Mobiltelefon – vad gör jag när en person ständigt håller på med telefonen?

av Etikettdoktorn den 7 maj, 2015

Fråga:
Vad gör man med en som ständigt håller på och pillar på mobilen, och som även mitt under middagen – det gäller även enklare middag bland vänner, börjar pratar och kanske i bästa fall går åt sidan lite.

Jag tänkte att när vederbörande säger nånting ska jag låtsas att inte höra, och när repliken upprepas säga: ”Jaså, talat du med oss?”

Är det för elakt?

Svar:
Ställ dig frågan om du vinner något på den kommentaren du föreslår. Går ditt budskap fram? Jag tror inte det.

Om detta är ett så störande inslag, att du till och med börjar fundera på om det är värt priset att umgås, då är det dags att säga ifrån.

Det kan vara en arbetskamrat eller en vän. Då skulle jag vara rakt på sak, men i enrum. Ställa frågan ”När du mitt under ett samtal börjar kolla på telefonen, eller under en middag går ifrån och pratar, hur tänker du då?”

Fortsätt sedan med att detta inträffar ofta och är så störande att du känner att det tyvärr uppfattas som telefonen eller den du pratar med är viktigare än ni andra.

Jag är ganska säker på att personen kommer reagera inledningsvis, men beteendet kommer förändras då du medvetandegjort ohyfset.

Till sist, är det en person du inte anser viktig för dig, inte behöver umgås med. Då är det bara att strunta i saken och sluta träffas.

Får du frågan varför, så svara ”Du pratar och pillar i din telefon hela tiden. Inte särskilt inspirerande för oss andra!”

Klicka här för att läsa min artikel om telefonetikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Lämna en kommentar