Student – jag vägrar bära kjol på studentbalen, hur gör jag?

av Etikettdoktorn den 19 maj, 2014

Fråga:
Jag är en tjej på 19 år som helt enkelt vägrar bära klänning/kiol, det finns inte på kartan. Vår studentbal närmar sig och jag vet inte riktigt hur jag kan klä mig. Skulle ett par svarta finbyxor och en snygg topp fungera eller måste jag tvunget bära t.ex. kostym? Och hur kan kjolvägrande kvinnor klä sig på t.ex. bröllop och liknande? Finns det någon form av tillställning jag kan tvingas tacka nej till på grund av klädkoden? Tacksam för svar.

Svar:
Det beror givetvis på vilken klädkod som anges till studentbalen. Är det högtidsdräkt (frack/balkklänning) eller Mörk kostym/kortare klänning så kan du inte bära byxor. Om det däremot fungerar med Smoking på killarna kan du bära en festbyxa, men det ska tydligt framgå att det är en byxa för fest. Jeans eller liknande duger inte.

Som svar på din andra fråga om vad du ska göra på bröllop eller andra fester då du vägrar bära kjol. Du gör ditt val genom att vägra kjol och om klädkoden skriver det, jag då får du avböja och stanna hemma. Det är ditt val.

Men min fråga blir, måste du det? Jag vet inte skälet till ditt ställningstagande, men det finns massor av kjolar och klänningar som du kan bära. Välj något med längd så kan du ha tights under om du vill, för du kommer vare sig du vill det eller inte hamna i dessa situationer många gånger under ditt kommande liv. Så varför inte ta beslutet och ”överleva” en kjol redan nu?

Klicka här för att läsa mer om klädsel vid studenten >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 76 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

klös i ösregn maj 9, 2011 kl. 22:18

finns ju oxå byxkjol både korta å långa ..då kommer de se ut som en kjol/klänning men kännas som en byxa :-)

Svara

Etikettdoktorn maj 9, 2011 kl. 23:01

Kan vara en smart lösning. Tack!

Svara

cocoon maj 9, 2011 kl. 22:32

det här är ju bara så idiotiskt dumt

om jag blir bjuden på en tillställning (vilken det än må vara) så ska jag inte alls ”stanna hemma” pga någon löjlig klädkod

jag skulle aldrig själv tvinga mig att bära kjol eller klänning bara för att någon kod kräver det

varför blir man bjuden på en tillställning?
är det för att de som bjuder en vill att just jag ska komma?
eller är jag en utfyllnad ?

jag behöver inte alls stanna hemma
jag kan klä mig snyggt i kostym eller något annat
och skulle inte DET accepteras av värdparet, DÅ vill jag inte vara med på tillställningen över huvud taget

Svara

Etikettdoktorn maj 9, 2011 kl. 23:01

Jag tolkar ditt svar som att du ännu inte fått någon rutin på de sociala spelreglerna och du är ganska ung. Det är ok, du kommer med tiden förstå vad mitt svar innebär, Om du däremot är lite äldre, då undrar jag starkt vad ditt behov av att vara den mest viktiga kommer ifrån?

Svara

Sören mars 20, 2016 kl. 19:45

Mycket bra skrivet!
Är visserligen man. Men kvinnor i byxor o kavaj är snyggt o ser proffsigt ut!
Jobbade ihop med kvinna som vägrade kjol. Vet ej hur hon löste det men.

Strunta i klädkodsivrarna och klä er i det ni tycker är snyggt och när trivs i!

Svara

cocoon maj 9, 2011 kl. 23:26

först
jag är över 40

sedan
jag kommer inte med tiden att förstå vad ditt svar innebär
jag kommer aldrig att förstå ett svar som menar på att om du inte följer klädkoden som anges för den tillställning du är bjuden till så ska du stanna hemma

jag har befunnit mig på bröllop i ”de finare miljöerna”
jag har befunnit mig på begravningar
jag har t o m befunnit mig på (oh!) Rosenbad tillsammans med strumpbyxor och kjolar och kostymer och scafs och you name it

om jag blir bjuden på en tillställning så betyder det för mig att de som bjudit mig vill att jag som person ska infinna mig
om jag inte accepteras i det fall jag har ”finbyxor” eller kostym på mig så har jag inte där att göra
och det är vi ju tydligen överens om

du påstår dig tro att jag anser mig vara viktigast?
där har du helt missuppfattat vad personlig integritet är

vad är personlig integritet för dig?
vad skulle du säga till någon som – låt oss säga – bär turban?
ska denne stanna hemma från en inbjudan därför att turbaner inte platsar inom den klädkod som angivits?

personlig integritet är vad det handlar om

och tro för guds skull inte att jag är rebell inför allt som har med ettikettregler att göra
jag är en jäkel på att ”föra mig”
tills man når den gräns där man anses ska stanna hemma för att man inte kan tänka sig att bära vissa kläder
och det värsta är att detta säger du till en nittonåring?

