Inbjudan – vill inte bjuda en ogillad släkting, hur gör jag?

av Etikettdoktorn den 21 februari, 2018

Fråga:
Jag fyller 18 år snart och det är dags för mig att ha min 18 års fest. Men jag har ett problem.

Jag ogillar starkt en släkting det är min kusin, han är ca 50 år så jag har aldrig sett honom som min kusin.

Men eftersom att han är en släkting så bjuds han alltid till kalasen, jag har alltid haft väldigt svårt för honom och det blev så jobbigt förra gången har var med att jag lämnade tillställningen mycket tidigare.

För jag klarar inte av detta, jag berättade dagen efter för mina föräldrar och min ena faster alla dom sa att dom känner samma sak som mig.

Att han är en väldigt svår person, han säger konstiga saker och ska hela tiden bevisa att man har fel vad som än sägs. En riktig besserwisser helt enkelt.

Jag tänker inte bjuda honom oavsett vad vett och etikett reglerna säger för jag tycker inte om honom och det gör ingen annan heller, och jag tänker att när jag fyller 18 blir jag vuxen och då måste jag bestämma vilka jag vill ha i mitt liv och inte.

Tänker jag rätt?

Det skulle också vara intressant att veta vad reglerna säger.

Men min fråga är iallafall, om han ringer och frågar mina föräldrar eller mig varför inte han är bjuden, jag kommer bjuda hans barn så frågan kommer komma upp på ett eller annat sätt.

Hur ska man svara? Hur ska jag bete mig vid andra tillställningar där han kommer vara med?

Om han inte frågar något men är otrevlig vid senare tillfällen ska jag förklara anledning?

Eller om han vet anledning men ändå väljer att vara otrevlig vad gör jag då?

Svar:
Att du ställer dig frågan, hur ska jag göra, tyder på att du tar ansvar och bryr dig. Du gör helt rätt.

Reglerna, de säger att det är du som inbjudare som avgör vilka du vill bjuda och vem du anser passar bra ihop med vem på dina tillställningar.

Den här mannen trivs du inte med, då ska du heller inte bjuda honom.

Får du frågan varför han inte bjöds in, så svarar du helt korrekt att du upplever inte att ni som personer trivs så bra tillsammans.

Men för han ändå det på tal i andra sammanhang, så vidhåller du det nu beslutat dig för att säga ”Jag upplever att vi trivs inte så bra tillsammans”.

Skulle han fortsätta kräva besked (vilket enligt etiketten är oartigt) och ha oförskämdheten ifrågasätta din inbjudan, så säger du ”att det kan vi strunta i och lägga bakom oss”.

Just genom orden ”vi” och ”oss” tar du en del av skuldbeläggandet ifrån honom och markerar att du kan tycka att ni inte trivs ihop kan ligga även hos dig.

Blir det trots dina vänliga försök ändå tjafs, så var helt ärlig. Tala om för honom att du nu medvetet undvikit att säga detta, men eftersom han propsar:

”Jag gillar dig helt enkelt inte! Du är en besserwisser som säger konstiga saker och ska hela tiden bevisa att jag har fel vad som än sägs. Jag har tröttnat på detta.”

Därefter kommer du garanterat inte behöva bry dig om honom mer. Men vad gör det? Du har gjort allt för att vara artig och visa honom respekt.

Klicka här för att läsa min artikel om etikett vänner emellan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Bodil februari 22, 2018 kl. 22:43

Vilket bra svar!
Vänligt men bestämt samt tillåtet att markera och i slutänden vara helt ärlig istället för att fortsätta tiga och lida.

Svara

Lämna en kommentar