Klädsel och klädkod – Finare vardag

av Etikettdoktorn den 22 februari, 2012

Fråga:
Vad innebär klädkoden finare vardag?

Svar:
Finare vardag innebär ”finare och bättre än vardag”. Man behöver inte klä sig ”för fint”, vilket innebär att stor frihet gäller. Men bara att en klädsel anges innebär att slitna trasiga jeans, t-shirts och mer vardagsnära kläder bör undvikas. Höj nivån några steg ifrån detta, denna klädkod är mer till för tillfällen som egentligen inte kräver en angivelse om klädsel. Man behöver alltså inte ta finkostymen, finkjolen eller finaste blusen. Välj kläder som fungerar på arbetet (undantaget riktiga arbetskläder eller uniformer) 

På en inbjudan kan man skriva ””klädsel ett steg över/lite finare än vardag”, det bör de flesta gäster förstå.

För honom:
Går bra med udda byxor, chinos, eleganta jeans med skjorta och/eller cardigan/tröja eller en löst sittande uppknäppt kavaj. Slips är inget krav och skorna kan vara bruna även efter kl. 18:00. Vill man vara lite mer elegant passar även en Clubblazer med udda byxa och slips,  kavaj med polotröja är en något mer informell nivå som också passar.

För henne:
Damerna kan ta den snyggaste vardagskjolen eller långbyxan med en snygg blus.  Den finaste blusen med en tröja passar också, men alternativt kan det vara klänning, kjol eller byxor/jeans. Vill man ha en udda jacka/kavaj i ylle, kan den bäras med kjol eller snygga långbyxor. För att höja till en annu mer formell nivå,  kan en dräkt med bandkanter passa utmärkt.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Göran Olsson februari 24, 2012 kl. 16:03

Är inte detta med”finare vardag” egentligen en ganska märklig och svårtolkad anvisning om klädsel? I synnerhet om de inbjudna gästerna har lite olika klädvanor, blir det ju lätt väldigt spretigt. För mig som bär kostym ”till vardags” (eftersom mitt yrke kräver det), skulle det exempelvis innebära att jag tog på mig min bästa kostym med vit skjorta och svarta skor– och det är väl ändå inte avsikten?

Svara

Etikettdoktorn februari 26, 2012 kl. 10:17

Jo, det är det egentligen. Bekymret (om det nu är ett sådant) är att många gäster uppskattar en fingervisning om klädsel. För det finns ju ingen kod som ”Finare vardag”, det är ett begrepp som Magdalena Ribbing lanserat och jag har anammat densamma. Inte för att jag gillar den, men för att det uppenbart finns ett behov. Tidigare skrev jag ”vardaglig klädsel”, men då får vi två olika begrepp. Så därför valde jag att instämma i hennes förklaring (men tolkningen av klädkoden är min, jag har inte kopierat hennes förklaring…)
//Mats

Svara

Lämna en kommentar

 

{ 2 trackbacks }