och för guds skull
bjud aldrig in några romer på någon tillställning med strikt klädkod
dom måste ju ändå stanna hemma

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:00

Om ”du är en jäkel på att föra dig” skulle du göra skillnad på sak och person. Då sitter du inte och påstår att jag skulle ha något emot andra kulturers nationaldräkter eller religiösa symboler. Det är en ren oförskämdhet!
Sedan undrar du varför jag skriver om att du är viktigare? Du svarar ju själv på det, du talar om personlig integritet. Det är ju inte alls poängen med etikett, det är ju helt och hållet tvärtom. Etikett är till för andra människors behov, inte dina egna. Dina egna behov berörs inte inom etiketten.
Sedan åter till kärnfrågan, varken du eller jag vet vilken klädkod som avsågs. Det kan vara Smoking och då fungerar byxor. Det skrev jag.

Svara

johanna april 10, 2015 kl. 19:19

Hej,
Idag kan man som kvinna göra ett stort intryck av personlig integritet och makt genom att skippa kjol och klänning i favör för ett par rejäla finbyxor av bra kvalitet. Matcha med en blazer, en dyr klocka och styla håret. Det fungerar till samtliga tillfällen så länge man gör det. Är det någon som bryter mot etikett och ger en kommentar? Ge en kommentar tillbaka om kvinnlig frigörelse.
Förresten, Etikettdoktorn kan ju själv gärna bära klänning.. Att uttala sig om vad kvinnor bör göra passar sig inte längre. Kanske borde du själv testa en krinolin?
Bara för att man är kvinna innebär det inte att man MÅSTE bära kjol/ klänning vid alla tillfällen som man ordineras att bära klänning. Stil, klass och ambition!

Svara

Etikettdoktorn april 11, 2015 kl. 08:21

Hej,

Kul att du besöker min blogg och webbsida. Dessutom roligt att du ifrågasätter och ger andra infallsvinklar på det som jag ofta tar för självklart, vilket absolut inte behöver innebära att det är rätt.

Du är välkommen att besöka min profil på LinkedIn och inget vad det gäller mig som person är hemligt, tvärtom. Titta på min sida med artiklar hittar du mer om mig.

Sedan kan det diskuteras om du förstått det här rätt, jag förmedlar traditioner samt seder och bruk. Jag såg att du i en annan kommentar ifrågasatte mina källor och hävdade plagiat.

Den här sajten omfattar 300 artiklar och 4200 frågor med svar. Det är mer än 10 års dagligt skrivande. Inte på ett enda ställe hittar du ett plagiat. I de fall en text med annan upphovsperson, kan t.ex vara från en tidningsartikel, är det markerat med källhänvisning och citat.

Kunskaperna i ämnet är som recept vid mat och bak, grunderna är desamma och kan inte förändras särskilt mycket och bygger på traditioner. I mina svar och artiklar har personlig text lagts in och därmed är min text skyddad av upphovsrätt. Så är det även med mina sidor, kunskaperna är mina och oavsett om det står i mina böcker eller här är de skyddade av upphovsrätt.

Jag och mitt företag har jurister som tar hand om de som plagierar mina ord. För så är det, det plagieras från mig, inte jag som plagierar andra. Kunskaper som kommer från forskning, besök, upplevelser, samtal, personliga erfarenheter och givetvis litteratur från hela världen.

Det du läser är mina ord och de kunskaperna sammanfattade, precis som det vi lärt oss under studietiden, vi källhänvisar knappast våra kunskaper i matematik. Vi har bara lärt oss den.

Till sist, jo det passar sig att uttala sig om kvinnors klänningar. Varför skulle jag inte göra det när 1,5 miljoner besökare per år frågar efter den kunskapen?

Du kan inte förändra genom att beklaga dig över den kunskap som jag förmedlar, du måste istället påverka mode, stil traditioner.

Att i det syftet be mig bära klänning är rent ut sagt tramsigt! Har du inte bättre argument än så för att diskutera kvinnor och mäns lika villkor i samhället så är det inte ens värt att bemöta. Den förändring du efterfrågar sker inte i en etikettspalt, utan på arbetsplatser, vid val av kläder som i sin tur påverkar tillverkare och mode och massor av annat.

Sker den förändringen, så förändras etiketten, det kan jag lova dig. Enbart under dessa 10 år jag skrivit har stora förändringar skett och därmed även jämlikhet. Ett tydligt exempel är att jag var ensam författare till bordsplacering vid samkönade pars bröllopsfest. Det var 2009, bara sex år sedan! Idag är det hur naturligt som helst, vilket inte min förtjänst utan det är personer som du som vågar ifrågasätta och därmed påverkar oss andra.

