Klädkoder – hur klär sig en transperson på en nyårsbal?

av Etikettdoktorn den 19 december, 2016

Kollegan, föreläsaren och inspiratören SaraClaes skrev i sin krönika ”Transperson på Fest”, om den euforiska känslan att en man i orange kostym var mer utstickande än en transperson. Han skickade en fråga till mig.

 

Fråga:
Är det lika OK för en transperson att komma i klänning på Nobelfesten eller på en nyårsbal?

Så vad gäller för transpersoner på Nyårsbal? Samkönade par är både välkomna och respekterade överallt, men vad gäller för transpersoner?

Är en ”man” i klänning eller en ”kvinna” i smoking välkommen på nyårsbalen?
Hälsar SaraClaes

 


Svar:

Kommer vi se Kungens bordsdam i Smoking vid nyårsafton?
Vad är normalt, får hen ens klä sig så?  Kan verkligen vi ivrare av vett och etikett acceptera sådant ? Vi är alla födda, vi har lärt oss kommunicera, umgås med andra. Våra liv präglas av de normer vi växt upp med och inte sällan blir detta samtidigt vår uppfattning om vad som är rätt eller fel, vant eller ovant.

Men dessa normer kan också bli ett hinder för oss, och jag som av andra benämns som expert på vett och etikett möter ofta motstånd när jag hävdar att vi måste våga byta utsiktstorn, se saker från ett annat perspektiv. När jag säger att Bob Dylan hade rätten att tacka nej till Nobelfesten eller ok till festklänning på en man vid nyårsfirandet, då vaknar mången läsares tyckande till liv.

2009 skrev jag i min bok, ”Till Vardags och Fest”, om bordsplacering för samkönade par som gifter sig. Förlaget tvekade, men ett par månader senare kom lagen om könsneutrala äktenskap och min syn på etikett blev nu den rätta. Så fort ändrar sig saker och ganska snart talade en annan etikettexpert, min kollega, fru Ribbing vid Pride.

Etikett förändras hela tiden och den följer oss över tid. Ta just klädkoder som exempel, för hundra år sedan bar endast män kavaj, idag säljs de till de flesta kvinnor. Byxor var förbehållet oss män, hur är det idag? Du vet svaret. Även vid högtider som nyårsafton. Vi glömmer också att i många kulturer är kjol det vanliga plagget för män.

Tar utvecklingen slut här?
Nej, det som förr bröt mot normen blir alltmer accepterat idag och personer som inte vågade uttrycka sin innersta önskan kan idag således gå på fest klädd enligt ett annat köns dresscode.
Så ”ja”, säger jag – det kan man! Om du vågar byta utsiktstorn en stund så inser du detta.

Bryter detta mot gamla etikettsregler?
Absolut, men de förändras också. Klädkoder är avsedda att underlätta för gästen vid val av klädsel. Så om en man önskar bära kvinnokläder, då får hen följa den dresscode som gäller för kvinnor. Omvänt för en kvinna i manlig klädkod.

Men är det då ok att bryta helt mot all vett och etikett?
Nej, klädkoden gäller, du kan inte anlända till ett bröllop, en nyårsfest eller en begravning i orange kostym om det påbjudits mörk sådan. Acceptans innebär att en kvinna kan ta den mörka kostymen, men än har vi inte kommit till dagen då ingen reagerar, det får vi också vara på det klara med från vårt nya utsiktstorn i bemötande

För inom den önskade klädkoden kan inte individens krav på egen profilering tillgodoses, t.ex. med avvikande färg, stil, eller utformning. För nu handlar det om respekt för omgivningen. Där är det alltjämt inbjudarens önskan som gäller och till nyårsfesten är det extra elegans som förväntas.

Så för mig får det gärna sitta en Smoking på Kungens bordsdam till nyårsafton, men den ska ha svart fluga. Än så länge …

Klicka här för att läsa mer om klädkoder >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 6 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Per Gustafsson december 19, 2016 kl. 23:09

Jag tror att detta är lite knepigt.
En kvinna klädd i smoking/kostym eller en man i klänning – det blir lätt maskerad av det hela. Det är fortfarande en kvinna resp man trots ”fel” kläder.
Det är annorlunda för mer ”seriösa” transpersoner. De vill bli uppfattade som det andra könet (än vad de kanske rent biologiskt är eller har varit). Det är då fel att hantera dem som ”utklädda”.

