Klädkoder – lesbier kan inte alltid bära klänning, förstår du inte det?

av Etikettdoktorn den 23 oktober, 2014

Fråga:
”Byxor kan ej bäras med kostymklädsel” har du skrivit.

Det här är problematiskt för vissa lesbiska kvinnor som inte alls passar i klänningar.
Skärpning!

Svar:
Tack för din synpunkt. Mina råd är inte mitt eget tyckande, det är såväl nationell som internationell praxis, traditioner sedan mycket lång tid. Det är förväntningar, oskrivna regler som våra svenska seder och bruk över generationer givit oss.

Ditt ”skärpning”  är alltså ett uttryck som därmed inte inte enbart kan riktas mot mig, utan du ber alla dessa traditioner och generationer av människor att skärpa sig. Det är givetvis mycket  möjligt att påverka, genom att förändra ett beteende kommer normen också att påverkas. Det är vanligt inom all etikett, men tar ofta minst 20-30 år.

Jag kan däremot inte hitta på egna regler därför personer med en specifik sexuell läggning inte kan bära en viss typ av kläder. Hur skulle det uppfattas om jag medvetet på grund av en åsikt gav felaktiga råd?

Det kommer med jämna mellanrum in frågor från personer som upplever svårigheter med att följa klädkoder, det må vara av allt från personlig stil till att man känner sig obekväm i viss klädsel. Det kan vara allt från färgen på kläderna, skor till slips eller som du skriver klänning.

Den som lär sig etikettsreglerna, kan också hantera dem med förnuft och inse att de inte är något som ska följas i varje detalj. Den kloka personen vet när man kan bryta mot dem och när det inte passar att avvika.

Mitt svar blir att kan du inte följa den klädkod som angivits, så får du prata med värdfolket och se hur formella de är, kanske är problemet därmed löst.

Annars avböjer du helt enkelt inbjudan. Man kan inte passa in i alla sammanhang och det är val vi alla gör i livet. Oavsett vem vi väljer att älska.

Läs mer om samkönade par på bjudning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

JennyL oktober 23, 2014 kl. 09:55

För det första: Klädkoderna är ingen lag. Man får gå klädd hur man vill men risken är att man känner sig utanför gemenskapen.
För det andra: Sexuella prefeferenser är inte samma sak som könsidentitet. En T-person som identifierar sig som man bör bära kostym men att vara sexuellt attraherad av kvinnor är inte samma sak som att vara kostymbärare. Vad skulle i så fall bisexuella ha på sig? (retorisk fråga)
För det tredje: Har för mig att din etikett-kollega Magdalena Ribbing sagt att kvinnor visst kan ha en byxdress. Om den är i siden eller annat festbetonad material.

Svara

Etikettdoktorn oktober 23, 2014 kl. 10:46

Byxa fungerar för kvinnor vid Kavaj (den lägsta nivån) och Smoking. Däremot inte vid högtidsdräkt eller mörk kostym. Jag är övertygad om att jag och min kollega Ribbing har samma uppfattning .

Svara

Lämna en kommentar