Presenter – byte av julklapp?

av Etikettdoktorn den 24 december, 2016

Fråga:
Nu är julafton här och massor av fina presenter kommer både jag och barnen få.

En faster firar alltid med oss och hon vill så väl, men kläder till barnen blir ofta fel.

Jag vill ju inte vara otacksam, hon köper i all välmening. Men det blir så fel ibland, kan jag fråga efter kvittot?

Svar:
Det är ett inte helt ovanligt dilemma du beskriver. Grundregeln är att man utgår ifrån att givaren funderat och planerat för att finna rätt present. När man sedan får julklappen gäller det att visa sin uppskattning, om inte annat så uppskattar man och är glad för själva handlingen.

Om man, som i ert fall, fått kläder till barnen är det bättre att vara uppriktig. Förklara att barnen uppskattar kläderna men vill kanske ha en annan färg etc. Hon kommer bli glad för den uppriktigheten och ni slipper bekymret med kläder som inte passar.

Böcker, kläder är saker man kan be om kvitto på. Den kan vara läst eller i fel storlek. Ibland kan en lien nödlögn vara ok, som: ” Åh så fint, men jag har redan en sådan vas…” omtanke, hänsyn och överväga konsekvenserna kan vara bra innan man ber om kvitto eller annonserar på Blocket. Fingertoppskänsla är alltid bra att ha så man inte sårar givaren.

Läs mer om byte av julklappar

Etikettdoktorn Mats Danielsson

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Ulla härnberg december 27, 2016 kl. 15:35

Riktigt bra presenttips. Du ger tips på otroligt bra produkter som är otroligt fina! Men som sagt så finns det både snygga och fula presenter där ute. Det kan ävem vara svårt att hitta present ibland men det beror alldeles på vad man själv gillar och vilken personlighet man har.

(Reds anmärkning: Här hade du lagt in en länk till annan site, den är bortplockad eftersom annonsörer betalar för att exponeras hos oss. Välkommen att kontakta oss om det är din länk och du vill ha den publicerad. info@er-man.se )

Svara

Lämna en kommentar