Vett och etikett på jobbet – vad kan vi ge medarbetarna i present?

av Etikettdoktorn den 18 december, 2015

Fråga:
Vi är ett medelstort företag i mellansverige som har ett bekymmer.

Vi är tre delägare och vi kan inte riktigt enas om vi ska ge och i så fall vad vi ska ge medarbetarna i present till jul.

Det kan tyckas vara lite sent påkommet, men vi har inte kunnat enas.

För min del anser jag att vi ska ge en lönebonus, den andra kollegan vill lämna till välgörenhet och den tredje tycker vi kan strunta i alltihop.

Vad har du för råd att ge oss? Vi pratar om 27 anställda.

Svar:
Det är utan tvekan ett dilemma du beskriver och ni är så många anställda att ni inte kan ge något personligt till alla, det måste bli mer enhetligt.

Väljer ni att ge en bonus på lönen blir det säkert uppskattat, men då får det inte vara för låg summa. Risken är stor att om ni ger 300 kr blir det inget som märks i lönekuvertet.

Symbolvärdet vid en juklapp från chefen ska inte underskattas.

Då är det definitivt bättre med två biobiljetter i ett kuvert, överlämnade av chefen med ett personligt tack för goda insatser under året.

Det sista har ett högre personligt värde. En sak ska ni inte ge, enligt mitt förmenande, det är alkohol.

Det finns de som inte tål alkohol och det arbetas mycket för att minska denna del av julfirandet, att då ge bort sprit (som man gjorde förr) blir lätt ifrågasatt av omgivningen.

Kanske inte årets ”give-away” som blev över vid senaste kundkampanjen är särskilt personlig.

Bidrag till välgörenhet är något som blir alltmer populärt och att vända sig emot detta vore svårt, syftet är gott och det behövs.

Men man får inte glömma bort att en julgåva också handlar om att visa medarbetarna hur värdefulla de är och det finns en risk att personalen känner sig mindre värd när den tidigare återkommande julgåvan nu blir välgörenhet.

Mitt råd blir således att ni ska ge en enhetlig present. Det bör var något uppskattat som t.ex. knivar (kom ihåg att skrocket säger att man måste betala för dem, så minst 1 kr från var och en, annars är det otur), jag läste att ljuslyktor är poulära, konsumtionsvaror med vettig hållbarhet som choklad, inlagd/konserverad frukt, ostar, kex, olivolja etc. är mycket bra gåvor.

Biobiljetter till hela familjen och det är trevligt i julpremiärernas tid.

Klicka här för att läsa min artikel om julklappar >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Robert april 11, 2016 kl. 00:30

Jag tror att medarbetare uppskattar lön/bonus, men en användbar gåva/present är alltid uppskattad. Jag tror inte det är fel heller att kolla med de anställda innan man köper in!

Svara

Lämna en kommentar