Klackringar och näsdukar

av Etikettdoktorn den 21 januari, 2012

Fråga: Min första undran berör klackringar. Vilket finger anses vara det allmänt vedertagna? Jag är man och fick en klackring av min far för några år sedan som jag med stolthet gärna använder. Denna ring sitter ”som gjuten” kring mitt vänstra ringfinger, är det korrekt att bära klackring på detta finger eller anses denna vara avsedd endast för vigsel/förlovningsring?

Min nästa undran berör användandet av näsduk till kostym. Vid vilka tillfällen använder man detta? Jag ska på begravning snart och undrar om jag kan ha en vit näsduk i bröstfickan? Eller ses detta vara ett komplement vid festligare tillfällen?

Svar: Jag vet inte exakt vad det är för typ av ring. Om det är en vanlig enkel klackring så bärs de vanligtvis på lillfingret,

Är det en adelsring eller släktring bärs den av ogifta med vapenkölden utåt på vänster ringfinger och vänds inåt då man är gift. Examensringar är också en vanlig syn på detta finger, men bör egentligen bäras på långfingret. Ärvd sådan finns väl inte riktigt med i ”etikettens värld”, så det får nog lov att vara en smaksak. Ordensringar bärs för det mesta på höger långfinger . Detta för att den ska vara lätt att upptäcka vid handskakning.

Tycker du att klackringen passar bra på ditt vänstra ringfinger kan du ha den där. Det är en slät ring på mannens ringfinger som symboliserar förlovning och äktenskap, men vill du undvika missförstånd så är det inte så svårt att förminska ringen hos en guldsmed.

Till din andra fråga: Vad det gäller näsduk i brösfickan så fyller den förstås ingen funktion (den ska naturligvis inte användas) utan är liten detalj som piffar upp kostymen. Om man vill så går det mycket bra att ha en vit näsduk i kavajfickan på begravning.

 

Anna Danielsson

 

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Göran Olsson januari 22, 2012 kl. 01:38

Hur skall man bära en klackring inåt? Att bära en ring med klacken vänd mot handflatan är ju rysligt obekvämt och förtar dessutom hela idén med själva klacken. Eller är det möjligen endast vapenskölden som skall vändas så att den blir ”bakvänd” när man har gift sig?

När det gäller näsdukar, fick jag som ung av min far lära mig, att bröstfickan aldrig skulle vara tom utan alltid förses med en näsduk. Min far var väl inte så mycket för flärd, så han bar alltid vita näsdukar i sina kavajfickor, vilket ju passade bra då han alltid bar vita skjortor. För egen del bär jag, utom i formella sammanhang, gärna kulörta sidennäsdukar.

Svara

Lämna en kommentar