Tack för ditt inlägg, fortsätt med din viktiga kamp för kvinnors och mäns lika villkor och välkommen att följa min spalt.

Hälsar Mats

Svara

rdb maj 9, 2011 kl. 23:40

Hey cocoon,

Inlägget handlar om klädkoder inte om rätten att få vara den man är hur man än är.

Svara

Ida maj 9, 2011 kl. 23:45

Men allvarligt, varför är det tvång på kjol eller klänning? Står det kostym/klänning så är det väl upp till personerna själva att välja kostym eller klänning, oavsett kön. Är en man obekväm i kostym men känner sig fin i kjol så varför skulle det vara ett hinder?
Vill en kvinna inte ha kjol/klänning så varför skulle det vara ett måste för henne bara för att hon är en hon?
Har vi inte kommit längre i jämnställdhet och genus än såhär? Dags att damma av gamla etikettregler och fräscha upp dom så att de passar till den tid vi lever i.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:33

Nej, en kvinna bär inte kostym enligt etikettsreglerna. Jag kan instämma i att det finns mer att förändra, men det är massor som luckrats upp och anpassats de sista 100 åren. Skillnaden är otrolig, även om det alltid funnits ”rebeller” som inte köper dem. Det är ok, för på sikt påverkas reglerna av dem.

Svara

cocoon maj 9, 2011 kl. 23:46

hey rdb

när en nittonåring som inte vill bära kjol uppmanas stanna hemma från en tillställning då handlar det om att inte duga som den man är

men
känner jag dig rätt så finns det en viss ironi i din kommentar

och med det säger jag god natt

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:03

Som sagt, ingen av oss vet klädkoden och det är som jag skrivit här på flera ställen. Hon uppmanas inte att stanna hemma. Hon uppmanas att göra ett val utifrån de traditioner som skrivits av oss i vårt land under mycket lång tid.

Svara

cocoon maj 9, 2011 kl. 23:47

och tack ida!

Svara

rdb maj 9, 2011 kl. 23:49

Cocoon,

Nu får du väl ta och friska upp dig lite.
Människan är väl inte sina kläder.

Svara

Mai maj 10, 2011 kl. 06:43

rdb; Men om man nu inte är det, varför är det ett sådant måste i denna ~etikettsvärld~ att kvinnor måste bära kjol/klänning och män ska ha byxor? Om man inte är sina kläder.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:26

Det är en bra fråga, som hör ihop med de klädstilar och de moden som skapats genom åren. Traditioner ändrar vi inte på så lätt.

Svara

CrazyT maj 10, 2011 kl. 09:23

Ettikettdoktorn, jag är jävligt besviken på ditt svar.

Etikett är ju till för att skapa en bra stämmning på en fest, för att alla ska trivas och ha det bra. Den viktigaste regel inom etikett vad jag lärt mig är just att den som gör misstag är inte den som gör fel, utan den som bryter mest mot etiketten är den som kommenterar och pekar ut misstag, då detta skapar dålig stämning och kan förstöra festen för de involverade.
Så länge byxorna är av samma kvalitet och ”finhet” som männens set jag ingen anledning till att man ska avstå från en fest på grund utav ett klädesval.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:25

Återigen, det är inte jag som skrivit våra etikettsregler. Skriver du till mig får du ett svar om vad som gäller, skulle jag sitta här och ”hitta på” egna regler för att folk inte gillar svaren, vad är det då för syfte med bloggen?

Svara

Sören mars 20, 2016 kl. 19:47

Håller med helt och hållet!

Svara

Henrico maj 10, 2011 kl. 21:58

Hej Mats,

Jag ser att du liksom jag har uppmärksammat Cocoons kunskapsbrist när det kommer till de sociala spelreglerna. Tyvärr hade du dock fel i att hon skulle vara väldigt ung och oerfaren utan hon är faktiskt medelålders. Fast det kunde ju inte du veta?

Hursomhelst, jag undrar om det är möjligt att anmäla henne på en vett & etikett-kurs hos dig, eller tror du att det för svårt att lära gamla hundar sitta?

:-)

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:17

Jag skrev förvisso att hon borde veta bättre om hon inte var ung….
Kursern kommer hon troligen inte att gå…. :-) Men det är ok för mig. Världen snurrar vidare.

