Telefonetikett – SMS och MMS -etikett. Vad gäller?

av Etikettdoktorn den 13 augusti, 2014

Fråga:
Härom dagen fick jag ett mms från en kompis. Mms:et skickades via en sändlista och när jag svarade sände jag av misstag mitt svar till alla mobiler på sändlistan.

Efter en stund blev jag uppringd av någon på sändlistan som undrade vem jag var. Det kom också flera sms från personer på sändlistan som undrade samma sak. Dessa personer ringde jag snabbt upp och förklarade läget.

Min kompis hörde av sig senare på kvällen och var irriterad och upprörd över mitt mass-sms. Det hade skapat stor förvirring och flera på sändlistan hade sms:at till henne om mitt sms. Jag tror inte att alla vet att hela sändlistan är synlig för samtliga mottagare av ett mms/sms.

Jag tycker att mitt misstag var bagatellartat då sms:et inte innehöll något komprometterande utan var neutralt och oskyldigt formulerat. Min åsikt är att man får räkna med att sånt här kan hända när man använder sändlistor.

Hanterade jag det hela rätt som ringde upp de som tog kontakt med mig eller hur borde jag ha avstått från att svara?

Svar:
En intressant fråga för faktum är att det finns inget givet svar och åsikterna kan gå isär.

Min bedömning är den, att din kompis borde först och främst tänkt på att alla adresser blev synliga, fanns det en anledning att dölja dem så borde kompisen gjort så. Sedan frågar jag mig varför din kompis reagerar på ditt svars-SMS, var det några uppgifter som skulle förbli hemliga eller något att skämmas över? Fanns en sådan risk, borde hon alltså själv avstått från att skicka från början.

Stor förvirring? Tja, det visar vilket värde man idag sätter på ett SMS och vikten av att veta vem som är avsändare. Det enklaste du kunde gjort hade väl då kunnat vara att skicka ännu ett meddelande med beskedet; ”Sorry, jag skickade till samtliga av misstag, bortse från meddelandet”. Men nu gjorde du det bästa av situationen och ringde de som blivit ”oroliga”.

Har du Facebook eller Twitter, kunde du även använt dig av detta för att meddela. Men egentligen, strunta i alltihop och låt det passera. Om ett dygn är det glömt!

Klicka här för att läsa om telefonetikett >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

honest september 3, 2009 kl. 13:49

Jag tycker inte kompisen borde blivit så irriterad och upprörd då det uppenbarligen var ett ärligt misstag och inte något som gjordes med avsikt

Svara

Etikettdoktorn september 3, 2009 kl. 13:50

Kan bara instämma i din åsikt. Det verkar mer som om kompisen strulat.

Svara

Lämna en kommentar