Svara

Etikettdoktorn december 20, 2016 kl. 11:37

Vi ber en transperson svara på ditt inlägg.

Svara

SaraClaes december 20, 2016 kl. 16:39

Tack Per, för ditt inlägg!
Jag förstår din synpunkt. Vår kultur bygger på ett ”antingen-eller” tänkande och samma argument som du framför möter även den som varken definierar sig som homo- eller heterosexuell. Bisexuella betraktas ofta som ”oseriösa” som inte kan bestämma sig. Samma reaktioner möter transpersoner att de som inte fogar sig i antingen-eller-tänkandet är fega som inte vågar gå hela vägen.

De flesta människor vet idag att det finns flera kön än två och de som besökt andra kulturer har träffat människor som inte definierar sig som ”antingen eller”. Numera finns det även i Sverige människor som definierar sig som icke-binär, transvestit, transsexuell, intergender, bigender, intersexuell etc. Många människor döljer sin transidentitet hela livet av rädsla för att uppfattas som ”utklädda” av ett oförstående samhälle.

Min fråga handlade om alla de som som lever någonstans mellan de två könsmajoriteterna och som inte definierar sig som antingen man eller kvinna.
Jag tycker Mats Danielsson levererade ett alldeles utmärkt svar.

Det funkar inte att förbjuda transpersoner att delta så vad är det då som gäller?
Jo, så länge vi respekterar gällande dresscode är även vi transpersoner välkomna på nyårsbalen oavsett vilket könsuttryck vi väljer för vårt deltagande.

Men han skriver också att ”än har vi inte kommit till dagen då ingen reagerar, det får vi också vara på det klara med från vårt nya utsiktstorn i bemötande”.
Den största utmaningen är fortsatt att respektera människor som dom är istället för hur vi vill att dom ska vara.
SaraClaes

Svara

Per Gustafsson december 21, 2016 kl. 16:58

Såsom varande cis-bög så ska jag väl egentligen uttala mig alls om detta ämne, du SaraClaes är ju verkligen mycket mera kunnig om detta. Mats svar är väldigt bra och visar på att vi måste töja på våra traditionella normer om klädsel. Det jag ser som en risk är att andra gäster inte uppfattar den som avviker från den traditionella köns-styrda klädseln som en ”seriös” transperson utan som ”utklädd”. Det är stor skillnad på ”flickan i frack” som i brist på balklänning lånar sin brors frack respektive när du kommer som Sara på en fest. Vi måste vara mycket lyhörda för hur personen vill bli behandlad och bemött, bara för att personen har klänning på sig så är det inte säkert att det är en ”hon”. Vi okunniga cis-människor måste vara försiktiga med att förutsätta att saker följer våra vanliga mallar.

Svara

SaraClaes december 23, 2016 kl. 23:05

Jo, det är absolut stor risk att en ”man” i kvinnokläder betraktas som utklädd och så kommer det förmodligen att vara tills vi transpersoner vant allmänheten vid att vi i finns.
Det var ju likadant för kvinnor på 30-talet. Då var det ju upprörande att Marlene Dietrich uppträdde i frack, men idag lyfter ingen på ögonbrynen för en kvinna i kostym eller smoking.
Jag är glad för Mats svar, men det återstår ändå att se hur lång tid samhället behöver innan det betraktas lika OK för en man att komma i klänning som att två män kommer som ett par till en fest.
Och då får vi ett nytt problem du och jag.
- Hur bordsplacerar vi två män som kommer tillsammans och ska en man i klänning bordsplaceras som en man eller kvinna?

Svara

Etikettdoktorn december 24, 2016 kl. 10:06

Där svarar jag, är det en fest med traditionell placering så bordsplacerar jag med utgångspunkt från det ”mellan öronen” och inte mellan benen. Så är du Claes i en kvinnas kläder, men uppträder som man. Då placeras du som man. Är du där i samma kläder, men som Sara, ja då placeras du som kvinna. Vet inte om du minns SaraClaes, när vi sågs första gången. Det var på högskolan i Kristianstad och du föreläste innan mig. Vi satt och pratade och jag frågade dig ”vilken toalett väljer du, dam eller herr?”. Ditt svar blev ”för mig är det kjol eller byxtoalett, inte herr eller dam”. Så vi tar samma princip vid bordplacering. ”Byxa eller kjol?”.

God Jul till er alla!
//Etikettdoktorn

Svara

Lämna en kommentar