Svara

Linda maj 10, 2011 kl. 22:16

Hej du som frågade.
Självklart ska du inte stanna hemma från din skolbal eller liknande om det råkar vara en klädkod där du ”förväntas” bära klänning eller kjol. Självklart kan du bära byxor.
Ok, blir du bjuden av Mats Danielsson på en sån tillställning, då kanske du ska stanna hemma eftersom han uppenbarligen tycker det är viktigare att du är en snygg accessoar än en välkommen gäst. Men i andra fall är det förhoppningsvis personen som är viktigast, inte förpackningen. Hur man som vuxen man kan tala om för en tonåring att man ska stanna hemma om man inte sätter på sig ett visst plagg är så tragiskt att jag knappt finner ord.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:23

Vad i herrans namn har mina egna gäster hemma med saken att göra?
Det är inte jag som skrivit etikettregler över alla år, jag förmedlar kunskapen som finns och är en tolk för detta. Om man inte gillar reglerna, får man söka sig till andra områden där de inte gäller, således stannar man hemma eller gillar läget. Det är de etikettsregler som skapats under mycket lång tid, inte mitt eget tyckande. Jag har överhuvudtaget inte blandat in vilka eller hur jag bjuder folk hem till mig och kommer aldrig att diskutera detta, det är fullständigt ointressant vad jag ”tycker”. Se det som en kokbok – gillar du inte recepten så lagar du inte den maten. Men de som skriver kokboken behöver inte alltid laga de recvepten, de är skrivna utifrån en samlad erfarenhet.

Svara

erviluca maj 10, 2011 kl. 22:21

Om jag får gissa så avrättar man inte en kvinna som kommer i ett par snygga byxor, trots klädkod som inte stämmer?

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:28

Helt rätt, man säger inte ett dugg. Hon får givetvis komma och sedan kommer andra att notera hennes okunskap, men aldrig att någon skulle säga något. Det vore en än större etikettsmiss.

Svara

erviluca maj 10, 2011 kl. 22:22

Bra skrivet, Linda! Självklart ska du inte stanna hemma för att du inte vill ha kjol!!! Självklart ska du gå på festen i de snygga kläder som du vill och vara lika välkommen för att du är du! Stå på dej – annars gör någon annan det!

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:10

Som sagt, klädkoden vet ingen av oss. Det kan vara så att byxa fungerar om det är Smoking.

Svara

Hillalilla maj 10, 2011 kl. 22:55

Jag trodde det här var 2011 och inte 1811?
Självklart skall man inte avstå sin studentbal eller ett bröllop för att man inte känner sig bekväm i kjol. Kvinnor kan bära byxor och män kan bära kjol så länge plaggen ligger i stil med förväntad klädsel.
Det är inte konstigt att folk hittar på egna klädkoder till bröllop och fester när etikettsreglerna är så trångsynta. Att man dessutom diskriminerar en hel del människor genom att stänga ute dem för att de inte vill klä sig efter sitt biologiska kön är inte okej!

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:30

Som sagt, läser du en kokbok så lagar du den mat du gillar. Det andra avstår du ifrån. Gillar man inte klädkoder, så går man inte på de festerna. Men jag gillar att du till skillnad från många här skriver att reglerna är trångsynta, många verkar tro att det är jag som ”hittar på” dem och är trångsynt. Kul att du delar på sak och person. Tack!

Svara

Bara Jag maj 11, 2011 kl. 09:44

Cocoooon, I Love You!! :) :) :)

Svara

Bara Jag Igen maj 11, 2011 kl. 09:58

Och Linda….I Love You tooooo!!! :) :) :)
MAts, hur fick du det här jobbet?

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:08

Man får inte ett sådant här jobb, man arbetar sig till det. Läser allt man kommer över, reser över världen, deltar och praktiserar, man intervjuar tusentals människor och skaffar sig erfarenheter. Det är den samlade kunskapen som gör att man kan driva ett företag och tjäna pengar. Inga andra som ”fixar” jobbet, man skaffar sig uppdragen. Mitt yrke är att tolka reglerna, beskriva dem för de som undrar. Man ser helt enkelt till att bli en av de som kan tolka reglerna bäst. Allt utifrån den kunskapen, inte utifrån mitt eget tyckande. De kan ibland vara helt annorlunda.

Svara

Jessica maj 11, 2011 kl. 13:03

Henrico, som snackar om att Cocoon inte skulle uppfatatt sociala regler men trashtalkar henne, och ”etikettdoktorn” som skriver på ett så nedlåtande sätt att jag vill dra honom i håret!

Pissråttor! Faktiskt. Jag vet också hur man uppför sig, men If you want corn – plant corn! Bete er inte som översittande fisproppar, för då blir folk (som jag) bara irriterade.

Finklätt är finklätt, kjol, klänning, kostym eller frack. Ellen DeGenreres var tillexempel snygg i byxor till sitt bröllop.

Svara

Jessica maj 11, 2011 kl. 13:03

Henrico, som snackar om att Cocoon inte skulle uppfatatt sociala regler men trashtalkar henne, och ”etikettdoktorn” som skriver på ett så nedlåtande sätt att jag vill dra honom i håret!

Pissråttor! Faktiskt. Jag vet också hur man uppför sig, men If you want corn – plant corn! Bete er inte som översittande fisproppar, för då blir folk (som jag) bara irriterade.

