Smycken – hur bärs en vapenring eller adelsring?

av Etikettdoktorn den 29 juli, 2016

Fråga:
Jag har alltid burit min vapenring på vänster lillfinger, men har nu gift mig.

Vapenringen är i guld vilket klatschar med min vigsel och förlovningsring som båda är i titan.

Kan jag bära vigselringen på höger lillfinger istället? Eller kan jag ha den på höger långfinger?

Svar:
En vapenring, eller en signetring var en ring avsedd att signera brev och dokument och en symbol för makt. Vapnet ärvde man och det då ett släktvapen.

Ringen hölls mot lack och så stämplade man, men idag är en signetring herrsmycke.

Var det det en adelsring eller släktring förr i tiden så bars den av ogifta män med vapenkölden utåt på vänster ringfinger och vändes den inåt då var man gift. Idag bärs den mest på lillfingret, precis som du skriver.

Ordensringar bärs för det mesta på höger långfinger . Detta för att den ska vara lätt att upptäcka vid handskakning.

Om du söker på Internet så märker du att frågan är om vilket finger och vilken hand dessa ringar bärs på är omdiskuterad och jag var heller inte helt insatt i ämnet. Därför kontaktade jag en kollega, Davor Zovko som är mycket kunnig heraldiker. Så här säger han:

Citat ”I regel har man det på lillfingret på vänster hand. Idag bär alla sina vapenringar utåt (annars faller utsmyckningen). Ibland ser man ringen på ringfimgret men om man inte är en påve eller en biskop så tycker jag att lillfingret fungerar bäst. Inga problem, tycker jag, om både gifta och ogifta har stenen utåt (bra att visa tyska gravörers mästerverk)”. slut citat.

Så svaret blir att i ditt fall kan du utan bekymmer flytta ringen till höger lillfinger.

Läs mer i min artikel om medaljer och ordnar >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

Lämna en kommentar