Skvaller – hur ska det vara med bemötandet på en arbetsplats?

av Etikettdoktorn den 1 juli, 2017

Fråga:
På mitt jobb, det är både kvinnor och män, så har det blivit någon konstig ”kultur” att det skavallras hela tiden.

Inte elakt, men ibland leder det ena till det andra och det är inte alltid snälla ord.

Nu funderar jag ofta på vad de säger om mig när jag inte är där.

Vad tycker du jag ska göra? Fråga dem?

Svar:
Skvaller är för de flesta bara en ren och skär sysselsättning i syfte att bli lite road.

Skvaller kan vara positivt och ge information, men i de flesta fall är det bara onödigt prat som riskerar att såra andra.

Det finns privata saker som man som kollega inte vill dela med sig av, då är det trist om andra ”rapporterar” detta istället.

Det kan vara i stort sett vad som helst. Då gör skvaller enbart skada och sårar. Man riskerar att förstöra andras karriärer, deras position på jobbet och till och med det sociala livet utanför kan ta skada

Det bästa du kan göra är att avstå från att delta i denna ”skvallerkultur”, ta medvetet avstånd från sådant som är rykten och ofördelaktiga uttalanden om andra.

Givetvis kommer du kanske låta lite trist när du säger ifrån, den som skvallrar är ju för stunden rolig och populär. Du kan alltid påpeka i lättsam ton ”vad säger ni om mig när jag inte är här?”

Men i längden vinner du som inte deltar, du kommer upptäcka att andra följer efter och skäms lite om du milt ifrågasätter.

Ingen vill ju vara ”skvallerperson”. Jag är övertygad om att detta är bästa sättet att nå framgång, att konfrontera vinner du inget på.

Klicka här för att läsa min artikel om bemötande på jobbet >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Lämna en kommentar