig då du har rätt i din kommentar. Om inte annat framgår ju det med all tydlighet då man även i officiella sammanhang tvingas att skriva ”senast”. Men faktum kvarstår att en gäst med ”koll” svarar alltid så fort hen hinner. Själv rekommenderar jag inte ens OSA längre, många vet inte heller vad det betyder. Svar senast får räcka.

Svara

Jayamila mars 7, 2018 kl. 11:30

Hej jag har en fundering jag tycker O.S.A låter mer som en fråga och tycker det borde vara S.A( alltså svar anhålles) eftersom de vill ha ett svar de undrar inte om ett svar kommer att komma inte heller tror jag de undrar om deras inbjudan kommit till den inbjudne

Svara

Lämna en kommentar