Finklätt är finklätt, kjol, klänning, kostym eller frack. Ellen DeGenreres var tillexempel snygg i byxor till sitt bröllop.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:15

Du ska ha en sak klar för dig. Anmärk gärna på det jag skriver, det är ok men om du ger dig på mig som person. eller de som kommenterar då blir jag förbannad. Du har inte ett dugg koll på etikett när du kallar folk pissråttor! SKÄRP DIG!

Svara

CathyS maj 11, 2011 kl. 13:16

Geez. People!
Han är en etikettdoktor. Han säger vad som tillhör VETT OCH ETIKETT. Han fäljer de spelregler som finns i VETT OCH ETIKETT.
Han tar inte ställning till hur världen ser ut. Det är ju upp till var och en om de vill följa etikettreglerna eller inte.
Tagga ner lite. Jag tycker det känns lite överdrivet att VÄGRA kjol, men om man nu måste vägra så kan hon väl ha en snygg kostym för kvinnor på sig då.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:12

Tack!

Svara

Henrico maj 11, 2011 kl. 21:31

@ ”Jessica”,

Jag vet att det kan vara svårt att förstå ironi när man läser på bloggen, men om du läser igen och lägger till i din tankevärld att jag älskar Cocoons kommentarer med Mats så kanske du förstår min humor.

PS. Jag försökte till och med visa det tydligt med en smiley.

:-)

Svara

Herr och/eller Fru S maj 11, 2011 kl. 21:43

Som vanligt så förstår jag inte varför man vill gå på något som verkar bryta mot det man står för själv.

Ibland får man helt enkelt följa de ”regler” som finns. Sen kan man ju iofs alltid vara lite rebell och skita i reglerna. Finns ju gott om exentriskt överklass som gjort detta till en livsstil. Gäller ju bara att göra det med lite stil och driva det lagom långt.

//Herr S

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 22:11
Mumlans Ränder 2.0 maj 11, 2011 kl. 21:47

Käre nån. Det låter som om några gamla punkare letat sig in. Om man ger fullkomligt fan i vad andra tycker och vill klä sig som man vill så frågar man inte ettiketdoktorn.

då kan man dra på sig sina militärkängor, raka håret och vara stolt över att få leva i ett land där man får uttrycka sig.

Sedan kan man sitta på lokala pizzerian som serverar det billigaste ölet och beklaga sig över att arbetsgivare har dress codes.

suck, säger jag bara…

Svara

Mumlans Ränder 2.0 maj 11, 2011 kl. 23:11

Mats: Jag måste säga att du är en mästare på vett och etikett själv;)

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:13

Kärlek….. :-)

Svara

cocoon maj 11, 2011 kl. 23:14

oj oj oj säger jag bara….

det här är bara för löjligt
att hålla på gamla dammiga etikettregler som är så rigida att dom är ristade i sten är möjligen – jag säger möjligen – något som tillhör överöveröverklassens värld
och även där skulle jag bryta mot reglerna om dom inkräktar på min integritet

att inte sitta med armbågarna på bordet vid en ”finare” tillställning är inga problem för mig
att titta varandra i ögonen när man skålar är inga problem för mig
att begripa att man inte ska sitta och peta i munnen med någon jävla träpinne inför sina bordskamrater tycker jag är självklart
att inte gå på en tillställning i jeans kan jag också tycka är ganska självklart

men
att jag inte skulle ”få” gå på en bekants bröllop i kostym eller sk finbyxor bara därför att klädkoden säger att jag som kvinna MÅSTE sätta på mig kläder som jag skulle må dåligt av att bära, DET tycker jag är ren diskriminering

och det jag reagerar på i ”doktorns” svar till denna nittonåring som ber om RÅD är att han/du säger att hon ska stanna hemma?
jag tror inte att denna tjej skulle på bal på slottet med Prinskorv Philip och hans familj

”Du gör ditt val genom att vägra kjol och om klädkoden skriver det, jag då får du avböja och stanna hemma. Det är ditt val.”

på bröllop brukar man bli bjuden som vän
ska man då stanna hemma för att man inte vill bära klänning?
herregud!

och till mumlan vill jag bara säga:
bull!
du förstår uppenbarligen inte alls vad det här handlar om
slott och koja, har du hört det uttrycket?
att kunna föra sig i både slott och koja?

det kan du ge dig fan på att jag kan
men att jag inte får bära en snygg kostym i stället för klänning, där går gränsen

jag har gått på tillställningar i snygga kläder – inte klänning – och det är INGEN som inte accepterat det
går jag på puben så drar jag på mig kängorna, målar mina ögon svarta och halsar öl ur flaska
och det gör jag därför att jag känner till gränserna

och förresten Herr Danielsson, jag skulle verkligen vilja veta följande:
en kvinna som bär burka (eller liknande) får hon inte gå på en väns bröllop om hon inte tar av sig burkan och ”klär sig anständigt”?

tacksam för svar

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:29

Återigen och återigen. De svar jag ger baseras på våra sociala koder under mycket lång tid. När man frågar mig, frågar man efter den kunskapen. Man frågar mig inte efter vad jag själv tycker. Jag har inga skäl stt sitta här och ”hitta på” och tycka. Du kan gå på vad du vill, klä dig hur du vill och förmodligen inte bli utkastad av någon (möjligen på krogen….)

