Medaljer – hur bärs de till Kavaj vid FN-sammankomst?

av Etikettdoktorn den 11 maj, 2014

Fråga:
FN-veteranerna Kongo, alltså vi som 1960-64 deltog i den svenska FN-insatsen i Republiken Kongo (f d Belgiska Kongo) är av Försvarsmakten inbjudna till en minnesceremoni i Stockholm i slutet av maj för att tackas av ÖB.

I inbjudan står klädsel kavaj. Det rekommenderas att ta med erhållna utmärkelser/medaljer. Skall detta vara medaljer med band eller så kallade släpspännen (”ribbor”)? Hur fästes i då fall dessa på plagget kavaj?Tacksam för svar så att vi ska kunna vara riktigt representativa.

Svar:
I en del sammanhang kan utmärkelser bäras till  Kavaj (mörk kostym) i dess original, till exempel som här, vid jubileer till minne av FN-operationer eller sammankomster i militära kamratföreningar. De kan ibland bäras i original inom ordenssällskap.

Jag citerar Riksmarskalksämbetet : ”På bröstets vänstra sida bärs (i följande ordning) Serafimermedaljen, Konungens medalj i 8:e eller 5:e storleken, medaljen Litteris et Artibus, Prins Eugen-medaljen och Prins Carl-medaljen. Kungliga minnestecken och minnesmedaljer bärs framför (till höger från bäraren sett) övriga medaljer. Andra officiella eller halvofficiella medaljer samt ordenstecken bärs efter (till vänster från bäraren sett) de kungliga medaljerna.”  slut citat.

Du bär således dina medaljer i original, på bröstets vänstra sida. Som en liten kommentar kan jag nämna att om du har många medaljer, bär du inte ficknäsduk då denna i så fall täcks av medaljer.

Klicka här för att läsa min artikel om hur medaljer bärs >>

 

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Bjorn Nordlander september 6, 2014 kl. 09:55

Hur många släpspännen kan man bära till uniform?

Svara

Etikettdoktorn september 7, 2014 kl. 22:05

Hittade din fråga, du hade lite tur, annars hade den inte blivit besvarad. Ställ gärna frågan via gröna knappen till höger.

Svara

Lämna en kommentar