Artighet – på vilken sida möts man på en trottoar?

av Etikettdoktorn den 18 juli, 2014

Fråga:
Jag undrar vilken sida ska jag som gående ta vid möte på trottoaren eller gångväg, när det gäller att gå på landsväg går man ju på vänster för att möta biltrafiken? Brukar hålla mig till höger som vid möte på vägen med bil. Men vissa verkar hålla på att möte ska ske på vänster, jag håller till vänster vid möte med barnvagn och hundägare som låter hunden gå vid grässidan när sådan finns, detta för att jag tycker det blir säkrare för den typen av möte.

Svar:
Det handlar nog mer om sunt förnuft och trafikvett än vett och etikett. Men jag anser att du gör helt rätt.

Klicka här för att läsa mer om vett och etikett på stan >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Enannanove september 3, 2009 kl. 14:11

Tänk så här, kanske, att om du går på en väg bör du gå på vänster sida för att ha uppsikt över trafiken. Om du då möter någon som till äventyrs går på din sida bör ju den som du möter hålla sig så långt in från vägen som möjligt eftersom den mötande inte har uppsikt över den trafik som du kan överblicka eftersom du har valt att uppträda korrekt och omdömesgillt.
Alltså, du väjer åt höger vilket den mötande också gör vilket då innebär att du går ut mot vägens mitt, fast inte så djäkla långt och den du möter går mot diket fast inte heller för långt. Är det en trevlig och attraktiv person väjer man endast ytterst lite för att på så sätt skapa en atmosfär av intimitet som kan, i gynnsamma fall, leda till en långvarig och givande relation.
På kontinenten är detta beteende väl inövat även vid situationer där trafiken är mycket gles, som i tunnelbanor, affärscentra och liknande.
Orsaken till vår villrådighet kan vara att vi för bara fyrtio år sedan hade vänstertrafik och många av dem som då lärde sig ett korrekt beteende anpassat för de omständigheter som då rådde lever tyvärr fortfarande, som jag till exempel men håll ut, vi är snart borta och frid kommer åter att råda på vår jord, i alla fall i mötet mellan fotgängare.

Svara

Bokmalen september 3, 2009 kl. 14:26

Detta är ett väldigt intressant ämne. Har irriterat mig oerhört på detta. http://blogg.aftonbladet.se/bokmalen/2009/02/1111993

Svara

Henrik von Sydow juli 22, 2014 kl. 14:27

När jag var liten, runt 1970, satt det affischer i skolan: ”Vi möts till höger”. Gatukontoret målar också sina gångbanor så – att symbolerna i asfalten blir rättvända endast om man möts till höger.

Om, jag säger om, man anser att etikettsregler skall ha praktiska funktioner, byggda på sunt förnuft – ja, då kan man inte avskriva denna norm som endast en trafikfråga. Då gör man det för lätt för sig. Det praktiska i detta fall är givetvis att det är oartigt att gå in i varandra, även om det inte är ett trafikbrott.

Frågan går in i samma kategori som t ex ”stå till höger i rulltrappan”; ”jag stannar plötsligt på gatan för Facebook är viktigast”; ”jag tänker inte flytta mig för jag kör barnvagn och mödraskap är heligt”.

Svara

Lämna en kommentar