Men kul att du har en fråga. Burka är en anständig klädsel i hennes värld och en religiös symbol. Den kan dessutom bäras av olika skäl inom hennes tro. Därmed trumfar den över alla klädkoder, precis som alla andra nationaldräkter och religösa symboler. Det vore en kränkning att be henne ta av sig den.

Det är givetvis så att du kan gå på både bröllop och begravning iklädd kängor kostym eller vad du vill. Ingen person som har koll på etiketten skulle med en min påpeka detta för dig. Det är regel nummer 1, man säger inget….

Svara

Mumlans Ränder 2.0 maj 11, 2011 kl. 23:20

Cocoon: ditt problem är fortfarande att du vill skjuta budbäraren.

Sedan behöver du inte redovisa de enkla vett och etikettregler man lär sig innan man fyllt 13.
Valet är ditt och bara ditt om du vill krasha en begravning klädd i chockrosa dräkt för att du anser att det är viktgast att du får uttrycka dig.

Svara

Lindalou maj 11, 2011 kl. 23:20

Åh, vad jag önskar att tjejen sket i studentbalen. Studentbaler är stela och sippa. På min var kyparen full och spillde sås på min bästis.
Det är bättre hon tar och hittar på något kul i stället.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:40

Jag sket i den en gång i tiden….. Tog studenten i jeans och T-shirt, hade långt hår ned på axlarna, drack VillaFranca ur flaskan och halsade Mellanöl på en filt i en park. Studentmössa fanns inte ens på kartan. Det jag idag förmedlar är en samlad kunskap, i den inkluderas förutom frackmiddagar, bröllop, internationell representation även att vara rebell, raggare och knutte. Jag har gjort många erfarenheter, vissa av dem dyrköpta…

Svara

Luft maj 11, 2011 kl. 23:20

Cocos! Bra rutet.

Svara

Mumlans Ränder 2.0 maj 11, 2011 kl. 23:22

Det känns lite grann som att man gnäller på prästen för att man inte gillar budorden…

Svara

Ida maj 11, 2011 kl. 23:37

@ Etikettdoktorn

Så att bara för att klädkoder har varit som de varit i ”100″ år så ska man inte förändra dom alls för du inte skrivit dom? Har jag uppfattat dig rätt då? Vem ska ändra dom? De är förlegade och behöver ändras, det kan vara bra då om du som ger människor råd berättar hur de kan göra för att modernisera koderna utan att för den skull komma i skabbiga kläder.

Tjejen som frågar säger inget om jeans utan finbyxor. Jag ser inte varför det inte skulle fungera.

Om ingen vågar ändra på det förlegade blir det heller ingen förändring. Du borde hjälpa unga att på ett snyggt och värdigt sätt modernisera vett och etikettreglerna/klädkoderna istället för att i sten hålla fast vid det förlegade.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:47

Som sagts här innan, gillar du inte budorden så skjut inte prästen…
Reglerna har förändrats, otroligt mycket bara de sista 30 åren. Den förändringen pågår ständigt, men om hon frågar om hon kan gå i jeans och jag säger ok, för att jag tycker det då blir det fel. Vad upplever hon då, när hon står där som den enda personen på festen som inte verkar ha fattat något? Om jag uppmanat henne till detta är det jag som försatt henne i denna pisamma situation.

Men om jag svarar henne hur reglerna är, hur den absoluta majoriteten tolkar dem och sedan ger henne valet att stanna hemma elle gå i de kläder hon väljerså ärhon medveten om vad som kommer ske. Då är det hennes val, det är mitt budskap. Inte vad jag anser eller tycker. Förändring sker genom att ni börjar bryta mönstret. Läs min kommentar här ovan, jag tog studenten i jeans och t-shirt, det är generationen idag som fixat att man köper kläder för 16500 kr i snitt. Den yngre generationen har alltså påverkat i motsatt riktning. Intressant, eller hur?

Svara

Trollan maj 11, 2011 kl. 23:44

Oj, här gick det hett till.
Men ni verkar missa att tjejen faktiskt frågade för att hon ville veta. Vad hon sedan gör med svaret är ju upp till henne.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:49

Jepp – men vi har kul!

