matsdanielsson.se

Servering – vad gäller för servering och middagsetikett, klädsel, i vilken ordning?

av Etikettdoktorn den 15 december, 2014

Fråga:
Vad är viktigast att tänka på när de gäller servering och avdukning av maten? När ställer man fram bröd och smör? När tar man bort det? När och hur byter man bort vinglaset till öl glas om gästen beställer?

Svar:
Grundregeln att allt är för gästens bekvämlighet är viktigast. Klädseln hos personalen ska vara diskret, men ändå möjlig att lätt identifiera.

Klassiskt är svart, med vitt förkläde för kvinnlig personal.  Den absolut bästa sättet och det som är mest elegant är när serveringspersonalen håller fram ett stort fat så gästen kan förse sig själv därifrån.

När man serverar och lägger upp maten till gästerna är det en rimlig portion som gäller.

Minnesregel för servering är allt torrt serveras från gästens vänstra sida, all vått från höger. Sås räknas som torrt. Använda talltikar dukas av från höger, nya ställs fram från vänster.

Skickas maten ska flaskor eller karaffer gå runt medsols och mat motsols.

De första som serveras är hedersgästen, jubilaren eller värdens bordsdam. Sedan den dam som sitter på värdens vänstra sida och sedan med- eller motsols så gästerna får maten. Värden serveras sist. Bröd och smör ställs fram när man dukar och finns på plats när gästerna sitter ned.

Alternativet är att servera brödet när de är på plats. Glaset byter du när gästen får sin nya dryck.

Klicka här för att läsa min artikel om servering >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Lämna en kommentar