Svara

Mumlans Ränder 2.0 maj 11, 2011 kl. 23:46

En gång syruntade jag i att klä ut mig på en Halloweenfest. Jag kände inte alls för att klä ut mig. Ingen sade något naturliftvis, och det var mitt eget val. Jag visste reglerna och gjorde mitt val. Jag kräver inte att hela världen måste respektera mitt val. Så viktig är jag inte.

Svara

cocoon maj 11, 2011 kl. 23:47

@ mumlan

tror du att jag skriver det jag gör för att visa mig duktig?
jag redovisar ingenting
jag tog upp några exempel
exakt det du skriver visar på att du själv vill visa på din egen ”viktighet”, din egen integritet

är det här en tävling för dig?

och gå på en begravning i chockrosa?
den jämförelsen är bara så jävla dum

men visst, låt oss tala om för alla osäkra ungdomar att dom inte är välkomna på tillställningar som kräver att man måste bära klänning trots att det gör att man inte är/ får vara sig själv

och låt oss never ever låta brudens mor hålla tal för sin son/dotter
låt oss inte rucka på gamla traditioner, liksom vi inte får vara troende om vi inte lever strikt utifrån det Gamla Testamentet, eller om du så vill, det Nya

Svara

Mumlans Ränder 2.0 maj 11, 2011 kl. 23:54

Cocoo: Vad du inte vill ta in är att jag helt och fullt struntar i vilka beslut du tar. Frågar man en präst vilka budorden är, så kan man bara få ett svar. Vill man sedan gnälla om detta är det inte prästen man ska gå till. Och i detta fallet inte Mats. Det står inte vett och etikett revolutionär.

Om du vill jobba med osäkra tonåringar, gör så, men sociala regler finns och tjejen ställde en fråga för att hon ville veta.

Svara

Etikettdoktorn maj 11, 2011 kl. 23:55

Nog diskuterat för min del – idag blev inga frågor besvarade. Men jag har haft otroligt kul!
@cocoon: Tack för en härlig debatt – det är uppfriskande att få försvara sina texter!
@Mumlans Ränder: Tack för dina uppmuntrande ord!
@Ida, Luft, Henrico och alla ni andra – kör hårt, debattera, våga förändra, diskutera. Tack!

Tack allihop för att ni finns och läser min blogg!

Svara

cocoon maj 12, 2011 kl. 00:04

tack själv doc! =)

det är precis så här det ska vara eller hur
debatt, frågeställningar, olika tänkanden

det är intressant och viktigt

allt väl till dig!

Svara

cocoon maj 12, 2011 kl. 00:19

mumlan:

jag bryr mig inte alls om vad du tycker om mig och mina beslut
och fråga en präst om budorden, du kan få olika tolkningar beroende på vilken präst det är
och har man då frågeställningar om tolkningarna så ska man alltså inte diskutera det med vederbörande präst?
nähä?!
vem ska jag diskutera mina frågeställningar med då menar du?

du brukar vara ganska smart, det har jag alltid tyckt
men när du skriver att jag ska jobba med osäkra tonåringar bara för att jag tycker att det är viktigt att dom får lära sig att dom som individer är viktigare än gamla etikettregler är bara uttalat i brist på argumentation

jag måste säga att det är du som gnäller
jag ställer frågor, du tycks inte ens reflekteraa över dom, enligt dig ska man tydligen sitta
stilla och hålla tyst och göra som man blir tillsagd

Svara

rdb maj 12, 2011 kl. 00:29

Enligt min uppfattning så är det tillställningen som är det centrala. Klädkoden är till för trivseln och det är en sed att man klär sig på ett visst sätt.

Om det är en privat fest kan man själv bestämma hur man önskar att gästerna klär sig om man exv. vill ha en tema av någon form, men är det en offentlig tillställning så följer man de klädkod som tillhör normen och beskrivet av de som bjuder en.

Svara

cocoon maj 12, 2011 kl. 00:44

rdb:

”klädkoden är till för trivseln?

ska inte all de gäster man vill se på sin tillställning ha möjlighet att trivas?

för mig är det primära att mina gäster trivs, har roligt, och mår bra
DET anser jag vara mitt ansvar som värd/värdinna eller brudpar eller vad tusan som helst

och nu orkar jag inte mer
godnatt

Svara

rdb maj 12, 2011 kl. 00:51

Gillar man inte en halloween fest måste man inte gå, då kan man ta del av en annan tillställning där man inte behöver spöka ut sig. Som exempel bara.

Maskerad är däremot lite annorlunda, där man får klä ut sig till ett prickigt ägg om man så ville.

Olika tillställningar olika klädkoder.

Svara

Brain Seltzer maj 12, 2011 kl. 02:28

Min grabb är snart tre år. Han ville gå med sina äldre systrar när de skulle gå påskkärringar, men han vägrade den klädkoden. Ingen sån skit för honom. Det gick bra. Men där går gränsen, väljer någon att ha en klädkod så får man följa den eller avböja.

Med alla swingpartyn och storbandsträffar man varit på och det har varit tidsenlig klädsel som gällt, då hade jag surnat till om någon kvinna kommit i kostym eller byxor. Eller en man i aftonklänning….

Svara

Etikettdoktorn maj 13, 2011 kl. 14:43

Låt mig summera detta lite, med tanke på alla kommentarer.

Man BEHÖVER inte gå på en fest om man inte gillar klädkoden.
Man KAN klä sig i vad man vill och de flesta kommer att förbli tysta, utebliven feed-back innebär INTE att man gjort ”rätt”.

Jag skriver inte mina svar för att delge mitt eget ”tyckande”, jag beskriver de regler som skapats under århundraden. Det lönar sig således inte att anse mig vara trög, insnöad, regelstyrd eller vad du vill. Det förändrar inte våra traditioner!

Om jag i fallet här hade givit tjejen en klädkod som inte stämmer, sagt att ”visst kan du gå i jeans”, då hade jag uttryckt en egen åsikt.

Vad hade hänt om hon gjort det och sedan stått på festen som den enda personen i jeans, alla andra uppklädda till tänderna? Hon skulle känna sig bra dum! Då hade felet varit mitt som lurat henne. Nu får hon veta vad som gäller, vill hon inte gå avstår hon, vill hon bryta mot etiketten så gör hon det – fullt medveten om att hon avviker från övriga i klädsel. Det vore DUMT, FEL, ELAKT och BRISTANDE KOMPETENS att ge henne råd som lurar henne. Oavsett vad alla andra anser.kommer jag fortsätta vara ärlig och svara utifrån våra seder och bruk.

Därmed avslutar jag mina inlägg här och fortsätter med nya frågor.

Svara

G. Robban maj 26, 2011 kl. 23:41

Denna diskussion illustrerar väl en av vår tids största gissel: den självförhärligande narcissismen. Att helt självklart göra sig själv till universums centrum och att reducera alla andra människor till statister i sitt eget liv, verkar dessvärre vara allt vanligare livshållning. Hur kan man vara så förmäten att man tror sig ha rätt att alltid sätta sig över andras vilja och känslor? Om man bli bjuden till fest, blir man det självklart inte för att vara festens centrum utan som en del i ett större sammanhang. Om man inte gillar spelreglerna, får man helt enkelt låta bli och stanna hemma.

Svara

Man februari 16, 2013 kl. 16:39

Är så trött på denna talibanmentalitet! Det är 2013 nu. Det finns kvinnor som inte känner sig bekväma i kjol/klänning! Det finns helt enkelt de kvinnor som är mycket vackrare i byxor och t ex kavaj el dyl!

När skall alla dessa etikettalibaner och modetalibaner som får husera oemotsagda i våra medier inse att det faktiskt är 2013 nu?

Svara

Etikettdoktorn februari 16, 2013 kl. 16:45

Det märkliga är att du besöker sidan. Det är ju bara att avstå, både i livet och på nätet.

Svara

Man februari 16, 2013 kl. 16:51

Skall tyska förbundskanslern Angela Merkel(eller Hillary Clinton t ex) stanna hemma från t ex Nobelfesten, eller anna tillställning där hon SKALL bära klänning p g a det kön de fött till enligt etikettalibanerna?

Hur skall hen, intersexuella/hermafroditer/transvestiter m fl klä sig? Eller är dessa portade från denna typ av tillställningar?

Svara

Etikettdoktorn februari 16, 2013 kl. 19:03

Automatsvar: frågor ställs i fältet till höger. Se grön knapp!

Svara

Sören mars 20, 2016 kl. 19:57

Vad bär en HBTQ person?
En hen? =Byxkjol?

Intersexuella, asexuella?

Svara

Sören mars 20, 2016 kl. 20:01

Såg på TV i höstas om naturister/nudister, ett Stockholmspar som gift sig nakna. De tillämpade dock fri klädkod. De som ville bära s k ”Adam o Eva” dräkt fick göra det, de som ville vara påklädda fick det! Inget tvång! Klädkod?

Svara

Ingemar januari 22, 2017 kl. 22:57

Att tvinga på vissa klädkoder, bl a kjolt/klänningstvånget och pingvindräkten, är inget annat än talibanmentalitet!

Svara

Etikettdoktorn januari 23, 2017 kl. 23:06

Det står ju var och en fritt att gå på en fest eller avstå om man inte gillar klädseln. Men att kräva att man ska klä sig ”som man vill” är ett tecken på egoism och självupptagenhet. Gillar du inte tåg, åk inte tåg – hatar du potatis, ät inte potatis – gillar du inte en klädkod, gå inte på festen!

Svara

Lämna en kommentar